Više novca, veća nabava, nula tajnosti

 

Povećanje u obrambenom proračunu za ovu godinu dovelo je i do povećanja novčane mase predviđene za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje, pa tako ove godine u tu svrhu predviđena 1,784 milijarda kuna iznosi oko 41% ukupnog proračuna MORH-a za ovu godinu. Tako veliki postotak nije zabilježen ni u vrijeme kada je proračun Ministarstva obrane iznosio više od 5 milijardi kuna, moglo se čuti na jučerašnjoj prezentaciji Plana javne nabave u Ministarstvu obrane, organiziranoj za članove saborskog Odbora za obranu i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, predstavnike Ureda predsjednice i Državnog odvjetništva, te civilnog društva. Podsjećanja radi, prošle je godine za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje izdvojeno 1.375.519.680 kn, ili 34,4% u odnosu na cjelokupni proračun Ministarstva obrane.

Na što će se trošiti?

Od aktualne sume od ukupno 1.784.764.145,00 kn oko 26,7%, ili oko 477 milijuna kuna, već je u startu rezervirano na obveze iz prethodnih razdoblja (višegodišnje financiranje, zakonske obveze, režijske troškove, i nabava koja se realizira u inozemstvu za međunarodne misije), dok je preostalih 73,3% sredstava, ili oko 1,3 milijarde, namijenjeno za standardne postupke nabave. Od stavki koje ove godine bilježe povećanje novčanih sredstava, najviše će „profitirati“ usluge tekućeg i investicijskog održavanja, za koje je ove godine namijenjeno 425 milijuna kuna, odnosno 142 milijuna više nego u 2016. godini. Prema riječima Branka Pribolšana, donedavnog načelnika Samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a, za sanaciju objekata koji su u dosta derutnom stanju MORH će ove godine pokrenuti više od 1000 pojedinačnih malih zahvata. Druga po redu je nabava vojne opreme, za koju je osigurano 424 milijuna kuna, ili 118 milijuna više nego prošle godine. I treći u ovom nizu su građevinski objekti, za koje je osigurano 140 milijuna kuna, odnosno 57 milijuna više nego 2016. godine. Tu je Pribolšan posebno istaknuo ulaganja u objekte na Slunju, u Petrinji i Savudriji, te u vojarni Croatia i na HVU.

Remont Mi-8 proteže se još iz 2016. godine

Remont Mi-8 proteže se još iz 2016. godine

Nekoliko velikih, već pokrenutih višegodišnjih projekata, o kojima smo pisali na portalu Obris.org u više navrata, ulazi pod okrilje već spomenutih 26,7%, odnosno za njih je rezerviran odgovarajući udio u iznosu od 477.349.068 kuna. To je izgradnja zapovjednog objekta u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ i smještajnog objekta na HVU u Zagrebu, izgradnja obalnih ophodnih brodova, višegodišnji projekt nabave i remonta PzH2000, kao i nabava helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, remont helikoptera i održavanje raznih letjelica iz sastava HRZ-a (poput CL-415), održavanje radara, itd.

Branko Pribolšan, Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a

Branko Pribolšan, Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a

Od postupaka koji su načelno započeti prošle godina, a još su uvijek u tijeku, Branko Pribolšan izdvojio je remont 10 helikoptera Mi-171Sh, nabavu daljinski upravljane stanice DUOS 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom (POVRS) koja je navodno u samoj završnici, kao i nabavu padobranske opreme (manja vrijednost, ali su rokovi za isporuku prilično dugački, pa se ova nabava iz prošle prelila i na ovu godinu). U ovu grupu se ubraja i nabava dijelova, usluga održavanja zrakoplova MiG i helikoptera – tijekom prošle godine započet je ovaj postupak nabave s ciljem sklapanja okvirnih sporazuma kako u budućem razdoblju Ministarstvo obrane i HRZ ne bi imali problema s nabavom rezervnih dijelova za ove zastarjele letjelice. Branko Pribolšan iz Samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a tu je posebno istaknuo postupak koji je u tijeku – uslugu remonta agregata za letjelice, budući da zbog njihove zastarjelosti MORH mora svako malo provoditi postupke za remont agregata i ostalih dijelova. Među projekte započete prošle i nastavljene ove godine ubraja se i nabava održavanja sustava tehničke zaštite vojnih objekata, kao i nabava tegljača s poluprikolicom.

Za nabave koje se provode s društvima u državnom vlasništvu poput ZTC-a i Pletera, ili preko NATO agencije ili neke druge države, kao i s tzv. monopolistima poput zagrebačkog ZET-a i splitskog Prometa, MORH je ove godine rezervirao 335.515.663,00 kuna, a za nabave koje se provode preko Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu upola manje – 167.700.655,00 kuna.

Tajnost – 0%

U tijeku je i nabava ubojnih sredstava, koja ove godine bilježi dupli porast. Prošle je godine, naime, započeo, a ovih dana je dovršen postupak nabave UbS-a u vrijednosti od oko 31 milijun kuna, a trenutno je u pripremi nabava dodatnih količina u vrijednosti od 32 milijuna kuna. Tako će se ukupno u 2017. nabaviti streljiva u vrijednosti od oko 63 milijuna kuna, dok je primjerice prošle godine nabavljeno UbS-a u vrijednosti od svega 14 milijuna kuna.

No ministar obrane Damir Krstičević posebno je istaknuo kategoriju nabave za koju ove godine nije izdvojena niti jedna jedina lipa. Radi se o klasificiranim predmetima nabave, kojih ove godine nema, a namjera je ministra Krstičevića da ih nema ni ubuduće.

