Plenković bez odgovora što nakon poništenja odluke o nabavi Baraka

 

U posljednjih tjedan dana premijer RH Andrej Plenković dao je dva velika intervjua vodećim tiskanim dnevnim listovima. U oba intervjua odgovarao je na pitanja o nekim aktualnim temama, a kako je u prosincu eskalirala i tema o kupovini borbenih aviona F-16 Barak od Izraela — i to je pitanje koje Plenković nikako nije mogao zaobići.

Prvi, tzv. božićni intervju, premijer Plenković dao je Jutarnjem listu. U izdanju od 24. prosinca, urednik Goran Ogurlić i novinarka Ivanka Toma imali su za premijera samo jedno pitanje: “Ima li što novo s kupovinom vojnih zrakoplova?“.

“Na to mogu reći samo da ćemo ili kupiti ono što smo odabrali ili ćemo poništiti postupak javne nabave. Tu nema treće opcije”,

odgovorio je Plenković, ponovivši time skoro doslovno svoj stav iznesen prije više od dva tjedna.

Novogodišnji premijerov intervju rezerviran je za Večernji list. Za današnje, posljednje ovogodišnje izdanje ovog dnevnika urednik Dražen Klarić i novinarka Sandra Veljković naknadno su, nakon već napravljenog intervjua, Plenkoviću poslali pitanja i o stanju posla s borbenim avionima.

Je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kad su se javili na natječaj?“, pitali su premijera Plenkovića iz Večernjeg lista. “Izrael je preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala”,
odgovorio je premijer, ne ulazeći u raspravu da li je i — ako je — u kojem je trenutku Izrael dobio pisanu potvrdu o prodaji aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Upravo s tvrdnjom o posjedovanju baš te potvrde mahali su pred nosom javnosti članovi MORH-ovog Stručnog povjerenstva u prošlotjednoj medijskoj ofenzivi.
Nakon ovakvog diplomatskog odgovora, premijeru Plenkoviću postavljeno je logično pitanje — “Što će Hrvatska učiniti? Hoće li poništiti natječaj? Ako da, što dalje?“.
“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti. Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru!”,
ponovio je Plenković, ne ulazeći u to što će se dogoditi nakon poništenja odluke o odabiru.

Krstičević je u proljeće posjetio 133. zrakoplovnu bazu NG Minnesote ” (Photo: Foto: Minnesota National Guard / Sgt. B. Heusdens)

No nekakvo rješenje se već par dana gura i preko Ministarstvu obrane bliskih medija. Kao “jedinu normalnu” opciju spominje se potenciranje grižnje savjesti kod predstavnika SAD-a zbog rušenja posla s Izraelom, i onda izravni pregovori koji bi rezultirali nabavom kakvih rabljenih aviona F-16 iz sastava neke od postrojbi Nacionalne garde SAD. Podsjećamo da je upravo u jednom takvom zrakoplovu, iz arsenala Nacionalne garde Minnesote, letio ministar obrane Damir Krstičević 23. svibnja ove godine, kao “prvi hrvatski ministar obrane” i “jedan od rijetkih ministara obrane u svijetu” — samo dan nakon primanja u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a. Tom prilikom je Krstičević izjavio:

“Čast mi je što sam kao ministar obrane Republike Hrvatske imao priliku letjeti u američkom avionu F-16, koji je zaista moćan zrakoplov. Ovaj let još jednom mi je potvrdio kako je Hrvatska donijela najbolju Odluku i da će zrakoplov F-16 biti jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske zauvijek”.
Budući da upravo svjedočimo kako završavaju poslovi kojima se ministar obrane oduševi, i mogućoj nabavi kakvih borbenih aviona Nacionalne garde SAD trebalo bi ipak prići s određenom rezervom, a cijeli posao zamjene MiG-ova zapadnom tehnologijom vratiti u okvire sumnjama neopterećenog i nadasve transparentnog poslovanja, u okviru novog javnog natječaja, s jasno postavljenim pravilima.
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.