Uspješno ispaljenje protubrodske rakete RBS-15B

 

Kako danas u kasnim popodnevnim satima navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u akvatoriju Dugog otoka je danas, 14. svibnja 2015. godine, održano je nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Raketa ispaljena s obale, s mobilnog lansera (MOL iz sastava raketne bitnice RB-1), uspješno je pogodila metu i potpuno ju uništila. Iako je bilo planirano ispaljivanje još jednog projektila, ali ovoga puta s raketne topovnjače „Kralj Dmitar Zvonimir“, obzirom da je već prvim pogotkom meta potpuno uništena – i nije bilo prilike za drugim lansiranjem.

Spomenutom nadzorno-tehničkom gađanju, koje predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti HRM-a u ovoj godini, nazočili su predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, direktor GS OSRH komodor Robert Hranj, zamjenik načelnika GS OS RH general Dragutin Repinc, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, te članovi stručnog povjerenstva i predstavnici domaćih tvrtki koji su radili na pripremi i provjeri ovog oružnog sustava.

Kako navodi MORH, ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo uspješnim lansiranjem rakete RBS-15 te izjavio:

Stav je MORH-a da želimo zadržati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15, kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru. Naš je plan u narednih nekoliko godina obnoviti kompletno ovaj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer prema Dugoročnom planu razvoja OS RH,  2020. godine planirana je nabava novog protubrodskog raketnog sustava. Ponosan sam na Oružane snage RH i reći ću ono što uvijek ponavljam – hrvatska vojska rođena je spremna i sposobna je izvršiti sve zadaće koje se pred nju postave“.

Ovo lansiranje rakete RBS-15B provedeno je u svrhu ispitivanja njihove pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti, te procjene isplativosti temeljnog remonta raketa s ciljem produljenja njihovog životnog vijeka. O tom neuobičajenom mornaričkom događaju – budući je ovdje po prvi put uopće bila riječ o ispaljivanju ovoga tipa rakete s kopnene raketne bitnice – svoje je rekao i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić:

To značajno povećava sposobnosti OS RH i mogućnost da branimo u potpunosti Jadransko more. Te rakete se mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilometara vojska može sigurno pogoditi i u potpunosti uništiti. Ponosni smo što smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika, te što smo svojim znanjem i umijećem izvršili i potreban remont i održavanje sustava“.

Slično se moglo čuti i od komodora Predraga Stipanovića, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice: „Ovo je veliki događaj za HRM jer smo dokazali da smo sposobni, da imamo znanja i vještine te da nakon 21 godinu tu sposobnost nismo zapustili“. Pri tome, spomenimo da je komodor Stipanović sudjelovao i u prvom ispaljivanju ove rakete u RH, 1994. godine, tada kao zapovjednik raketne topovnjače „Šibenik“ (RTOP 21), s koje je izvršeno lansiranje.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj istaknuo je kako je ovo svojevrsna kruna višegodišnjih napora u podizanju naših vojnih sposobnosti. „Ovaj je događaj pokazao prije svega da imamo sposobnosti i za održavanje i remont raketa. Također, pokazuje da smo kao mornarica zadržali sposobnost uporabe tih raketa kao ozbiljnog sredstva odvraćanja svih prijetnji s mora“.

RBS u Hrvatskoj od 1994. do danas

Inače sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991. godine, a godinu kasnije uveden je u operativnu uporabu. O njemu su brigu cijelo vrijeme vodili djelatnici Satnije za održavanje raketa u bazi Žrnovnica. Redovito su provodili provjeru ispravnosti sustava za upravljanje letom rakete i održavanje lansera, a rakete su skladištene u propisanim kontroliranim uvjetima vlažnosti i temperature. Posade platformi za lansiranje raketa, također su se redovito obučavale u postupcima rukovanja i lansiranja.

Raketa RBS-15B namijenjena je za uništavanje brodova od 200 – 15.000 tona. Velikog je dometa i ima mogućnost leta iznad kopna i mogućnost gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka uz mogućnost gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Raketu tijekom leta pogoni turbomlazni motor, a iz lansera je izbacuju dva startna raketna motora koja se odvajaju od trupa rakete nakon nekoliko sekundi leta. Sustav vođenja i upravljanja letom sastoji se od radarske glave, autopilota, radiovisinomjera i pneumatskog sustava za upravljanje rada krilima i kormilima. Autopilot i radarski visinomjer vode raketu po programiranoj putanji na dijelu autonomnog puta, a zatim frekventno agilna radarska glava pretražuje područje u kojem se nalazi cilj što se definira na lansirnoj platformi prije samog lansiranja. Po detekciji i zahvatu cilja, radarska glava preuzima vođenje leta rakete do pogotka u cilj pri čemu se aktivira bojeva glava. U slučaju prejakog ometanja elektronika sustava za navođenje isključuje aktivni način rada i prebacuje na pasivni te usmjerava raketu prema izvoru signala ometanja.

Prethodno lansiranje raketa RBS-15, prilikom čega su bile ispaljene dvije rakete s raketnih topovnjača „Kralj Petar Krešimir IV“ ( RTOP 11) i „Šibenik“ (RTOP 21),  provedeno je prije gotovo 21 godinu u sklopu združene vježbe HRM-a i HRZ i PZO „Posejdon 94“. Od tada se sustav redovito održavao na srednjem stupnju održavanja, te se paralelno s proizvođačem SAAB iz Švedske pokušavala ugovoriti viša razina održavanja i provedba remonta čitavog oružnog sustava. Nakon što je 2002. godine istekao formalni resurs rakete do propisanog remonta, donesena je odluka o privremenoj zabrani njihove operativne uporabe.

Godine 2014. donijeta je  odluka o  produljenju životnog vijeka raketa te se započelo s laboratorijskim ispitivanjima raketnih komponenti, podsustava i lansera. Radovi na testiranju i remontu pojedinih dijelova sustava nastavljeni su i tijekom ove godine. Produljenje životnog vijeka protubrodskih raketa RBS-15B, koje obuhvaća i njihovo ispitivanje, dio je šireg projekata opremanja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice (u skladu s Dugoročnim planom razvoja OSRH za razdoblje od 2015. do 2024. godine). Na ovaj se način u iduće tri godine planira produljiti vijek uporabe za još dvadeset raketa, dok će prema izjavama kontraadmirala Roberta Hranja, u narednom razdoblju i ovakvo uvježbavanje posada brodova te lansiranje pojedinih raketa postati periodična aktivnost HRM-a.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.