Povratak vojne opreme iz Afganistana

 

Nacionalni element potpore (NEP) 21. hrvatskog kontingenta operacije ISAF u Afganistanu započeo je složenu zadaću povratka vojne opreme u Republiku Hrvatsku”, priopćilo je Ministarstvo obrane RH:

Radi se o prvom vraćanju suvišne vojne imovine većih razmjera u Hrvatsku od početka trajanja misije ISAF u Afganistanu 2003. godine, čiji se povratak očekuje  krajem mjeseca kolovoza. Odlukom Hrvatskog sabora, a u skladu s NATO strategijom za operaciju ISAF, od sljedeće godine Oružane snage RH u operaciji ISAF sudjelovat će uglavnom s mentorskim i savjetničkim timovima, te s minimalnim brojem operativnih snaga.

Pripreme za povratak iz Afganistana

Pripreme za povratak iz Afganistana

Vijest na web-stranici OS RH daje još nešto detalja:

U ožujku 2013. godine Nacionalni element potpore (NEP) 21. hrvatskog kontingenta započeo je dugotrajnu i složenu zadaću vraćanja opreme iz operacije ISAF u Republiku Hrvatsku. Uz pomoć i savjete djelatnika Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz sve tri grane (Army, Navy i Air force) temeljito je opran, utovaren i označen znatan dio materijalne imovine te borbenih i neborbenih vozila. Nakon izrade potrebne dokumentacije uz pomoć US Army, pristupilo se pranju opreme koja je morala proći strogu inspekciju US Navy Customsa. Nakon inspekcije pristupilo se pripremanju opreme za slanje avionom što je podrazumijevalo učvršćivanje tereta, propisno označavanje te dovoženje na pistu gdje se čekao zračni prijevoz. Nakon toga je uslijedio i pomorski prijevoz tereta. Dolazak tereta u Republiku Hrvatsku očekuje se krajem kolovoza.”

Dok smo već pisali o logističkim problemima koje su s izvlačenjem suvišne vojne robe imale snage SAD u Afganistanu, bit će zanimljivo pratiti hoće li se u Lijepu našu vratiti i američke donacije u vidu vozila HMMWV, dobivenih za potrebe hrvatskih snaga u misiji ISAF. U prošlogodišnjem “Izvješću o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu od 01. rujna 2010. do 31. ožujka 2012.” izričito se spominje “nedovoljan broj motornih vozila” koji nije utjecao na sigurnost pripadnika HRVCON-a, ali je imao “utjecaj na redovito održavanje vozila koje nije bilo na propisanoj razini zbog njihove velike angažiranosti”. Potom se navodi da je “dodatni problem predstavljalo stanje vozila HMMWV 1114 jer su bila vrlo blizu kraja eksploatacijskog vijeka, a dodatne poteškoće je stvarala i nabava pričuvnih dijelova nakon što su Oružane snage SAD-a prestale koristiti navedeni tip vozila u Afganistanu”.

Do nedovoljnog broja vozila došlo je, s jedne strane, zbog povećanja broja sastavnica te ukupnog brojnog stanja HRVCON-a, te s druge strane – zbog nepravovremenog isporučivanja vozila u odnosu na dogovor s partnerima (OS SAD-a). Kako bi se taj problem premostio, s Oružanim snagama SAD-a dogovoreno je “iznajmljivanje 30 m/v HMMWV 1151 i 10 m/v MRAP, potpuno opremljenih s osnovnim setom alata, zaštitnom turelom za ciljača na strojnici, kompletnim sustavima veza, sustavima za praćenje vozila, te uređajima za ometanje RCIED-a”. No i ta je isporuka kasnila, navodno zbog nemogućnosti pravodobnog opremanja vozila, pa su vozila MRAP isporučena HRVCON-u u siječnju 2011., a HMMWV u lipnju i srpnju iste te godine.

Pregled prije utovara?

Pregled prije utovara?

Kako se polako primiče vrijeme za novo Izvješće o sudjelovanju u misiji ISAF, a koje bi se trebalo poklopiti i s početkom povratka opreme u RH, bit će zanimljivo vidjeti je li i koliko Hrvatska profitirala od suradnje s partnerima, ili je sudjelovanje u operaciji u Afganistanu bila financijska i materijalna crna rupa. Zanimljivo je i to da se iz MORH-ovog priopćenja da iščitati kako je Hrvatski sabor odlučivao i o hrvatskom djelovanju u Afganistanu 2014. godine, iako je u ljeto i jesen prošle godine Vlada Saboru predložila tek plan djelovanja do kraja 2013. Detalji sudjelovanja sljedeće i post-2014.  godine tek bi se trebali pojaviti na obje strane Markovog trga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.