Poziv na predstavljanje publikacije o prenamjeni vojnih nekretnina

 

Danas u 18 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova (Teslina 7) bit će predstavljena publikacija „Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj“. Ova knjiga, kako smo već pisali, nastala je u okviru projekta pod nazivom „Javni interes – nije na prodaju“, odnosno „Public interest – not saleable“ (PINS), financiranom od Europske unije iz okvira IPA 2010. Voditelj projekta bio je Centar za mirovne studije (CMS) iz Zagreba, dok je „Udruga OBRIS – Obrana i sigurnost“ obavila koordiniranje istraživačkog rada na studijama slučaja objedinjenim u publikaciji koju se prezentira javnosti.

U ovoj su publikaciji prezentirana svjetska iskustva prenamjene vojnih objekata, domaće (hrvatsko) zakonodavstvo iz tog područja, te su izložene 4 studije slučaja: primjeri prenamjena bivše vojne bolnice u Vlaškoj u Zagrebu, kompleksa Muzil u Puli, vojarne Samogor na Visu i vojnih nekretnina, točnije bivšeg Artiljerijskog školskog centra, kasnije vojarne „Stjepan Radić“ u Zadru. Iskustva s prenamjenom ovih nekada vojnih nekretnina prilično su različita, i kreću se od uspješnih do izrazito neuspješnih. Ova je tema posebno aktualna u kontekstu netom objavljene revizije poslovanja Ministarstva obrane u 2013. godini, gdje Državna revizija konstatira kaotično stanje u gospodarenju nekretninama. Sasvim prigodno za ovu temu – danas je i Vlada RH prihvatila Plan upravljanja imovinom u vlasništvu RH za 2015. godinu, u kojem poseban dio zauzimaju planovi za upravljanje bivšim vojnim nekretninama.

Na današnjoj promociji publikacije „Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj“, uz moderaciju Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije, govorit će: Kruno Kardov – jedan od autora i suurednik publikacije (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. sc. Irena Đokić – stručnjakinja za urbanu ekonomiju i strateško planiranje (Ekonomski institut iz Zagreba), te Igor Tabak – drugi od suurednika spomenute publikacije (OBRIS – Obrana i sigurnost, udruga iz Zagreba).

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.