Lozančić na razgovoru za šefa SOA-e!?

 

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra ujutro (na sjednici zakazanoj za 9 sati) daje preliminarno mišljenje o kandidatu za šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Dio je to izborne procedure šturo specificirane u Ustavu, konkretno u drugoj rečenici njegova kratkog 102. članka, odnosno u 66. članku (stavak 2.) Zakona o sigurnosno-obavještajnome sustavu RH (NN 79/06). Kako neslužbeno saznajemo, na razgovor s članovima Odbora doći će jedan jedini kandidat, usuglašen između Predsjednika RH i premijera, a u skladu s spomenutim stavkom 2 66. članka zakona. Radi se tu o aktualnome pomoćniku ministra obrane, Draganu Lozančiću. Kako je on proteklih dana zajedno s ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem boravio u službenom posjetu SAD-u, u Sabor će gotovo pa direktno s aviona.

Iako među članovima Odbora ima i onih koji nisu zadovoljni tim rješenjem, jer smatraju da je riječ o osobi koja se u Hrvatskoj afirmirala još u vrijeme Tuđmanovog režima, šanse da Lozančić dobije negativno mišljenje Odbora za unutarnju politiku su gotovo pa nikakve. Svi su, naime, svjesni da je Dragan Lozančić, povratnik iz Amerike i navodno osoba od povjerenja bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, ali i sadašnjeg premijera Zorana Milanovića, kompromis oko kojeg bi se prilično jednostavno mogle složiti i pozicija i opozicija.

Još prije samo mjesec dana, koplja su se lomila između Lozančića i Mirka Bilandžića, profesora na zagrebačkom Filzofskom fakultetu. Za Bilandžića, koji je dio svoje karijere proveo u obavještajnim krugovima, javno se izjasnio i njegov fakultetski kolega Ozren Žunec, kratkotrajni ravnatelj HIS-a u Vladi Ivice Račana. No, sve je bilo uzalud – Milanović ga jednostavno nije volio.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.