OS RH opet u Višegradskoj borbenoj skupini

 

Na današnjoj prvoj sjednici nakon ljetnog odmora – a inače 140. u ovom mandatu – Vlada RH upoznala se s „Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Češke Republike, Ministarstva obrane Mađarske, ministra nacionalne obrane Republike Poljske i Ministarstva obrane Slovačke Republike o načelima za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije koju su osnovale države Višegradske skupine (V4 EU BG)“. Kako je kratko izvijestio ministar obrane Mario Banožić:

„Potpisivanjem note o pristupanju Ministarstva obrane RH postalo je sudionikom Memoranduma o suglasnosti o načelima za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije koju su osnovale države Višegradske skupine. Riječ je o borbenoj skupini EU pod vodstvom Republike Poljske u kojoj sudjelujemo s do 8 pripadnika Oružanih snaga. Borbena skupina je u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine. Sudjelovanjem u borbenoj skupini Republika Hrvatska nastavlja aktivno pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU, te jačanju bilateralnih odnosa sa državama sudionicima. Potpisivanjem ovog dokumenta osigurali smo okvir za sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti“.

Spomenuti Memorandum potpisan je u Krakowu 23. lipnja prošle godine, dok se Ministarstvo obrane RH pridružilo potpisivanjem note o pristupanju u Bruxellesu 13. svibnja ove godine.

Višegradska borbena skupina do sada je 2 puta deklarirala snage za EU borbene skupine – prvi put u prvoj polovici 2016., te drugi put u drugoj polovici  2019. godine. Tada se po prvi puta skupini V4 pridružila i Hrvatska, a tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, baš kao i danas Mario Banožić, objašnjavao je da deklariranjem snaga u Višegradsku borbenu skupinu Hrvatska pridonosi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU, kao i razvoju obrambene suradnje s partnerima unutar borbene skupine. I tada, baš kao i danas, doprinos RH borbenoj skupini V4 je na simboličkoj razini s kontingentom do 8 pripadnika OS RH.

U borbenu skupinu koju osim Poljske čine još i Češka, Slovačka te Mađarska 2014. godine ušla je i Ukrajina, u znak protesta protiv ruske aneksije Krima, pa je za dežurstvo Višegradske borbene skupine u 2016. bilo deklarirano čak 3.700 pripadnika oružanih snaga spomenutih 5 država, pri čemu je Ukrajina participirala sa simboličkih 19 vojnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.