Šundov za HTV – čitanje s razumijevanjem

 

Večeras je loš nastup načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova obilježio središnji Dnevnik HTV-a. Četiri pitanja, četiri odgovora – prepuna fraza, ali unaprijed pripremljena i čitana s papira – brzo su izazvala zgražanje, pa i osudu na društvenim mrežama, među novinarima i komunikolozima, ali i “običnim” gledateljima. “Kakav je to načelnik koji nije u stanju na ovakve načelne stvari odgovoriti bez šalabahtera?“, pitanje je koje se često postavljalo.

Prije svega se kao odgovor nameće – nesiguran i nenavikao na ovakvo istupanje. To se vidjelo i na njegovom predstavljanju pred Odborom za obranu Hrvatskog sabora, kada je Šundov prilično suvereno govorio o sebi i svojoj karijeri, ali je o svojim planovima i daljnjim koracima za OS RH morao čitati s papira. Večeras, nažalost, nije bilo niti jednog pitanja na koje bi odgovorio bez unaprijed pripremljenih odgovora, a u pauzama čitanja pogledavao je u voditeljicu, ali niti jednom u kameru/publiku. Katastrofalan nastup zasjenio je čak i ono malo sadržajnih izjava, od kojih je najvažnija ona da su nedavno stradali vojnici ipak nešto bolje.

General Šundov gostovao je na HTV-u povodom današnje 21. obljetnice VRO Bljesak. Prisjetio se poginulih i ranjenih hrvatskih vojnika, i odgovorio na neminovno pitanje o operaciji Bljesak kao pripremi za operaciju Oluja:

“Prvo bih se svakako želio prisjetiti ovom prilikom naših poginulih i ranjenih branitelja, pripadnika Oružanih snaga, odn. Hrvatske vojske u to vrijeme, i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, i naravno – njihovih obitelji. Potom želim čestitati 21. obljetnicu svim sudionicima operacije Bljesak, jer je VRO Bljesak bila vrlo uspješna operacija kojom je oslobođeno 600 km kvadratnih okupiranog teritorija RH nakon pokušaja mirne reintegracije Zapadne Slavonije. U VRO Bljeska sudjelovalo je oko 7200 pripadnika HV-a i MUP-a i poginulo je, ili je posljedica ranjavanja nastradao 51 pripadnik vojske i policije, a 162 pripadnika su ranjena. I ova operacija Bljesak je značajna prije svega po tome što je, kao i dotadašnje operacije, potvrdila snagu i odlučnost Hrvatske vojske i političkog vodstva da u potpunosti oslobodi zemlju i svakako je Bljesak bio jedna od operacija kojom su stvoreni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja.”

Već naredni odgovor bio je šupalj da šupljiji ne može biti. Voditeljica je Šundova podsjetila da je danas točno dva mjeseca otkako je na čelu Glavnog stožera. “Jeste li zadovoljni stanjem u vojsci i što kanite promijeniti?”, glasilo je pitanje, a odgovor je bio copy/paste nekih načelnikovih dosadašnjih izjava:

“Naše OS nisu izdvojeni otok – one dijele istu sudbinu kao i društvo u cjelini. Naš proračun i iznos dodijeljenih sredstava diktiraju brzinu i opseg modernizacije. Ja vjerujem da je važno održavati postojeće naoružanje i vojnu opremu, s ciljem osiguravanja razine spremnosti za provedbu svih zadaća koje stoje pred OS. Ovom prilikom bih istaknuo kako OS nastavljaju započete projekte modernizacije i opremanja, što će svakako doprinijeti tome. OS RH provode svoje zadaće u operacijama potpore miru, kao i redovite obučne aktivnosti, a posebice vježbe. Uz to, u spremnosti su i provode sve zadaće u pružanju pomoći civilnim institucijama – kao što znamo hitni medicinski prijevoz, zatim pripreme za borbu protiv velikih šumskih požara, i slične katastrofe. Ali evo, ja bih rekao da su ljudi najvrijednija i najveća snaga OS i stoga ću se ja kao načelnik GS usredotočiti na njihovo osposobljavanje i osiguravanje još boljih uvjeta za njihov život i rad.”

Naravno, na red je došlo i popularno pitanje budućnosti ratnog zrakoplovstva i izbora zrakoplova – gdje je novost zapravo samo najava nekavih (možda i javnih) rasprava na tu bolnu temu.

“Vidite… Pitanje budućnosti borbenog zrakoplovstva nije samo pitanje OS. To je pitanje općeg društvenog konsenzusa i sigurno nije upitno je li trebalo zadržati komponentu borbenog zrakoplovstva, jer ako jednom izgubite određenu sposobnost onda je vrlo teško ponovno imati istu takvu sposobnost. Mi trenutno provodimo analize, organizirat će se rasprave gdje ćemo vidjeti koje se opcije nude, a za donošenje konačne odluke bit će potrebno postići opći društveni konsenzus.”

I za kraj – malo aktualnosti. “Što se dogodilo prije nekoliko dana na vojnom poligonu u Karlovcu? Što je istraga pokazala, kako su ozlijeđeni vojnici?”, zanimalo je voditeljicu, dok je tu Šundov po prvi puta bio malo konkretniji:

“U srijedu se, nažalost, na poligonu dogodila nesreća u kojoj su tijekom redovitih obučnih aktivnosti teško ozlijeđena 2 pripadnika Oružanih snaga. I danas poslije podne sam ih posjetio i susreo sam se s njihovim obiteljima. Njihovo stanje je nešto bolje nego prethodnih dana. Svi pripadnici naših OS su teško pogođeni ovom nesrećom svojih kolega i stoga smo svu svoju energiju usmjerili prije svega na njihovo medicinsko zbrinjavanje i pomoć njihovim obiteljima. Ja kao načelnik GS zaista želim što brži oporavak obojici, a njihovim obiteljima stojimo na raspolaganju kako bi im pomogli u ovim teškim trenucima. U tijeku je provedba istražnih radnji o okolnostima nastanka ove nesreće koju provodi Vojna policija, a ustrojena su i posebna povjerenstva s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka ove nesreće kako se iste ne bi ponovno dogodile. Za kvalitetnu istragu potrebno je izdvojiti više vremena, još uvijek stručnjaci na tome rade, i ja vjerujem – sigurno će javnost biti upoznata s rezultatima istrage.”

Netko bi rekao – kakva pitanja, takvi i odgovori. Nažalost, ovo je školski primjer kako se ne istupa u javnosti (čak i na pitanja slabo zainteresiranih novinara, voditelja i prezentera). No, kako je od promjene vlasti došlo i do drastične promjene Ministarstva obrane prema novinarima, a transparentnost je izbačena van kroz velika vrata, ispada da bi svi trebali biti zadovoljni i s priopćenjem koje uživo pročita načelnik Glavnog stožera.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.