QPS Rohde&Schwarz – moderni sustavi sigurnosne provjere osoba

 

Jedan od bitnih elemenata ukupne sigurnosti predstavlja i sposobnost kontrole unošenja opasnih predmeta ili tvari u prostore od posebnog javnog značaja. Nekad se tu kontrolu radilo samo osobnim fizičkim pretragama, što je i dalje prihvatljivo u slučaju manjeg prometa ili većeg značaja, ali se glavninu posla tu ipak nastoji automatizirati. Nažalost, uz portalne detektore metala, posljednjih se godina pojavila nužnost i bitno detaljnijeg provjeravanja – koje će uz metale biti u stanju detektirati i potencijalno opasne predmete od keramike i plastike, te opasne ili nedozvoljene tekućine i tvari. Ova se nužnost posebno jasno ocrtala nakon 11. rujna 2001. godine kada je, temeljem terorističkog napada u Sjedinjenim Američkim Državama, ta nacija među ostalim počela provoditi i veliku reformu svog masivnog sustava zračnog prometa.

Tako je 10. prosinca 2001. godine bila ustrojena i centralizirana Uprava za sigurnost prometa (Transportation Security Administration – TSA), prvo pod okriljem Ministarstva prometa SAD, da bi to tijelo 22. studenog 2002. bilo prebačeno u okvir novog Ministarstva domovinske sigurnosti SAD. Upravo TSA, osim što provodi kontrole prtljage i osoba u američkom sustavu zračnoga prometa, zadužena je i za opću fizičku sigurnost tog resora, kao i za razvoj te certificiranje namjenske opreme kojom se tu sigurnost jamči. Budući je TSA zadužena za preko 440 zračnih luka u SAD, koje zajedno sačinjavaju prostor s jednim od najgušćih zračnih prometa na svijetu, standardi koje se ondje postavi i provodi itekako imaju utjecaja i na ostatak svijeta. Naravno, i tu Europska unija ima što za reći usprkos izostanku centraliziranog sustava ovakvih kontrola, tako da Europska konferencija civilnog zrakoplovstva (European Civil Aviation Conference – ECAC) ispunjava dio posla američke TSA, među ostalim i na harmonizaciji procedura postupanja, te sigurnosnih standarda i opreme.

Napredni sustavi ocrtavanja

Kada govorimo o opremi za kontrolu pristupa, posebice u prostore zračnih luka, danas se nastoji poboljšati dosadašnje sustave provjere osoba i stvari. Pri tome, kontrole trebaju biti što je moguće temeljitije, a opet i brže, uz potrebu pridržavanja privatnosti putnika. Tu igra veliku ulogu i nova generacija sustava za provjeru, koji koriste napredne tehnologije ocrtavanja (Advanced Imaging Technology – AIT), i koje se može koristiti bilo kao dopunu postojećim detektorima metala, ili kao njihovu kompletnu zamjenu. U praksi su se tu profilirala dva pristupa formiranju prikaza kontroliranih ljudi i predmeta – (1) sustav ocrtavanja korištenjem slabih rengenskih zraka (Backscatter X-ray sustavi), te (2) sustavi koji za to isto koriste radio valove u milimetarskom spektru (Millimeter Waye sustavi). No, dok se za spomenute napredne rengenske sustave ustrajno postavljalo pitanja utjecaja na zdravlje kontroliranih osoba, tehnologija s radijskim valovima je tu smatrana bezopasnom i sigurnom.

Dobar primjer korištenja baš ovih tehnologija ocrtavanja milimetarskim radio-valovima male snage i kratkog ozračavanja je i moderni sustav QPS (Quick Personnel Scanner) njemačke tvrtke Rohde & Schwarz. Riječ je o paleti uređaja za kontrolu osoba u prolazu, koja obuhvaća ukupno tri proizvoda: (1) manju instalaciju QPS 100, pogodnu za sekundarne provjere, ili rad na mjestima manje protočnosti (2) standardni sustav QPS 200, pogodan za kontrolu velikog broja osoba, bilo kao primarni sustav kontrole ili kao nadogradnju na postojeće detektore metala, te (3) sustav QPS 201, predstavljen sredinom travnja ove godine stručnim krugovima u SAD, koji svojim lakšim dizajnom i bržim radom predstavlja smjer daljnjeg razvoja kontrolnih sustava Rohde & Schwarz.

