“Government Shutdown” plaši i vojnu industriju SAD

 

Kako se privremena obustava funkcioniranja upravne vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja već 18 dana (u trenutku objave ovog teksta ušla je već u 22. dan, i postala najdulja u povijesti SAD-a), obrambena industrija i njeni zagovornici počinju brinuti da bi zastoj u poslovanju mogao ugroziti poslovanje kompanija. Ministarstvo obrane je financirano za fiskalnu 2019. godinu, budući je Kongres u rujnu usvojio nužno financijsko zakonodavstvo za novu fiskalnu godinu. To znači da se uredno nastavlja rad na vojnim programima, no mnoge obrambene kompanije imaju sklopljene ugovore i s državnim resorima koji trenutno nisu financirani, kao što je to Ministarstvo domovinske sigurnosti – koje uključuje Obalnu stražu, kao i Službe za zaštitu granica – ali i NASA.

Udruženje zrakoplovnih industrija (Aerospace Industries Association – AIA), lobistička grupacija koja predstavlja obrambene i komercijalne zrakoplovne kompanije, upozorila je na činjenicu da udari na zrakoplovni sektor utječu daleko šire od udarca samo na 800.000 državnih zaposlenika, koji su na prisilnom odmoru ili rade bez naknade. Na primjer, prodaje i transferi oružja saveznicima te partnerima Sjedinjenih Država zaustavljeni su zbog zatvaranja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva trgovine, izjavila je AIA u priopćenju od 8. siječnja. Istraživački projekti NASA-e, Savezne uprave za zrakoplovstvo  i Nacionalne oceanske i atmosferske uprave su suspendirani, „unazađujući time razvoj tehnologija s potencijalno prijelomnim učincima“. I sastanci vlade te predstavnika industrije su otkazani ili odgođeni. „Svakim danom, dok ta obustava djelovanja traje, njeni utjecaji su sve veći i postaju sve teži te sve skuplji za ispravljanje“, kaže predsjednik AIA i generalni direktor Eric Fanning. „Vrijeme je da se te požrtvovne javne službenike vrati natrag na posao“.

Tony Moraco, generalni direktor poduzeća SAIC (Science Applications International Corporation, iz Restona u Virginiji), specijaliziranog za informacijsku tehnologiju u javnom sektoru, 7. siječnja je objavio investitorima kako se očekuje da će učinci prekida djelovanja saveznih upravnih vlasti biti kratkotrajni i da će prvenstveno utjecati na poslovanje s NASA-om, FAA i Ministarstvom poljoprivrede SAD. Moraco je utjecaj na SAIC i Engility (poduzeće koje se ove godine treba spojiti sa SAIC-om) okarakterizirao kao „umjeren udar na prihode i potencijalnu naplatu, od kojeg smatramo da se možemo oporaviti – većinom – ako se to uskoro riješi“. Ali glavni financijski direktor SAIC-a Charlie Mathis opisao je kako vlada već kasni s plaćanjima ovim dvjema kompanijama, u iznosu od oko 40 do 50 milijuna USD. „Ako kroz sve ovo prođemo brzo, oni bi to još mogli nadoknaditi“, rekao je, ali bi za to privremeni prekid rada savezne uprave trebao biti riješen unutar jednog tjedna, kako bi kompanije mogle postići svoje financijske ciljeve za fiskalnu godinu koja završava 31. siječnja. Nadalje, kako se ova obustava rada nastavlja, kompanije se suočavaju s gubitkom prihoda od oko 10 milijuna USD tjedno, i „ukoliko se to nastavi, ta brojka bi mogla rasti“, rekao je Mathis.

Čini se da vjerojatnost produljene obustave rada federalne uprave SAD raste. Zastoj američke federalne uprave započeo je 22. prosinca kao posljedica neslaganja predsjednika Donalda Trumpa i Kongresa oko pitanja financiranja izgradnje graničnog zida koji bi razdvajao Sjedinjene Države od Meksika. Ali kako sad Demokrati kontroliraju Zastupnički dom Kongresa, postizanje dogovora o financiranju zida moglo bi potrajati tjednima i produljiti trajanje ovog zastoja na više od 21 dana, koliko je trajala obustava 1995. godine, prema navodima CNN-a do sada najdulja takva zabilježena obustava.

Privatni dobavljači obrambenog sektora u konačnici će vjerojatno biti plaćeni za svoj rad obavljen tijekom vremena kada državne službe nisu radile, no tu bi ipak moglo biti i dugoročnih posljedica. Ako ta obustava rada potraje duže, moglo bi biti posljedica na privlačenje novih kadrova u tijela saveznih vlasti, kao i na balans saveznih službenika te ugovornih pružatelja usluga, rekao je Byron Callan, analitičar za Capital Alpha Partners. „Kako će ta obustava rada uprave utjecati na sposobnosti njome pogođenih saveznih agencija da vrbuju i zadrže kvalificirano osoblje?“, napisao je on u elektroničkoj formi analize sastanka investitora SAIC-a: „Moglo bi doći do kratkoročnih kolateralnih šteta, ako ljudi krenu napuštati državnu službu, ali faktor kojeg treba promatrati u periodu od narednih 1 do 3 godine je kako ta obustava funkcioniranja i potencijalne takve obustave u budućnosti ubrzavaju oslanjanje na vanjske, ugovorne davatelje federalnih usluga“.

 

*Gost autor je Valerie Insinna, koja je 9. siječnja 2019. godine na specijaliziranom američkom portalu Defense News (https://www.defensenews.com/) objavila tekst „US government shutdown creating angst for defense contractors“. Original ovog članka dostupan je na: https://www.defensenews.com/industry/2019/01/08/us-government-shutdown-creating-angst-for-defense-contractors/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.