Vesna Pusić za Obris.org: “Strategija nacionalne sigurnosti je gotova”

 

U Hrvatskom je Saboru  u utorak, 27. studenog, održana posebna tematska sjednica izaslanstva Hrvatskoga Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Njegova je glavnina bila ispunjena predavanjem Vesne Pusić, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, na temu “Europska unija i NATO”. Po završetku skupa, Vesna Pusić odgovorila je na dva kratka pitanja ekskluzivno za portal Obris. org.

Kao prvo, zanimalo nas je trenutno stanje jedne teme o kojoj smo već u više navrata pisalikako napreduje Strategija nacionalne sigurnosti? Da podsjetimo, radi se tu o dokumentu čija je izrada od početka ove godine iz djelokruga Ministarstva obrane prebačena u djelokrug Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Nakon što su početkom godine nabrzinu probijeni svi rokovi, koji nisu ni u začetku bili baš realistični, zanimalo nas je ima li po tom pitanju ikakvoga napretka?

“Strategija je gotova! Zapravo je bila spremna da ide na Vladu, ali smo odlučili da… ona će svakako do Božića biti stavljena na javnu raspravu, ja mislim i dosta prije toga, ali smo odlučili još u jednom, recimo, krugu užeg kabineta porazgovarati o toj Nacionalnoj strategiji prije nego što ode u javnu raspravu. Ali tekst, nacrt, je gotov!”

——————————————-

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić - Strategija nacionalne sigurnosti     

——————————————-

Budući da hrvatsko izaslanstvo pri NATO nije bitno pojačavano po ulasku zemlje u članstvo ove organizacije, a opsega posla vezanog uz obranu i sigurnost tu stalno raste, upitali smo ministricu Pusić kako stvari stoje po pitanju kadrovskoga jačanja tog hrvatskog predstavništava u ovo doba krize i štednje?

“Otišla su dva dodatna diplomata, a kako posao bude rastao, tako ćemo vidjeti dal’ postoje još dodatne potrebe da se jača naše izaslanstvo pri NATO-u. Mi smo zapravo vrlo aktivni, naročito vezano na to regionalno proširenje NATO-a, ali za sada smo na ovoj razini na kojoj sam vam rekla, obzirom na sve troškove.”

——————————————-

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić - Jačanje hrvatske misije pri NATO savezu     

——————————————-

Iako je nedvojbeno na repertoaru štednja, nadajmo se da ta činjenica neće ozbiljno i trajno osakatiti kapacitete RH za praćenje djelovanja organizacija kojima je Hrvatska teškom mukom postala članicom ili to planira postati u skorije vrijeme.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.