Sabor o domaćinstvu centru RACVIAC

 

Tjedan dana nakon što je Vlada prihvatila Nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Ugovora o državi domaćinu između Vlade RH i RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju – taj je dokument danas došao i na dnevni red saborskog Odbora za obranu, te odmah potom i pred čitav Sabor. Kako se radi o zakonu koji treba biti usvojen prije ulaska RH u Europsku uniju, ovaj je nacrt prijedloga stigao u Sabor po hitnoj proceduri, s objedinjenim prvim i drugim čitanjem, te je iz istog razloga danas odrađen i na matičnom tijelu i na plenarnoj sjednici. Sutra će, u to nema sumnje, biti i izglasan.

Dubravka Plejić Marković, načelnica Sektora za NATO i međunarodnu sigurnost, MVEP

O važnosti RACVIAC-a i hrvatskoj ulozi pred Odborom za obranu govorila je predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Dubravka Plejić Marković. RACVIAC, Centar za sigurnosnu suradnju, pravni je sljednik Regionalnog centra za pomoć u verifikaciji i provedbi kontrole naoružanja, osnovanog Sporazumom između Vlade RH i Vlade SR Njemačke, sklopljenim 8. ožujka 2001. godine. Tijekom godina, ovom su se tijelu pridruživale i druge zemlje, zahvaljujući čemu je postao pravo mjesto regionalnog susreta i dijaloga. Kako su se poboljšavale sigurnosne prilike, tako je i potreba za dotadašnjim funkcijama koje je obavljao RACVIAC bila sve manje, pa je 2011. godine RACVIAC prerastao u Centar za sigurnosnu suradnju, s ciljem uspješnog odgovaranja na buduće sigurnosne izazove. Tako je RACVIAC od regionalne postao međunarodna organizacija, čiji je domaćin upravo Hrvatska. Točnije, on je ujedno i jedina punopravna međunarodna organizacija sa sjedištem u Lijepoj našoj.

No i tu postoji jedan mali „ali“: Ugovor o RACVIAC-u – Centru za sigurnosnu suradnju Hrvatski je Sabor potvrdio 5. studenog 2010. godine, da bi on na snagu stupio 1. prosinca 2011. godine. Proteklih godinu i pol zakonski nije bilo riješeno pitanje domaćinstva, zbog čega se sada, kroz žurnu proceduru, pokušava progurati upravo ovaj prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora o državi domaćinu između Vlade RH i RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju.

„Imamo jedan mali problem – teško nas je skupiti“!

Iz vrlo šture i prilično formalističke rasprave na plenarnoj sjednici Sabora jasno je da će taj prijedlog Zakona biti prihvaćen bez ikakvih zadrški. O njemu su se pozitivno izjasnili Klubovi zastupnika SDP-a, HNS-a i HDZ-a koji su, u neprilici da kažu išta suvislo o toj međunarodnoj organizaciji sa sjedištem u Rakitju, očito metodom “copy/paste” izvor informacija i sadržaj svog izlaganja pronašli u istom dokumentu. Tako su se i SDP-ova Dunja Špoljar i HNS-ov Boris Blažeković zapleli u kronologiju osnivanja i razvoja RACVIAC-a, te objašnjavanja važnosti za Hrvatsku, dok je HDZ-ov Zvonko Milas propustio napraviti nužan „update“ pronađenih informacija, zbog čega mu se u izlaganju potkrala i faktična greška. Naime, iako je Milas u izlaganju ustvrdio da je „Njemačka i dalje ostala velika potpora, što u financijskom što u stručnom smislu, dakle u konkretnim projektima, pa je tako u 2012. dala 72 tisuće eura za rad Centra“, činjenica je da se Njemačka krajem 2012. povukla iz RACVIAC-a, uključivši tu i povlačenje svog dotad u Rakitju stacioniranoga predstavnika. Povukla se i Italija, dok je Grčka prešla u status promatrača, prije svega iz financijskih razloga. Rumunjska je Ugovor o RACVIAC-u potpisala još prije 2 godine, ali ga dugo nije ratificirala. To se dogodilo tek u ožujku ove godine, pa sada još „samo“ preostaje da plati članarinu.

Posjet centru RACVIAC bio je otkazan zbog “drugih obveza” saborskih zastupnika

Inače, za članstvo u organizaciji kojoj uvaženi saborski zastupnici ponekad u izlaganjima nisu uspjevali izgovoriti ni ime, Hrvatska godišnje izdvaja 48 tisuća eura. Tu ipak nemalu cijenu upravo bi oni – zastupnici u hrvatskome parlamentu – mogli iskoristiti da se nametnu regiji kao glavni faktor u razvoju demokratske kontrole nad oružanim snagama. Prenoseći svoje iskustvo kolegama iz zemalja u okruženju, oni bi mogli pomoći u demokratskoj transformaciji i drugih obrambeno-sigurnosnih sektora u regiji. Upravo je to članovima saborskog Odbora za obranu i sugerirala Dubravka Plejić Marković, uvjeravajući ih kako bi se kroz RACVIAC mogli povezati s parlamentima drugih država, ponajprije Crne Gore kao najizglednije članice za NATO, prenoseći hrvatska iskustva i u pregovorima i općenito. No čini se da je takva vrsta prosvjetiteljskog djelovanja našim parlamentarcima prilično strana. Tome u prilog ide porazna činjenica da su već dogovoreni posjet RACVIAC-u otkazali gotovo u zadnji tren, što je predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić prokomentirao riječima: „Imamo jedan mali problem – teško nas je skupiti“! Sada se pokušavaju skupiti za novi posjet, najvjerojatnije ove jeseni, no – o tom-potom.

—————————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.