RH predsjeda Forumom europskih obalnih straža

 

Vlada je jutrošnju 204. sjednicu odradila u svega 24 minute, a među 12 točaka dnevnoga reda našla se i ona o prihvaćanju još jednog predsjedanja. Ovoga puta, Vlada je prihvatila prijedlog prema kojem će Republika Hrvatska godinu dana predsjedati Forumom europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum – ECGFF), što i nije neka novost budući je ta činjenica poznata barem zadnje 3 godine. No o čemu se tu radi, ministrima u Vladi otkrio je državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić:

 „Forum europskih obalnih straža djeluje kao organizacija na dragovoljnoj osnovi u kojem sudjeluju predstavnici nositelja funkcija obalne straže država članica EU i Schengena, te predstavnici agencija EU. Zadaće Foruma su razmjene informacija, unapređenje suradnje, zajednička obuka te implementacija zakona u svrhu borbe protiv sigurnosnih izazova u području zaštite granica, sigurnosti plovidbe, traganja i spašavanja, zaštite morskog okoliša i nadzora ribarstva. Predviđeno preuzimanje predsjedanja nad Forumom bilo bi od rujna 2020. do rujna 2021. godine. Organizacijsku strukturu Foruma čine predsjedništvo Foruma, koje djeluje na godišnjoj osnovi, te koordinira aktivnosti, te projektni ured Foruma koji provodi razne aktivnosti tijekom predsjedanja. Predsjedanje ovim Forumom od iznimne je važnosti jer se unapređuje nacionalna sposobnost zaštite prava i interesa RH i EU na moru, te ujedno predstavlja unapređenje sustava domovinske sigurnosti kroz sinergiju državnih tijela“.

Jednoglasno prihvativši ovu obvezu, Vlada se obvezala i formirati Međuresorno predsjedništvo Foruma koje će usmjeravati te koordinirati zadaće i obveze tijekom predsjedanja. Na čelu ovog Međuresornog predsjedništva je predsjedatelj kojeg će odrediti Ministratsvo obrane, dok će trojicu supredsjedatelja dati Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo obrane određuje se za nositelja koordinacije aktivnosti za pripremu i provedbu te administrativnu potporu tijekom predsjedanja Forumom.

Spomenuti Projektni ured Foruma europskih obalnih straža osnovat će također Ministarstvo obrane, te će i odrediti svoje predstavnike u njemu. Sastavni dio Projektnog ureda činit će tzv. projektni timovi, koje će osnovati MUP, MMPI i Ministarstvo poljoprivrede radi priprema i organizacije tematskih radionica u koordinaciji s tijelima EU.

Što je to ECGFF?

Forum europskih obalnih straža (ECGFF) osnovan je 2009. godine, a članstvo mu čini 23 države članice Europske unije, te tri agencije Europske unije s nadležnostima u provedbi funkcija obalnih straža (European Border and Coast Guard Agency (Frontex), European Fisheries Control Agency (EFCA), te European Maritime Safety Agency (EMSA) kao treća). U Forumu aktivno sudjeluju Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska, a za sada još i UK. .

Zapovjednici obalnih straža EU na godišnjoj razmjeni informacija (Photo: OSRH/H.Čobo)

Zadaće Foruma su (1) razmjena informacija, (2) unaprjeđenje suradnje za nadzor granica na moru, (3) sigurnost plovidbe, (4) traganje i spašavanje, (5) zaštita morskog okoliša, (6) borba protiv krijumčarenja ljudi, narkotika i imovine, (7) nadzor ribarstva te (8) razvoj i unaprjeđenje zajedničkih projekata.

Ciljevi Foruma su (1) unaprjeđenje razmjene podataka i (2) jačanje povjerenja među članicama, (3) unaprjeđenje međunarodne, međuresorne i međuagencijske suradnje, kao i (4) zajednička obuka te implementacija propisa iz područja funkcija obalne straže, (5) poticanje prepoznavanja zajedničkih rješenja kroz razmjenu najboljih praksi i (6) promidžba razvoja zajedničkih operativno-tehničkih standarda i obučnih procedura.

Najznačajniji projekti Foruma su: ECGFF Academy Training Network – razvoj zajedničke mreže obučnih središta s ciljem unaprjeđenja i standardizacije obuke svih djelatnika koji se bave poslovima iz nadležnosti obalnih straža, kao i racionalizacije utroška financijskih sredstava; Operations Portal – dizajniran za razmjenu i objedinjavanje informacija između zemalja članica; te Zajedničke vježbe na moru koje se u cilju dostizanja interoperabilnosti i kompatibilnosti provode uz moto „Coordination/Colaboration/Cooperation“.

Vježba COASTEX 2017 (Photo: OSt RH)

Predsjedanje Forumom europskih obalnih straža Hrvatska će preuzeti od trenutne predsjedateljice – Francuske. Prilikom svog preuzimanja predsjedanja, Francuska si je postavila 3 cilja – (1) nastavak aktivnosti iz prethodnog predsjedateljskog mandata, (2) uspostava europskih konvergencija za razmjenu informacija i sigurnost podataka na području pomorstva, te (3) komplementarnost između operativnih resursa tijela država članica i agencija. Za drugi i treći cilj pripremaju se radionice u veljači (u Lisabonu), u ožujku (u Parizu), te u lipnju (na jugu Francuske), kao i već tradicionalna pomorska vježba „COASTEX 2020“ u Toulonu. Kada je u studenom 2019. Francuska preuzimala predsjedanje od Italije, na plenarnoj sjednici ECGFF sudjelovao je i komodor Milan Blažević, zapovjednik Obalne straže RH. Tom prilikom je prezentirao nacionalne perspektive i prijedloge unapređivanja rada Foruma u razvoju zajedničkih sposobnosti te zaštiti interesa Europske Unije i zemalja članica na moru. Bit će zanimljivo pratiti koje će si ciljeve i aktivnosti u svojih godinu dana predsjedanja zadati Hrvatska.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.