Umro viceadmiral Zdravko Kardum

 

Umro je viceadmiral Zdravko Kardum, bivši zapovjednik Flote HRM, Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže, te višegodišnji suradnik portala Obris.org. Iznenadna smrt zatekla ga je u mirovini, gdje je i nadalje pasionirano pratio aktualnosti u vojnom pomorstvu i posebno u HRM-u.

Zdravko Kardum rođen je 25. veljače 1953. u Nuniću kod Kistanja. Završio je srednju Mornaričko-tehničku podoficirsku školu u Puli/Divuljama, u aktivnu vojnu službu u JNA primljen je 20. srpnja 1971. kao pomorski vodnik, a po okončanju Mornaričke vojne akademije  1978. dobio je čin pomorskog potporučnika. Kao specijalist za protubrodske rakete, u JNA je prošao brojne zapovjedne dužnosti – od zapovjednika raketno-topničkog brodskog odjeljka, preko zamjenika zapovjednika na brodovima klase Rade Končar i zapovjednika PZO sustava (SA-N-4), pa do zamjenika zapovjednika i zapovjednika na fregatama Koni klase (VPBR-32 Koper, kupljen od Sovjetskog saveza 1982. godine) kada je riješio i probleme integriranja te koordinacije raketnih sustava na domaćim nasljednicima tih brodova, za što je bio posebno i nagrađen. U Floti JRM-a bioje do 1988.,  da bi nakon toga bio raspoređen u Komandno-štabnoj školi.

U tom svojstvu je početkom rujna 1991. napustio Jugoslavensku ratnu mornaricu i kao dragovoljac se pridružio Hrvatskoj vojsci. 21. rujna 1991. godine imenovan je zapovjednikom obrane grada Splita te je kao takav bio jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM, i sudjelovao je u oslobađanju raketne baze u Žrnovnici.  “U teškim trenucima možemo se pouzdati samo u sebe. Bitan preduvjet je složan i odlučan narod, a mi smo to bili,” rekao je viceadmiral Kardum u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju u studenom 2021. godine. Temeljem stručnih znanja, pridonio je i uspješnom ispaljivanju protubrodske rakete RBS-15 na intergranskoj vježbi “Posejdon 94” održane 12. listopada 1994. Borio se i protiv uništavanja hrvatske zalihe u ratu stečenih protuzračnih raketa RZ-13, za koje je predlagao inozemnu nabavu kopnenih lansera tipa Osa.

Dužnost zapovjednika HRM obnašao je od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. godine. Prvi je i jedini visoki časnik OS RH koji je prije imenovanja za zapovjednika HRM objavio u Hrvatskom vojniku programatski tekst o svom viđenju grane u kojoj djeluje, s pozivom na diskusiju koja je onda dobila i dva stručna te javna odgovora. Potom je od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. bio zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske, ustrojene na način na koji se do tada zalagao. Praktičnim iskustvom  postupno je došao do stava da se Obalna straža treba uspostaviti kao samostalno tijelo, a ne u okviru HRM-a, a od političkih krugova često je bila neshvaćena njegova za neke prevelika ambicija i entuzijazam za bolju budućnost vojnog pomorstva u Republici Hrvatskoj. U njegovom mandatu nabavljene su raketne topovnjače Helsinki klase, RTOP-41 “Vukovar” i RTOP-42 “Dubrovnik”. Iako su u vrijeme nabave ti brodovi proglašeni “finskom starudijom”, oni i dan-danas plove i spadaju među glavne brodove Hrvatske ratne mornarice, redovito izvršavajući zadaće kako u Jadranu, tako i u Mediteranu.

Tijekom uzorne službe, Zdravko Kardum je odlikovan Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata (1990-1992) i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Umirovljen je u paketu s još 5 ratnih generala (Krešimir Kašpar, Vlado Bagarić, Jozo Miličević, Mate Obradović i Josip Stojković).

Ni s odlaskom u mirovinu Zdravko Kardum nije se prestao baviti vojno-pomorskom strukom. Sa željom da pokuša usmjeriti, pa i obrazovati mlađe naraštaje i entuzijaste, viceadmiral Kardum je od 2015. godine učestalo objavljivao tekstove na portalu Obris.org. Pritom nije krio razočaranje smjerom kojim se kretala HRM i Obalna straža, ali država u cjelini. “Očekivao sam puno više. Očekivao sam uređenu, pravnu, pravičnu, demokratsku i naprednu Hrvatsku u kojoj će se povećavati, a ne smanjivati broj stanovnika. Očekivao sam bolje politike i bolje političare, vlade, ministre, saborske zastupnike, predsjednike i ostale nositelje političkih i pravosudnih dužnosti. Očekivao sam one koji služe narodu, a ne one kojima narod služi za ostvarenje vlastitih ambicija i liječenje frustracija. Jesmo li zaslužili baš ovoliko jada i iz generacije u generaciju sve nesposobnije čelne ljude?”, pitao se viceadmiral Kardum u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju 2021. godine.

Kao veliki poznavatelj sovjetske i ruske ratne mornarice pasionirano je pratio geopolitiku, a posljednjih godinu i pol Zdravko Kardum onda i rat u Ukrajini, te je redovito objavljivao i na te teme. Pri tome je stalno naglašavao da taj širi pogled na aktualna događanja i geopolitiku predstavlja zapravo onu “admiralsku sferu” koju je posebno njegovao kao nadogradnju na svoje stručno i tehničko znanje. No, s tim u vezi, neki mu nisu zaboravili ni odluku da se ne pridruži “Hrvatskom generalskom zboru” – baš zato jer je smatrao da se u osnovama obrambenog sustava RH jasno razlikuje Hrvatska vojska od Hrvatske ratne mornarice – pa bi se onda i udruga trebala zvati “Hrvatski generalski i admiralski zbor”, da bi on mirnije duše mogao biti njenim članom.

Viceadmirala Zdravka Karduma pamtit ćemo kao osobu velikog znanja i velikog zaljubljenika u vojno pomorstvo. Mirno mu more!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.