Ingridijana ili nastavak prošlogodišnje sapunice

 

Prije gotovo godinu dana na portalu obris.org popratili smo imenovanje naših promatrača u Europski parlament. Već do tog trenutka u oči javnosti svojim poliglotskim sposobnostima upala je Ingrid Antičević Marinović – koju su nabrzinu krenuli uspoređivati s na tome polju do tada neprikosnovenom Jadrankom Kosor. Po prvi je puta taj talent bio iskazan na dan izglasavanja “Prijedloga odluke Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove o imenovanju zastupnika promatrača Hrvatskoga sabora u Europski parlament”, u petak 16. ožujka 2012. godine. U doba izglasavanja ovog prijedloga, novinarka RTL televizije sustavno je propitala 12 novoimenovanih promatrača o njihovome poznavanju engleskoga jezika. Već istog dana, snimka ovog propitivanja završila je i na Youtube mreži, gdje se moglo uživati u znanju hrvatskih saborskih zastupnika, od Nikole Vuljanića (inače i profesora engleskog jezika), pa do već spomenute Ingrid Antičević Marinović…

——————–——————–

Naravno, u pravoj maniri hrvatskih političara – ovu se zanimljivost krenulo sustavno pokrivati i braniti. Pa tako nije čudilo kada smo u ponedjeljak 19. ožujka (tijekom gostovanja na pravnome fakultetu u Zagrebu) od Zorana Milanovića čuli da “Svi oni vladaju engleskim, neki jako dobro, neki prosječno, ali sasvim dovoljno da bi mogli razgovarati u kuloarima“. Osim toga, bili smo upozoreni: “Ne izvlačite zaključke iz shortcut priloga na televiziji. Da bukvalno prevedem jednu englesku izreku, nemojte skakati u zaključak” jer, prema predsjedniku Vlade, hrvatski promatrači ionako “ne odlaze u diplomatsku akademiju, već u parlament u kojem ljudi raznih političkih profila artikuliraju razne interese“. No, takva obrana – osim što zapravo ostavlja nejasnim nije li europarlamentarac ipak ponešto izloženiji javnosti od prosječnog diplomate-početnika – ni iz bliza nije bila dovoljna da se okonča ova sočna priča.

Dapače, stvari su krenule eskalirati. Tih se dana RTL televizija krenula od optužbi iz SDP-a (o montiranju čitavog neugodnog video materijala) braniti objavom čitave, integralne snimke famoznog propitivanja znanja engleskog jezika. Da bi se onda dojam o čitavoj ovoj situaciji pokušalo barem donekle promijeniti – tako da je 21. ožujka upriličen novi susret saborske zastupnice i kamera RTL televizije. Iako s greškama, Ingrid Antičević Marinović je tada, kao, nešto bolje vladala engleskim i priča je privremeno utrnula. Valjda da se začini stvar, sredinom travnja je u javni prostor dodana i vijest kako je Antičević-Marinović (valjda potaknuta podbadanjima) “iskoristila malo slobodnog vremena kako bi uzela repeticije iz engleskog“.

No, da tu ima nešto, vidjelo se 20. travnja 2012. godine, kada je spomenuta poliglotkinja ponovo zasjala – ovoga puta u prigodnome TV prilogu Europskog parlamenta – povodom stupanja na dužnost hrvatskih parlamentarnih promatrača u Bruxellesu. No, i tada se našla prilika za pokušaj peglanja već nedvojbene PR katastrofe, kroz video-djelovanje briselskog dopisnika Večernjeg lista Tomislava Krasneca. Treba spomenuti da je on tada testu podvrgnuo troje promatrača – Ingrid Antičević Marinović (SDP), Boru Grubišića (HDSSB) i Nikolu Vuljanića (Laburisti).

——————–

——————–

Nakon te jezikoslovne senzacije, na likove, ali i djelovanje hrvatskih promatrača u Europskome parlamentu ponovo je pao mrak. Praktično godinu dana nije se čulo gotovo ništa o njihovome djelovanju, sve do nedavno – kada je pažnju hrvatskih medija na pitanja EU parlamenta svrnula Vlada RH. Ona je 14. veljače, na svojoj 76. sjednici usvojila “Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona” – dokument čija je promjena bitna za raspisivanje nacionalnih izbora za zastupnike u Europskome parlamentu, u periodu od ulaska RH u Europsku uniju, pa do redovitih EU parlamentarnih izbora u 2014. godini.

Dok je spomenuti nacrt u hitnome postupku raspravljen danas, 19. veljače, uza sve svoje probleme i manjkavosti (koje smo istakli i na portalu obris.org) – u periodu do njegova izglasavanja je fokus televizijskih kamera opet privukla nesretna zastupnica Antičević Marinović i njen engleski jezik. Ovoga puta, radilo se tu o snimci njenog sudjelovanja u raspravi na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, na kojem se jučer raspravljalo o Hrvatskoj.

——————–

——————–

Dok reakcije spomenute saborske zastupnice na izazvan javni podsmijeh zapravo ne čude (“U čemu je problem?“, “Ima pogrešaka? Svi imamo pogrešaka” te “Nitko od kolega nije mi prigovorio zbog mog engleskog. Zašto bi mi prigovorili?“) – nekoliko je tu stvari bitno.

Kao prvo i najmanje bitno, ovakvi nastupi sramote i Hrvatsku i sve njene građane. Ako se građanin mora složiti s činjenicom da saborski zastupnici nužno predstavljaju sve slojeve društva – pa i one kojima engleski nije blizak – to pravilo definitivno ne vrijedi za promatrače u Europskome parlamentu, koji su probrani i dogovoreni iz ukupnoga reda parlametarnih zastupnika. Nedostaci tako odabranih osoba zapravo su nedostaci tima političara koji su se o tom izboru usuglasili.

Kao drugo i ponešto bitnije, hrvatsko prisustvovanje u posljednjih godinu dana trebalo je biti iskorišteno za sustavno skupljanje iskustava u radu i funkcioniranje Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu. Kako se tu radi o iznimno osjetljivom, opsežnom i kompleksnome poslu, vrlo je upitno kako se na tim zadacima uopće mogla snaći osoba s tolikim preprekama u normalnoj komunikaciji – kakve se ovih dana moglo vidjeti u slučaju zastupnice Antičević Marinović.

Kao treće, i zapravo također manje bitno – zanimljivo je vidjeti razinu neprijateljstva koje si je u redovima svoje vlastite stranke očigledno navukla na vrat spomenuta zastupnica. Naime, izgleda da bi njeno skrivanje i ne-guranje u prvi red komuniciranja koristilo i stranci koju predstavlja, ali i njoj samoj. Ovako – izloživši je javnoj poruzi, očito netko vrlo efikasno radi i na njenom ukupnom političkome slabljenju. Dok to i nije od bilo kakvog ozbiljnog značaja za ikakve političke odnose van SDP-a, radi se tu o lijepom primjeru stranačkih frakcijskih borbi – koje su stranački uspješne, ali nacionalno štetne.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.