Vlada usvojila prijedloge Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH

 

Na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, inače 68. po redu, Vlada je prihvatila i u saborsku proceduru otposlala dva temeljna obrambena zakona – Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH. Na tim se zakonima radilo tijekom cijele ove godine, a o nekim problemima koji bi tim zakonima trebali biti riješeni govorio je i ministar obrane Ante Kotromanović u svibanjskom intervjuu za portal Obris.org.

“Mir, mir, nitko nije kriv”

Ovi su se zakoni, prema nekim najavama, na Vladinom dnevnom redu trebali naći ranije ove jeseni, no navodno su zapeli u Uredu Predsjednika na Pantovčaku. Predsjedniku se, opet navodno, nije svidjelo da mu se ovim obrambenim zakonima ukidaju neke ovlasti, odnosno da se one ograničavaju u mirnodopskome razdoblju, pa je oklijevao s davanjem (pozitivnog) mišljenja o tekstovima prijedloga. Ni Vladi se, navodno, nije svidjelo da joj već gotovi zakoni leže u ladici, zbog čega su krenule kolati glasine da je prije nekoliko dana odlučeno da se s prijedlozima zakona ipak ide, htio to Predsjednik ili ne.

Radni sastanak Vrhovnog zapovjednika i vojnog vrha

Dan prije današnje Vladine sjednice, na Pantovčaku je demonstrirano zajedništvo Vrhovnog zapovjednika s čelnicima obrambenog sektora – ministrom obrane Kotromanovićem, načelnikom GS OS RH Lovrićem, te nizom njihovih najbližih suradnika i zapovjednika. Ovaj ne baš uobičajeni format sastanka zaključen je Josipovićevom izjavom:

„…kako nas izazovi koji su pred nama upućuju na nastavak zajedničkog rada i međusobnu suradnju, te objedinjavanje svih raspoloživih resursa – ljudskih, materijalnih i financijskih, kako bismo domicilne i međunarodne obveze koje stoje pred sustavom obrane RH u narednoj 2013. godini jednako uspješno izvršavali kao i do sada“.

U svjetlu tog “općeg objedinjenja” vjerojatno treba gledati i poseban osvrt, kojim je obrambeni ministar Kotromanović na današnjoj sjednici Vlade počastio jučerašnje medijske napise o sukobu između Pantovčaka, Banskih dvora i Ministarstva obrane:

Nešto gluplje od ovoga nisam čitao. Mi smo na ovim zakonima radili već dugo, zajedno – Ured Predsjednika, MORH, Glavni stožer. Niz stvari smo potaknuli, niz stvari ćemo promijeniti, ovi zakoni će nas potpuno osvježiti, omogućit će nam da radimo, da dišemo. Sve to smo radili u koordinaciji, što je Predsjednik jučer i potvrdio.

 

Postojeći zakoni o obrani i službi u OS RH koče obrambeni sustav

Samo dan nakon vijećanja Josipovića i ostatka resora obrane, tekstovi novih Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH našli su se kao 4. i 5. točka na dnevnom redu Vladinog redovnoga sijela. „Ovo su dva najvažnija zakona za Ministarstvo obrane RH“, otvorio je obrazlagatelj Kotromanović objedinjenu raspravu o točkama 4. i 5. dnevnoga reda, nastavljajući: „Nakon 10 godina primjene, oba dva zakona su pomalo passe, pregazilo ih je vrijeme, a i dosta nam rade i štete. Najiskrenije!“.

