Matični odbor i plenarna sjednica Sabora o obrambenim zakonima

 

Saborski zastupnici su se jutros okupili u broju dovoljnome za kvorum

Saborski zastupnici jutros su se okupili u broju dovoljnome za kvorum

Za jutros zakazana sjednica Odbora za obranu, 15. po redu, zaista je i održana. Na sjednici započetoj malo iza 9 sati, u gotovo dva sata rada raspravljeni su konačni prijedlozi obrambenih zakona, oni isti koji su prošlog četvrtka bili naprasno maknuti s dnevnoga reda Odbora.

Osim 8 saborskih zastupnika (jedan više od broja potrebnog za kvorum), ukupno polovice imenovanih vanjskih članova Odbora i predstavnika Ministarstva obrane – ministra Ante Kotromanovića i njegove zamjenice Višnje Tafre – na sjednici je bio prisutan i savjetnik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, te predstavnici dvaju zainteresiranih sindikata. O dva predložena zakonska teksta raspravljalo se odvojeno – gdje je diskusija o Konačnom prijedlogu Zakona o obrani potrajala nešto više od sat vremena, da bi onda Konačni prijedlog Zakona o službi u OS RH bio odrađen u još oko pola sata.

Uz predstavnike Ministarstva obrane i dio vanjskih članova odbora, današnjoj su sjednici prisustvovali i sindikalisti i savjetnik Predsjednika RH

Za razliku od 14. sjednice Odbora za obranu od četvrtka, 6. lipnja, danas su se svi prisutni trudili stišati strasti i ne produbljivati raskol do kojeg je tada i javno došlo između Predsjednika RH i MORH-a. Iako ta tema očigledno nije bila suštinski riješena, sporne se zakone ipak raspravljalo – uz napomene da predsjednik Odbora za obranu i dalje smatra da je do određene povrede procedure došlo, dok je i MORH ostao pri svome. Jednako tako, i u raspravama saborskih zastupnika te vanjskih članova Odbora o predloženim zakonskim tekstovima, uvelike se moglo čuti stavove iznesene krajem siječnja, pri prvome čitanju ovih zakonskih tekstova – uz tek manje dorade i prilagodbe.

Treba napomenuti da je očigledno bilo dogovoreno da se čitava procedura donošenja novih obrambenih zakona ubrza koliko god je to moguće. Kako je to nekoliko puta bilo spomenuto, saborskim je zastupnicima na kraju ipak u fokus, barem donekle, došla sudbina profesionalnih vojnika kojima za dva dana, 13. lipnja, ističe drugi profesionalni ugovor. U tom svjetlu treba gledati i činjenicu da je rasprava ovih zakona pred plenarnom sjednicom Sabora započeta nepunih tri sata nakon okončanja sjednice Odbora, točnije, u 13 sati i 8 minuta, a završena je samo 50 minuta kasnije.

No iako su se u raspravi na Odboru i pred punim sazivom Sabora mogle čuti i nade da će sutra tekstovi zakona zaista biti i usvojeni, to je još donekle upitno. S jedne strane, nedvojbeno je da će na predložene zakonske tekstove biti podneseni amandmani. O njima se Vlada RH mora očitovati (barem) na užem kabinetu – koji se standardno sastaje prije redovite sjednice (obično u četvrtak), što bi danas ili sutra ujutro tražilo svojevrsni izvanredni sastanak. Ako se to dogovori i odradi – ostaje pitanje i glasanja na Saboru, koje se obično održava petkom – pa bi i tu trebalo postupiti izvanredno. Uz to, i u same bi prijedloge zakona trebala biti unesena odredba o njihovom stupanju na snagu danom donošenja (a ne tek standardnih 8 dana od objave u Narodnim novinama), ne bi li se dobilo dovoljno vremena za donošenje pozitivne odluke po pitanju profesionalnih vojnika koji imaju uvjete za sklapanje 3. ugovora. Sve to nije nemoguće, a portal Obris. org će čitav tijek ovoga postupka pratiti promptno i iscrpno.

Uskoro opširniji izvještaj s jutrošnje sjednice Odbora za obranu i glavne rasprave na Saboru….

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.