Sutra sjednica o remontu MiG-ova

 

Nakon višemjesečnih prepucavanja između pristalica remonta MiG-ova u Ukrajini, odnosno Rumunjskoj, te optužbi o lošem remontu uglavnom upućenih od strane HDZ-ovih stranačkih „obrambenjaka“ i pokojeg anonimnog izvora, konačno se pokrenuo i saborski Odbor za obranu. Sutra, u srijedu, 10. prosinca, održat će izvanrednu zatvorenu tematsku sjednicu o remontu i stanju remontiranih zrakoplova MiG-21.

Tu je sjednicu zatražio HDZ-ov Josip Đakić na posljednjoj sjednici Odbora, održanoj 26. studenog na temu proračuna Ministarstva obrane u 2015. godini. Đakić je iskoristio točku „razno“ i predložio:

„…Ja predlažem da se sazove jedna tematska sjednica zatvorenog tipa u Hrvatskom saboru kako bi dobili pravovaljane informacije o svim detaljima kašnjenja remonta naših zrakoplova, o stanju zaštite zračnog prostora našim vlastitim snagama koje je vrlo upitno sada, te predlažem da se na toj tematskoj sjednici podnesu izvješća o tome što je plaćeno, koliko je plaćeno, kakve su ugovorne forme upotrijebljene – da li ima nekakvih aneksa ugovora, kako bi hrvatski zastupnici znali o čemu se radi, zbog čega je ovakvo kašnjenje.“

Predsjednik Odbora Tomislav Ivić, također HDZ, podržao je Đakićev prijedlog, dodavši kako bi Ministarstvo obrane članovima Odbora trebalo predočiti kompletnu dokumentaciju – i onu o financijskim, ali i onu o tehničkim uvjetima vezanima za remont zrakoplova. Ni zamjenica ministra obrane Višnja Tafra nije se usprotivila Đakićevom prijedlogu, dodavši da je dio informacija do sada već objavljen u medijima:

„Ovih dana ste vidjeli u medijima, bili su upiti novinara, znači – ništa nije plaćeno od onoga što nije odrađeno – znači, plaća se u fazama i plaća se po preuzimanju svakog zrakoplova. Vidjeli ste, imamo problema – to je istina, mi to ne krijemo, sa 2 zrakoplova postoje problemi, to su problemi najveći na motorima… U ovom trenutku, očekivali smo ovih dana preuzimanje još zrakoplova, međutim vremenske prilike nam nisu išle na ruku… I penale, jednako tako ste imali priliku vidjeti u medijima, oni koji su zaračunati, znači oni koje je moguće zaračunati na ukupni ugovor…već je dio isporučen ukrajinskoj strani, ali preciznu informaciju sada s apsolutnim detaljima… Jednako tako znate da je povodom medijskih napisa ministar obrane predao ugovor s Ukrajinom Državnom odvjetništvu, jednako tako ih je pozvao da dođu na uvid pogledati sve… Državni odvjetnik je bio u Ministarstvu obrane… U ovom trenutku to je ono okvirno što se događa sa samim remontom MiG-a 21.“

Tafra je dodala i da je remont prvih 6 helikoptera završen, te da se ovih dana očekuje predaja posljednjeg helikoptera iz te ture. Podsjetila je i da je u tijeku natječaj za remont drugih 6 helikoptera, te da se u skorije vrijeme očekuje odabir izvršitelja radova, što bi značilo da će nova tura helikoptera na remont otići početkom sljedeće godine.

Sutra poslije podne članovi saborskog Odbora za obranu dobit će uvid vjerojatno i u stanje remontiranih helikoptera, ali u fokusu će im prije svega biti nimalo jednostavno stanje remonta MiG-ova. Povodom napisa o loše odrađenom remontu MiG-ova i opasnom kvaru na jednom od njih Ministarstvo obrane svojedobno je održalo press-konferenciju, pritom uvjerljivo tvrdeći da se radi o potpuno normalnim i očekivanim problemima u probnoj fazi. Traje li još uvijek ta probna faza, ili je posrijedi ipak nešto ozbiljniji problem, saznat će se sutra. Međutim, sjednica Odbora za obranu održat će se, nažalost, iza zatvorenih vratiju, pa će javnost o ovome saznati tek od „povjerljivih anonimnih izvora“.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.