Zašto Vlada skriva Izvješće o trgovini naoružanjem?

 

Nakon samo godinu dana od skandala izazvanog pojavom hrvatskog naoružanja među sirijskim pobunjenicima, na pomolu je novi. Na društvenim su se mrežama ponovno počele pojavljivati fotografije hrvatskog naoružanja, ali ovoga puta u rukama iračkih islamista. Bloger Eliot Higgins aka Brown Moses, koji je i prošle godine pokrenuo lavinu oko pojave hrvatskog naoružanja u Siriji, prije nekoliko je dana, pozivajući se na ISN (Islamic State News) i Alanbar news (odnosno profil na Twitteru koji koristi tzv. Islamska država Iraka i Sirije), na Twitteru napisao: „Hrvatski minobacači poslani sirijskoj opoziciji pojavili su se u propagandi slavlja povodom ISIS-ovog preuzimanja Mosula“. Tvrditi ovom prilikom da je Hrvatska naoružavala iračke radikalne islamiste bilo bi previše, no s obzirom na činjenicu da su se ISIS-ovi borci itekako okušali u sirijskom građanskom ratu, donijevši sa sobom i ponešto od svog tamošnjeg naoružanja – očito je da hrvatsko naoružanje ne poznaje granice. Na to navodi i tekst na Higginsovom blogu od 8. ožujka 2014. godine, u kojem autor prepoznaje hrvatski raketni bacač M79 Osa, tvrdeći da je dostavljen Slobodnoj sirijskoj vojsci početkom 2013. godine, a koji je nedavno upotrijebljen za napad na iračko oklopno vozilo u unutrašnjosti Iraka. Nadalje, Higgins se poziva i na nedavnu fotografiju koju je objavio ISIS, a na kojem dva ISIS-ova borca poziraju s hrvatskim bacačem granata RBG-6. Na kraju teksta, Eliot Higgins zaključuje:

Brown Moses: "ISIS i RBG-6

Brown Moses: “ISIS i RBG-6

„To se oružje ne upotrebljava u regiji (osim onog kojim je opskrbljena Slobodna sirijska vojska), pa se čini vrlo vjerojatno da je to isto ono oružje koje je Saudijska Arabija kupila od Hrvatske i prošvercala kroz Jordan. Sada, unatoč najboljim namjerama onih koji su uključeni u dostavu tog oružja Slobodnoj sirijskoj vojsci, to se oružje koristi za napad na iračke vladine snage unutar Iraka, što je jasna naznaka činjenice da su pokušaji kontrole širenja oružja preko granica Sirije i iz ruku grupa koje su ga inicijalno primile – propali na spektakularan način. To postavlja ozbiljna pitanja u trenutku kada se govori o opskrbljivanju opozicije u Siriji kineskim prijenosnim protuzračnim sustavom (MANPADS) FN-6, posebno sada kada je hrvatsko oružje završilo u rukama Islamske države Iraka i al-Shāma.“

Zašto se po tom pitanju ponovno spominje hrvatska Vlada?! Zato što je svojom glupošću ponovno proizvela skandal. Prošle je godine, sjećate se, unatoč izvještajima s terena, uporno tvrdila da NIJE prodala oružje Siriji, nego Jordanu. A što je Jordan s time učinio – nije njen problem. Ekstremno povećanje izvoza hrvatskog naoružanja u Jordan bilo je, naime, vidljivo iz prošlogodišnjeg „Godišnjeg izvješća o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2012. godinu“. Zato je ove godine hrvatska Vlada bila „pametnija“ (ili je barem to mislila), proglasivši detalje istog takvog izvješća za 2013. godinu – tajnim.

Naime, Vlada RH je na svojoj 153. sjednici (održanoj 30. travnja ove godine) prihvatila „Godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2013. godinu“. No to se Izvješće bitno razlikuje od svih dosadašnjih. Riječ je tu o dokumentu koji je punih 5 puta kraći od usporedivih izvješća za 2012. i 2011. te čak gotovo 10 puta kraći od istovrsnog izvješća za 2010. godinu. Dok je u njemu ostalo samohvale kako je porastao izvoz, a time i zarada – izostali su dosada uobičajeni prilozi/tablični pregledi u koje je sve zemlje izvoženo, te o kojim kategorijama naoružanja je tu bila riječ. Ponovimo – to je prvi puta do sada da takvog pregleda nema.

Objašnjenje smo potražili kod resornog Ministarstva gospodarstva, a nakon podužeg čekanja odgovorio je glasnogovornik Ministarstva, Tomislav Cerovec. Odgovor je jednako sterilan kao i samo Godišnje izvješće:

„Ovogodišnje Izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2013. godinu koje je objavljeno na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske kao dio Izvještaja sa održane sjednice Vlade Republike Hrvatske, prilog uz točku dnevnog reda, sačinjeno je sukladno odredbi članka 25. stavka 2. Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava (Narodne novine, broj 80/2013.), a koje će sukladno odredbi članka 25. stavka 3. istog Zakona biti do 30. svibnja tekuće godine objavljeno na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva. U objavi sukladno Zakonu neće biti objavljeni povjerljivi podaci koji se odnose na imena tvrtki, pojedinačnih financijskih pokazatelja te drugih podataka sukladno Zakonu o zaštiti podataka, a sve u smislu odredbe stavka 4. članka 25. Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava.”

