SOA odgovorila na medijske konstrukcije

 

U potezu koji inače baš i nije standardan, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) danas je izrijekom odgovorila na napise dnevnika Jutarnji list, i to putem odgovora na tematske upite ostalih medija. Konkretno, riječ je o odgovoru na novinarsko viđenje situacije oko pribavljanja programskog alata specijalizirane talijanske tvrtke HackingTeam, koje je prošloga ljeta prvo dospjelo u svjetsku javnost objavom na stranici WikiLeaks, da bi onda ta tema bila poprilično detaljno obrađena i u hrvatskim medijima. Kada je čitava stvar bila svježa, 12. srpnja 2015. godine, i portal Obris.org prenio je zanimljiv tekst o svemu tome – kojeg smo ponovili i danas, zajedno s pratećim materijalom kojim su novinari specijalizirani za informatiku ljetos dalje problematizirali ovo pitanje. No, to sve nije omelo vodeći hrvatski dnevni list da danas “ekskluzivno” uroni u ovu staru priču – što je rezultiralo i spomenutim očitovanjem Sigurnosno-obavještajne agencije, koje prenosimo u cijelosti:

SOA ima obvezu i stalno prati razvoj najnovijih tehnologija kako bi i u budućnosti bila sposobna štititi nacionalnu sigurnost i građane Republike Hrvatske.

U svrhu tehnološkog razvoja, u suradnji s ostalim nadležnim tijelima RH, SOA prati stanje na tržištu, te je, preko posredničke tvrtke iz Republike Hrvatske, uspostavila kontakte s talijanskom softverskom tvrtkom Hacking Team 2011./2012. godine (prije mandata sadašnjeg ravnatelja), što je prepoznato kao kvalitetan kontakt pa se nastavio i narednih godina.

Radi istinitog informiranja i očuvanja povjerenja građana u odgovoran rad SOA-e ističemo da je u članku Jutarnjeg lista objavljeno niz neistina i pogrešnih zaključaka od kojih ističemo samo neke:

  • netočno je da su u korespondenciji otkrivene osjetljive informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost,
  • netočno je da su otkriveni detalji o financijskim planovima, prioritetima, strukturi, načinu funkcioniranje te tehničkim i operativnim sposobnostima SOA-e,
  • netočno je da se u korespodenciji spominje ravnatelj u bilo kojem svojstvu,
  • netočno je da SOA ima imenovanog zamjenika ravnatelja, pa stoga nije ni moguće da se predstavnik posredničke tvrtke družio sa zamjenikom ravnatelja,
  • netočno je da je tijekom susreta bilo fotografiranja djelatnika SOA-e,
  • netočno je da su objavljeni dosad nepoznati e-mailovi u odnosu na one objavljene u srpnju 2015.

Bitno je napomenuti da se gotovo sva korespondencija objavljena na Wikileaksu obavljala između djelatnika posredničke tvrtke i Hacking Teama te ne odražava službene stavove ili planove SOA-e, a koje djelatnik posredničke tvrtke ne može ni znati.

Wikileaks je cjelokupnu korespodenciju talijanske tvrtke Hacking Team objavio 9. srpnja 2015. nakon što je ista ukradena sa servera tvrtke Hacking Team. Ukradeno je i objavljeno preko milijun e-mailova, a priču o tome su tijekom srpnja 2015. godine objavili hrvatski i svjetski mediji.

Hrvatski građani se mogu i dalje pouzdati da djelatnice i djelatnici Agencije odgovorno i profesionalno obavljaju svoje svakodnevne zadaće u zaštiti nacionalne sigurnosti i hrvatskog društva“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.