Raspisani prvi hrvatski izbori za Europski parlament

 

U skladu sa svojim ovlastima, predsjednik Republike Ivo Josipović raspisao je izbore za Europski parlament. Budući se radi o prvim izborima takvim kojima će pristupiti hrvatski građani, ovo oduže obraćanje javnosti predsjednika Josipovića prenosimo u cijelosti:

Na temelju članka 7. stavka 2. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske donio sam Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske za dan 14. travnja 2013. u Republici Hrvatskoj, a na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske izbori će se održati u subotu 13. travnja i u nedjelju 14. travnja. U Europski parlament bira se 12 članova iz Republike Hrvatske. Ova Odluka stupit će na snagu danom objave u „Narodnim novinama“. Nakon toga Državno izborno povjerenstvo preuzima daljnje vođenje postupka, a stranke i kandidati ulaze u kampanju. U pripremi ove Odluke, sukladno najavi, konzultirao sam se s gotovo svim parlamentarnim političkim strankama, s Državnim izbornim povjerenstvom i s predstavnicima GONG-a.

Osnovna dvojba bila je treba li izbore organizirati zajedno s lokalnim izborima ili ih je potrebno održati odvojeno. Većina stranaka vladajuće koalicije bila je za odvojene izbore, a većina – ne sve ni u jednom, ni u drugom slučaju – oporbe bila je za zajedničke izbore. Državno izborno povjerenstvo izrazilo je spremnost da u tehničkom smislu provedu i jednu i drugu varijantu, ali je istaknulo da su zajednički izbori tehnički zahtjevniji zbog velikog broja različitih glasačkih listića. Predstavnici nevladinog sektora bili su za odvojene izbore. Bilo je ideja i da se odvojeni izbori održe nakon lokalnih izbora. Međutim tada, nakon drugog kruga lokalnih izbora, nemamo dovoljno vremena za kampanju uzevši u obzir ozračje i nužne pripreme uoči pristupanja Europskoj uniji, koje traži ozbiljnu zauzetost svih državnih tijela i javnih medija.

Osim toga, tražio sam od Vlade Republike Hrvatske da iznese svoje stajalište o mogućim troškovima vezanim za svaku varijantu. Dobio sam uvjeravanje da pitanje troška nije bitno i da su sredstva za odvojene izbore osigurana u proračunu. Isto tako, smatram da nije nevažna stvar koja se postiže odvojenim izborima transparentnost u trošenju financijskih sredstava za kampanje. U slučaju da se izbori održavaju zajedno ne bi bilo lako kontrolirati poštivanje zakonskih ograničenja za financiranje kampanja. Budući da inzistiramo na čistoći i transparentnosti financijskog poslovanja stranaka i kandidata tijekom izbornih kampanja, vrlo je važno da financiranje izbora i kampanje za izbor hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu budu provedeno uz pun nadzor nadležnih tijela, sukladno zakonskim propisima i značenju izbora. U vezi s tim iskoristio bih priliku da podsjetim na veliku važnost izbora za Europski parlament, bez obzira na to što je riječ o mandatu ograničenog trajanja, jer prvi put naše građanke i građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament. Stoga ti izbori imaju veliku simboličku važnost.

Imajući to u vidu, želim naglasiti da je u odluci da prihvatim prijedlog o odvojenim izborima presudna bila činjenica da bi preklapanjem izbora europski izbori izgubili autonomiju i prepoznatljivost i da bi se spomenuta važna simbolička funkcija u tom slučaju izgubila. Pri tome sam uzeo u obzir i pretpostavku da bi izlaznost bila veća da se izbori održe zajedno. Međutim smatram da izlaznost ima manju težinu od činjenice koju još jednom posebno naglašavam, a to je da građani na ovim izborima isključivo sudjeluju kao budući građani Europske unije. Osim toga, uvjeren sam da izlaznost u prvom redu ovisi o tome koliko će stranke i kandidati animirati svoje glasače da izađu na izbore. Prema tome, ovi izbori bit će svojevrsni test naših stranaka i naše politike u odnosu na pristup građanima i u odnosu na motivacijsku sposobnost naše političke scene.

Zaključno, odvojenim izborima dobivamo potpunu transparentnost u smislu političkih ideja odnosno u pogledu onoga što pojedini kandidat ili pojedina lista zastupaju te dobivamo mogućnost da građani donose svoju odluku neopterećeni političkim aspektima vezanim za lokalne izbore.

 

O reakciji Vesne Pusić (prve potpredsjednica Vlade, ministrice vanjskih poslova te predsjednice SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a) na raspisivanje izbora za Europski parlament mogli smo saznati iz priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) broj 73/2013 od 1. ožujka 2013. godine. Ondje stoji da je Pusić 1. ožujka sudjelovala na konferenciji održanoj u Zagrebu povodom obilježavanja Tjedna jedinstvenog tržišta Europske unije, kada je izjavila:

Pozivam sve građanke i građane Hrvatske da izađu na Europske izbore koji će nam omogućiti da odlučujemo o našoj široj domovini – Europi, a koja ima veliki utjecaj na našu užu domovinu – Hrvatsku“, rekla je ministrica Pusić govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja. Budući da je riječ o prvim takvim izborima, za Hrvatsku će biti od velike važnosti, ali i neka vrsta generalne probe za opće europske izbore sljedeće godine koji će se održati u svih 28 država članica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.