Reakcije na vijest o remontu hrvatskih MiG-21

 

Na temelju jučerašnjega saznanja da je službena odluka o remotu hrvatskih borbenih zrakoplova tipa MiG-21 već donesena, krenuli smo u daljnje istraživanje.

Jerry Lindbergh, FXM programski direktor Gripen Hrvatska

Na vijesti o odluci o remontu upitali smo predstavnike švedske Obrambeno-sigurnosne izvozne agencije (FXM) za njihov pogled na stvari. Eto što nam je na tu temu stiglo iz Stockholma, od Jerrya Lindbergha, FXM-ova programskog direktora Gripen Hrvatska:

1. Je li FXM obaviješten o “odluci da se ide u remont borbenih zrakoplova”, kako je jučer bilo rečeno na sjednici saborskog Odbora za obranu? Kako FXM komentira tu odluku (posebice u kontekstu ponude koju je FXM iznio po pitanju zrakoplova)? 

“We have a good relationship and a constructive continuous dialogue with the Croatian MoD. We are aware that an overhaul of MiG-21 is one of the solutions that is being evaluated. FXM believes that a Gripen solution for the long term is the most cost efficient, and it takes the Croatian Air Force into the future. The system has an unmatched operational cost efficiency, and on top of this Saab is offering offset in Croatia matching the total amount of the contract value”. (Mi imamo dobar odnos i konstruktivan neprekinuti dijalog s hrvatskim Ministarstvom obrane. Svjesni smo da je remont zrakoplova MiG-21 jedna od opcija koju se evaluiralo. FXM vjeruje da je rješenje sa zrakoplovima Gripen na dugi rok troškovno najpovoljnije, i da ono uvodi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u budućnost. Taj sustav ima nedostižnu operativnu troškovnu povoljnost, a na sve to Saab nudi Hrvatskoj i uzvratne poslove (offset) u iznosu ukupne vrijednosti ugovorenoga iznosa). 

 2. Ako je to slučaj (ako je već donesena odluka o remontu zrakoplova), stoji li i dalje ponuda FXM-a do dana njenoga isteka (31. siječanj 2013.), ili će ona biti povučena? 

“Yes, FXM’s offer is still valid until January 31st 2013″. (Da, FXM-ova ponuda i dalje vrijedi do 31. siječnja 2013. godine).

 3. Ima li ova odluka da se ide u remont zrakoplova, odnosno – hoće li imati –  utjecaja na prisutnost švedskih poduzeća u Hrvatskoj (posebice Saab-a)?

“That is a question for Saab and other Swedish companies to answer”. (To je pitanje na koje trebaju odgovoriti Saab i druge švedske kompanije).

 4. Nakon svega, smatra li FXM da je tratio svoje vrijeme nuđenjem proizvoda (borbenih zrakoplova Gripen) za koje u Hrvatskoj izgleda da nema ozbiljnoga interesa?

“We believe there is a serious Croatian interest in the Gripen system. Being one of the most advanced fighters in the world today and yet cost efficient, we are seeing an increased interest from several countries”. (Mi vjerujemo da ima ozbiljnog hrvatskog interesa za sustav Gripen. Budući je to jedan od najsuvremenijih borbenih zrakoplova na svijetu, a ipak troškovno povoljan, za njega vidimo pojačan interes u više zemalja).

 

A s Pantovčaka tek muk!

Na temelju saznanja o donošenju odluke o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21, a u svezi održavanja Vijeća za obranu, na tu temu kontaktirali smo i Ured Predsjednika RH. Na upite od 27. rujna i ponovo jučer, 27. studenog 2012. godine, naišli smo tek na šutnju. Nismo sigurni da je to baš idealan odgovor na ovakvo važnu temu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.