„Vi znate da su u ranijim razdobljima predmeti vojne nabave označeni stupnjem tajnosti iznosili nekoliko desetaka posto u odnosu na cjelokupni plan nabave. Primjerice, 2012. godine – 51% je bilo tako klasificirano. Smatram kako su i proteklih godina napravljeni iskoraci u značajnom smanjenju klasificiranih nabava i transparentnoj objavi plana nabave na internetskoj stranici MO. Prošle godine je bilo 2,6% postupaka po izuzeću. Tome smo željeli posvetiti posebnu pozornost u 2017. godini. Kao pokazatelj tog trenda je i podatak da u ovogodišnjem planu trenutačno nije planiran niti jedan klasificirani postupak nabave. A mogu reći – ako i bude potrebe za takvim postupkom to će biti iznimno, s tendencijom i daljnjeg trenda smanjenja takvih postupaka, i vi ćete o tome sigurno znati“,

rekao je Krstičević okupljenima na prezentaciji Plana nabave. Naravno, to će tražiti velike promjene dosadašnjih navika – koje su i uz postupno otvaranje oku javnosti ukupne lepeze javnih nabava ipak značile da je barem ponešto tajno – posebno ako se na bilo koji način dodiruje agencije VSOA, čiji se ni ukupni proračun ne iskazuje javno u općim financijama MORH-a, a kamoli da bi im nabave bile javno pobrojane ako već ne i kompletno transparentne.

Klasificirani postupci nabave tijekom posljednjih 5 godina

Klasificirani postupci nabave tijekom posljednjih 5 godina

22 milijuna za trenirke i sportsku opremu?!

Stručna literatura uvijek gubi od mainstream medija

Stručna literatura uvijek gubi od mainstream medija

Javna prezentacija Plana nabave za 2017. usklađena je s objavom Plana na web-stranici MORH-a. U tom Planu, kao i proteklih godina, mogu se iščitati i neke dubiozne nabave. Dok je tako vidljivo da se za stručnu literaturu u knjižnici HVU-a u Zagrebu planira samo 51.500 kuna, a za nabavu stručne literature potrebne za nastavu na sveučilišnim studijskim programima smiješnih 21.000 kn (što je tek 200 kuna manje od cijene materijala za frizerske i brijačke radionice), za nabavu dnevnih i tjednih tiskovina (u vrijeme Interneta i procvata news portala) rezervirano je čak 150.000 kuna.

Ove godine nabavljaju se i pričuvni dijelovi za vozila MRAP, za što je rezervirano 3,5 milijuna kuna. To je prvi dio od ukupno planiranog iznosa od 8.209.000,00 kuna u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Sljedeći veliki posao je nabava pričuvnih dijelova za tenk M-84 u vrijednosti od 2.830.000,00 kuna. To je također prvi dio od ukupno planiranog iznosa za taj posao od 8.290.000,00 kuna u razdoblju od 2017. do 2019. godine. U ovoj je godini za pričuvne dijelove za BVP M-80, ROMAN DAC i BOV POLO rezervirano 2.026.450,00 kuna

Tek nešto manje, odnosno okruglih 2 milijuna kuna, rezervirano je za dijelove i materijal za helikoptere Bell 206B-3, 3 puta više za dijelove i održavanje helikoptera Mi-8 i Mi-171Sh (tj. 6.720.000,00 kn), dok su sredstva rezervirana za dijelove i materijale za Pilatus PC-9M u zlatnoj sredini (4.778.000,00 kn).

Dok su još i razumljive ovako visoke cifre za održavanje tehnike, ponešto je nerazumljiviji trošak od čak 9,5 milijuna kuna za nabavu „odjeće za tjelovježbu pripadnika OS RH“, te još dodatnih 7,2 milijuna kuna za „tenisice za tjelovježbu pripadnika OS RH“. Kada se zbroji trošak za odjeću i tenisice za tjelovježbu, dobije se suluda cifra od 16,7 milijuna kuna, kojoj još treba dodati i cifru od gotovo 5,5 milijuna kuna za različitu sportsku opremu i sprave koje se namjeravaju nabaviti tijekom ove godine. Time će MORH za tjelovježbu i sport potrošiti više od 22 milijuna kuna u 2017. godini. Usporedbe radi, za ukupno godišnje održavanje plovila iz sastava Flotile HRM-a prema planu za 2017. namijenjeno je oko 16 milijuna kuna. Time još i više u oči upada taj trošak, za kojeg je prošle godine (stavka „Sportska odjeća i oprema“) bilo rezervirano tek nešto više od 350 tisuća kuna.

Među nerazumne troškove svakako treba pribrojiti i nabavu za buduću inženjerijsku satniju u UN-misiji. Za djelovanje HRVCON UN-ENG COY na još uvijek nepoznatoj afričkoj lokaciji nabavljaju se novi vojni kamioni u vrijednosti od 14,35 milijuna kuna, kao i terenska auto-dizalica nosivosti 20 tona, za još 3 milijuna kuna. I takvu se nabavu misli provoditi 2017. iako je svima jasan opći tradicionalni običaj da se u misije UN (koje nose kompenzacije za korištenje i popravak poslane opreme) šalje stariju opremu, koju na kraju i nije pretjerana šteta ostaviti u dalekim zemljama, a ne novo pribavljena sredstva s kakvima inače OS RH ni u domovini baš ne obiluju. Među ovogodišnje neobjašnjive novosti može se slobodno ubrojiti i nabava airsoft opreme za skromnih 63 tisuće kuna (?!?!). No, dok se tu bizarnu posebnost vidi, u ovogodišnjem planu nabave su za razliku od prošlih godina ne vide nabave za potrebe Vojnog ordinarijata i omanskih pilota – kojih ili stvarno nema, ili barem za sada nisu jasno izdvojene.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.