Nakon certifikata europskih regulatora ECAC (standard 1 i 2), spomenuti osnovni model R&S QPS 200, sredinom studenog prošle godine dobio je i sigurnosni certifikat američke Transportation Security Administration. Riječ je o sustavu velike propusnosti kontroliranih osoba, namijenjenom kontroli velikog broja osoba u prometnim sustavima ili na javnim mjestima visoke važnosti – koji se u SAD koristi i na iznimno prometnoj Međunarodnoj zračnoj luci Los Angeles (LAX/KLAX). Ovaj se kontrolni sustav sastoji od upravljačke stanice na koju se može priključiti do četiri modula za ocrtavanje osoba, sastavljena od panela u kojima su kombinirani elektronički elementi za radijsko emitiranje i prijem signala potrebnih za formiranje trodimenzionalnih prikaz osoba. Ova tehnologija za ocrtavanje nema pokretnih dijelova, a koristi radijske valove frekvencije između 70 i 80 GHz, kojima se u samo 16 do 32 ms dobije željene informacije. Radijski valovi kojima se to postiže imaju snagu od oko 1 milivata, dakle radikalno su slabiji od onih iz mobilnih telefona.

Pri tome, iako sama tehnologija omogućava formiranje vrlo detaljne trodimenzionalne prikaze kontroliranih osoba, sustav Rohde&Schwarz QPS u radu koristi svojevrsni filter, kojim se miri potrebe sigurnosti i privatnost kontroliranih osoba. Prikupljeni podaci se propuštaju kroz fleksibilni programski sustav za detektiranje sumnjivih objekata i materijala, koji tu traži anomalije i prijetnje te onda evaluira dobivene fizičke informacije. Rezultate takvih pretraga se ne prikazuje u fotografskoj kvaliteti, već se samo ocrtavaju na simboličkom prikazu osoba – označavajući ili da je sve u redu, ili ukazujući na lokaciju potencijalnog problema koji traži posebnu pažnju kontrolnog osoblja.

Uspješnost ovog pristupa kontroli osoba dobro pokazuje i priznanje “Best Solution Provider 2018”, kojeg je instalacija sustava R&S QPS 200 u zračnoj luci Edinburgh dobila 6. studenog ove godine od britanske Nacionalne udruge operatera zračnih luka (Airport Operators Association – AOA). Riječ je tu o kontrolnome sustavu postavljenom u ožujku 2018. godine, inače jednoj u nizu Rohde & Schwarz instalacija širom mreže britanskih zračnih luka, koje posljednjih godina novom tehnologijom nastoje odgovoriti na zahtjeve Ministarstva prometa UK da se 100 posto putničkog toka podvrgne automatskome skeniranju. Kako se čulo iz Edinburgha, nova kontrolna oprema se ondje brzo pokazala izuzetno uspješnom. Ona se svojim prostornim zahtjevima dobro integrirala u postojeće redove za provjeru, prepolovila je vrijeme potrebno za provođenje pojedinačnih potpunih provjera, a udvostručila je i broj primarnih iskaza o nepostojanju opasnosti na provjeravanim putnicima. Kako se moglo čuti od Franka Mackela, voditelja Rohde & Schwarz UK LTD: “Zračna luka Edinbourgh time ne samo da pruža najbolja moguća iskustva za putnike koji prolaze provjere, već se dobro pozicionirala i za zadovoljavanje novih, štrožih sigurnosnih standarda koji će u skorijoj budućnosti postati obvezujući“. U tu svrhu Edinburgh promišlja i nadogradnju na sustav Rohde & Schwarz QPS 201 (dobitnih posebne pohvale u kategoriji “Best Inovator” u okviru godišnjih nagrada AOA za 2018.), čiji bi smanjeni prostorni zahtjevi i veća brzina rada mogli dodatno doprinijeti budućem savladavanju porasta putničkog prometa bez zastoja i gužve.

 

Sponzorirani članak

More security, more passanger convenience.

Flying starts on the ground. We make it more safe.

The new Rohde & Schwarz Security Scanner.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.