Budući da odgovor nije bio u skladu s pitanjima koje smo postavili Ministarstvu gospodarstva, a naročito nije odgovarao navedenim zakonskim odredbama, tražili smo od Cerovca da izričito navede akt po kojem je traženi pregled po zemljama i kategorijama naoružanja klasificiran, budući da u st. 4. čl. 25. Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava (na koji se poziva Cerovec u svom odgovoru) izričito stoji: “(4) Povjerljivi podaci iz stavka 3. ovoga članka su imena tvrtki i pojedinačni financijski pokazatelji te drugi podaci sukladno Zakonu o zaštiti podataka.” Kako nismo tražili podatke o imenima tvrtki i pojedinačnim financijskim pokazateljima, ponovno smo od Ministarstva gospodarstva zatražili priloge – popis zemalja i kategorija naoružanja. Jednako tako, ustvrdili smo i da je sam ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prekršio Zakon o tajnosti podataka na koji se poziva glasnogovornik njegovog Ministarstva, izrijekom spomenuvši na sjednici Vlade kako se “više od 60% ostvarenog izvoza odnosi na tržište Sjedinjenih Američkih Država”. Od tada kao da je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec propao u zemlji – ni glasa više od njega čuti nije. Na stranicama Ministarstva gospodarstva, osim spomenutog krnjeg Godišnjeg izvješća, može se naći tek vijest koja je dio Vrdoljakovog obrazloženja na 153. sjednici Vlade RH:

“Godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2013. godinu koje je Ministarstvo gospodarstva u obvezi izraditi i dostaviti Vladi Republike Hrvatske, pokazalo je znatno povećanje realiziranog izvoza robe vojne namjene i ubojnih sredstava za komercijalne svrhe u odnosu na 2012. godinu. Tako je u 2013. godini za robu vojne namjene odobrena vrijednost izdanih izvoznih dozvola 711 milijuna i 536 tisuća eura, a što je činilo 198 posto veću vrijednost u odnosu na 2012. godinu kada su odobrene dozvole u vrijednosti nešto većoj od 238 milijuna eura.

Od toga je prošle godine realizirano 85 milijuna i 866 tisuća eura izvoza, što je za 67 posto više nego u 2012. godini (gotovo 52 milijuna eura). Za uvoz je prošle godine odobreno dozvola u vrijednosti 12 milijuna i 691 tisuća eura, što je 167 posto više nego 2012. godini,  kada je odobreno dozvola u vrijednosti 4 milijuna i 744 tisuće eura. U 2013. godini uvezeno je 2 milijuna i 413 tisuća eura vojne opreme, što je 91 posto više nego u 2012. godini kada je uvezeno milijun i 263 tisuće eura vrijedne opreme. Važno je navesti da se više od 60% ostvarenog izvoza odnosi na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Naime, izmjene u zakonskoj regulativi u ovom području pridonijele su smanjenju administrativnih barijera domaćim tvrtkama, pojednostavljivanju procedura izvoza odnosno uvoza te poboljšanju učinkovitosti izvozne kontrole uzimajući u obzir sigurnosne ciljeve Republike Hrvatske. Ujedno, povećanje roka trajanja izvozne dozvole sa šest mjeseci na jednu godinu od velike je koristi izvoznicima jer im olakšava izvoz i smanjuje administrativne troškove.”

Zahvaljujući gluposti i nevičnosti hrvatske Vlade, ovakvo Izvješće o trgovini naoružanjem jedino je u regiji koje ne sadrži popis zemalja i kategorija izvezenog naoružanja. U međuvremenu su puno Izvješće za 2013. godinu, bez skrivanja podataka, objavile i Slovenija i Crna Gora. Ovakva se izvješća i objavljuju upravo zato da se spriječi šverc i crna trgovina naoružanjem u ime države. Hrvatska je Vlada na to očito zaboravila, pa je, uhvaćena u laži prošlogodišnjom objavom Godišnjeg izvješća za 2012. godinu, naprosto odlučila dalje raditi iza zatvorenih vrata. S obzirom da se i prošle godine neslužbeno moglo čuti o “paketima za Siriju”, bit će zanimljivo vidjeti s kojim će argumentima Vlada odgovoriti na prozivke o pojavi hrvatskog naoružanja među iračkim militantima. Na podatke o ponovljenoj “prodaji Jordanu” očito se više ne može pozvati jer ih je, vlastitom glupošću, proglasila – tajnima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.