Vlada o radnom vremenu MORH-a i zgradi na Krešimirovom trgu

Sjednica Vlade počela je minutom šutnje za preminulog predsjednika Sabora i prvog predsjednika saborskog Odbora za obranu Borisa Šprema

Vlada se na svojoj današnjoj 55. sjednici pozabavila izmjenom Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane. Riječ je o podzakonskome aktu koji je nakon mnogo godina iščekivanja donesen 16. veljače ove godine, a današnjom Vladinom odlukom mijenja se njen jedan jedini članak, onaj pod rednim brojem 169.

Taj članak regulira radno vrijeme Ministarstva obrane, a u dosadašnjoj verziji glasio je da „Ministarstvo u pravilu radi u tijeku radnog dana u vremenu od 8.30 do 16.30 sati“. U novoj, izmijenjenoj verziji stoji da će se „radno vrijeme Ministarstva urediti Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva“. Kako je ostatku Vlade pojasnio obrambeni ministar Ante Kotromanović, dok  je trenutno radno vrijeme upravnog dijela Ministarstva obrane od 8:30 do 16:30, u Glavnom stožeru OS RH  radi se od 8 do 16 sati. Zato je ideja uskladiti radno vrijeme MORH-a s GS OS RH kroz Pravilnik o unutarnjem redu, kako bi SVI – i GS OS RH i državni službenici i namještenici u MORH-u ubuduće radili od 8 do 16 sati. Na taj će se način, kaže Kotromanović, omogućiti i jednostavniji organizirani linijski prijevoz, što bi trebalo rezultirati i njegovim pojeftinjenjem. Ovom izmjenom ne dira se Kolektivni ugovor za državne službenika i namještenike, koji je stupio na snagu 02. kolovoza ove godine.

Kotromanović je iskoristio Vladinu sjednicu i za aktualiziranje još jednog problema svog Ministarstva.

Ministarstvo obrane trenutno radi na tri lokacije“, požalio se Kotromanović ostalim ministrima, „što predstavlja veliki problem, pa molim i ovdje da nam se omogući da se što prije vratimo na Trg kralja Petra Krešimira, gdje imamo oko 60-ak posto naših institucija iz sastava Ministarstva obrane. Mi radimo i u 3 vojarne“. Na Kotromanovićev apel nadovezao se premijer Milanović: Ovo pitanje lokacije bit će valjda riješeno tijekom ove godine jer se Ministarstvo obrane raselilo iz potpuno nejasnih razloga, i otišlo u vojarne po uzoru na nikoga! To jednostavno ne postoji!

Uzora možda po ovom pitanju i nema, ali je u nekim prošlim Vladama bilo trgovanja ispod stola i namirenja koalicijskih partnera (u ovom slučaju HSS-a), što je i rezultiralo ovakvim nebuloznim preseljenjem. Naime, na Krešimirovom se trgu, uz dio Ministarstva obrane, sada gura i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova (direktan nasljednik  Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidara Pankretića) – resor čiji je šef Branko Grčić današnju malu raspravu o lokaciji jednostavno prešutio, kao da ga se ona ne tiče.

No, izgleda da mu je to već uobičajena navika reagiranja na ovo pitanje. Novinari portala obris.org spomenutom su Ministarstvu još 21. travnja ove godine poslali upit o lokacijama na kojima se nalazi Ministarstvo regionalnog razvoja, veličini tog Ministarstva i statusu zgrade na Krešimirovom trgu, a tražili smo i očitovanje o sve češćim najavama povratka MORH-a na tu lokaciju. Do danas, međutim, iz Ministarstva regionalnog razvoja nismo dobili ni A ni B – baš kao ni obrambeni ministar Kotromanović.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.