 

Predloženi Zakon o obrani usklađen je sa člankom 7. promijenjenog Ustava RH (promjene Ustava 2002. i 2010. godine), kojim se definira uloga, zadaće i postupanje obrambenih snaga RH. Ovim prijedlogom Zakona definira se uloga Hrvatskog Sabora, Predsjednika RH i Vlade u odlučivanju o prelasku i djelovanju oružanih snaga preko granice Lijepe naše, te o ulasku OS RH u države-saveznice te njihovu tamošnjem djelovanju, o sudjelovanju u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima. Također, uređuje se zapovijedanje, uporaba te korištenje OS kao pomoć u protupožarnoj zaštiti, spašavanju, i u nadzoru te zaštiti prava RH na moru kroz Obalnu stražu. Kotromanović je dodao još i to da se Zakonom o obrani propisuje nadležnost i sastav Vijeća za obranu (koje se, uzgred budi rečeno, nije sastalo već više od 2 godine), kao i nadležnosti Glavnog inspektora, te još niz drugih stvari koje djelomično ulaze i u vidokrug Zakona o službi u OS RH. Novim Zakonom o obrani predlaže se uređivanje i područja materijalnog zbrinjavanja OS te financiranja obrane.

S novim Zakonom o službi u OS RH ni straža više neće biti ono što je bila

Aktualni Zakon o službi u OS RH također je napunio 10 godina – pisan je 2002. godine i, prema Kotromanoviću, u danim novim uvjetima on čini štetu Oružanim snagama. „Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje piše da vojnik radi 8 sati. Zadnjih 10-ak godina isplatili smo nekoliko stotina milijuna sredstava ljudima koji nas tuže. Vojnik radi do 4 sata, ako ga ostavimo do 5, on nas tuži. Mi smo jedino Ministarstvo koje ima u proračunu sredstva planirana na ime tužbi, znači već unaprijed znamo da ćemo izgubiti. Ove godine smo potrošili preko 80 milijuna kuna“, naglasio je Kotromanović obrazlažući svojim kolegama ministrima potrebu za promjenom i tog zakona. Prema novom prijedlogu Zakona o službi u OS RH, vojnik će raditi koliko treba i kad treba, uključujući i redovito stražarenje, koje se do sada plaćalo posebno i puno. Novim Zakonom o službi u OS Hrvatska bi se trebala pridružiti modernim zemljama-članicama NATO-a.

Vlada je jednoglasno i bez rasprave podržala oba prijedloga zakona, koji će potom biti upućeni u Sabor na prvo čitanje. Kotromanović očekuje da će zakoni doživjeti i drugo čitanje, a razdoblje između ova dva čitanja MORH će iskoristiti da popravi ili dopuni postojeće prijedloge.

Što ostade od obećanja?

Putokaz za obrambeno-sigurnosne strategije u RH malo se urušio

Vlada je, rekosmo, danas odradila svoju posljednju sjednicu u 2012. godini, a bez da je ispunila neka obećanja davana tijekom godine. U sigurnosno-obrambenom sektoru to znači da, bez obzira na najave tipa „bit će na jesen“, do Vlade nije došlo nekoliko strateških dokumenata, poput Strateškog pregleda obrane, Strategije obrane (ako će se ona uopće i raditi), novog Dugoročnog plana razvoja OS RH, ali i Strategije nacionalne sigurnosti, koja se od ove godine zatekla u resoru vanjskih poslova.

Još prije tri tjedna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za portal Obris.org tvrdila je da je Strategija gotova, te da će „svakako do Božića biti stavljena u javnu raspravu“. Božić je za 5 dana, Vlada tvrdi da je obavila svoje za 2012. godinu, no teksta Strategije, a kamoli javne rasprave o njoj – nema na vidiku.

I ministar obrane Kotromanović, i njegova zamjenica Višnja Tafra, u više su navrata najavili raspisivanje javnog natječaja za izradu obalnog ophodnog broda do kraja ove godine. Tekuća 2012. godina završava za 11 dana (uključujući i blagdane), pa MORH-u tu zaista nije preostalo još puno vremena za raspisivanje natječaja. Ove je godine trebala biti objavljena i odluka o remontu postojećih MiG-ova. Niti to se još nije dogodilo, iako je odluka, opet prema riječima zamjenice Tafre, donesena – izgleda bez sazivanja famoznog Vijeća za obranu, kojeg su mnogi iščekivali. Kako postoje naznake da se ta tematika ponovno iz temelja preispituje, vrlo je vjerojatno da će se ova, gotovo vječna tema, preliti i na 2013. godinu – kada će slijediti novo poglavlje sage o modernizaciji hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.