Termovizijske kamere za schengensku granicu

 

Jutros je na Policijskoj akademiji u Zagrebu održana svečana primopredaja osam kompleta vozila i prikolica s termovizijskim kamerama. Radi se o drugoj po redu isporuci mobilnih termovizija na prikolicama s terenskim vozilima, koja će MUP RH koristiti u zaštiti državne granice, te time ojačati svoje sposobnosti u sprečavanju prekograničnog kriminala, odnosno učinkovitijoj i kvalitetnijoj zaštiti najduže kopnene vanjske granice Europske unije. Prilikom primopredaje, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc Davor Božinović je istaknuo:

Mobilne termovizije nam omogućavaju mobilnost i preciznost rada jer se mogu u vrlo kratkom vremenu prebaciti tamo gdje se ima naznaka da bi moglo doći do povećanog kretanja ilegalnih migranata. Međutim, sva ova tehnika koju uvodimo u sustav nema puno šanse za uspjeh bez motiviranih i dobro obučenih policijskih službenica i službenika“.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina naznačio je i kamo će se ove mobilne termovizijske kamere razmjestiti:

„Ova vozila će dodatno unaprijediti i poboljšati rad hrvatske granične policije na poslovima zaštite državne granice, a posebice u suzbijanju nezakonitih migracija. Ova oprema služiti će nam prvenstveno u onim područjima gdje temeljem analize rizika imamo povećanu ugroženost državne granice“.

Tako će se sustavi mobilne termovizije koristiti u Policijskim upravama vukovarsko-srijemskoj,  brodsko-posavskoj, sisačko-moslavačkoj, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj.

Temeljem ugovora potpisanog 30. prosinca 2020. godine, sustave je za Ministarstvo unutarnjih poslova napravila zajednica ponuditelja ERICSSON NIKOLA TESLA d.d., SECURITAS HRVATSKA d.o.o., HIDRAULIKA PROMET d.o.o. i HIDRAULIKA KURELJA d.o.o..

Sustav termovizijske kamere na prikolici s terenskim vozilom može raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim napajanjima električnom energijom, s obzirom da je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata s gorivim ćelijama, te solarni paneli. Kameru je moguće podići na stup visine do osam metara, a postoji i mogućnost rada sustava do 12 sati bez prikolice na način da se postavi na teško dostupnom terenu na tronožac visine do tri metra. Prijenos slike se obavlja putem WIFI sustava, a prikaz je vidljiv na radnoj konzoli (tabletu) u vozilu ako je prikolica ili tronožac na području gdje nema GSM signala. Na lokacijama gdje postoji zadovoljavajući GSM signal slika se može prenositi u lokalni koordinacijski centar (LCC), kao i dalje u nacionalni koordinacijski centar u Zagrebu (NCC).

Ukupna vrijednost nabavljenih sustava mobilne termovizije na prikolici s terenskim vozilima (bez policijskih obilježja) iznosi 23.913.300,00 kuna s PDV-om, od čega je 90%  financirano iz projekta ISF „Tehnička oprema za sigurnost i kontrolu vanjske granice EU“, a 10% iz nacionalnog proračuna.

Inače, u studenom 2019. godine isporučeno je bilo prvih 17 mobilnih termovizijskih kamera na prikolici s terenskim vozilima, koja je izradila ista zajednica ponuditelja, a u završnoj je fazi i projekt postavljanja osam stacionarnih termovizijskih sustava. Tako će tijekom ovog i idućeg  mjeseca uz vanjsku granicu biti postavljeno ukupno 28 stacionarnih termovizijskih kamera.


*Photo/Video: MUP RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.