OS RH dobile 3 nova generala

 

Prvog dana kolovoza 2019. godine, a povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ održana je svečana akademija. Tom je prilikom predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović temeljem svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, u viši čin promaknula ukupno 106 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno 21 časnicu i 85 časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Križanec i Mikić – jedina dva generala u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Kao prvo, dodijeljena su ukupno 4 generalska čina – i to u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Boris Šerić, dok su u čin brigadnog generala promaknuti brigadir Ivan Turkalj, brigadir Michael Križanec i brigadir Mijo Validžić. Time su OS RH dobile 3 nova generala, pa ih je umjesto dosadašnjih 25 (koliko na web-stranici OS RH piše da ima generala i admirala) trenutno čak 28. Osim toga, u oči upada i brzo napredovanje u činu trenutnog zamjenika zapovjednika HRZ-a Michaela Križanca. On nosi čin brigadira tek posljednje 3 godine, a najnovijim promaknućem izjednačio se u činu s aktualnim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadnim generalom Matom Mikićem. Križanec je u žižu interesa javnosti došao kao jedan od ključnih ljudi za nabavu helikoptera OH-58D, te nedavno kao jedan od najodgovornijih za dopremu Perešinovog MiG-a iz Austrije u Hrvatsku.

U čin brigadira promaknute su dvije pukovnice i devet pukovnika, dok je ujedno i jedan kapetan fregate promaknut u čin kapetana bojnog broda. Riječ je tu o promaknućima za Zdenka Bobana, Antu Čokolića, Mladena Fusića, Miroslava Habuda, Ivicu Ivančića, Jasminku Katonu, Željka Marinova, Juricu Miškulina, Ivicu Pavkovića, Nedu Punek Gobec, te Davora Stipetića, dok je čin kapetana bojnog broda dodijeljen Luki Mihanoviću. U čin pukovnika promaknuto je trideset bojnika, od njih i tri bojnice u čin pukovnice. Među njima je i novopečeni pukovnik Tomislav Vacenovski, inače zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze. U čin bojnika promaknuta su 32 satnika, od toga osam satnica u čin bojnice. Ukupno, u činove viših časnika promaknuta su ukupno 74 časnika od kojih je 13 žena.

Još su i 22 natporučnika promaknuta u čin satnika (od njih sedam natporučnica u čin satnice), kao i šest poručnika u čin natporučnika (od njih jedna poručnica u čin natporučnice). Ukupno, u  činove nižih časnika promaknuto je ukupno 28 časnika od kojih je osam žena. Načelnik Glavnog stožera OS RH u viši čin promaknuo je ukupno 260 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga, a od toga je u čin časničkog namjesnika promaknuto pet stožernih narednika.

Pohvale i nagrade

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je i nagradila za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 12 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Konkretno, za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: kapetan bojnog broda Željko Jakus, pukovnica Ivanka Sakač, pukovnik Goran Nekić, bojnik Damir Spevec, bojnik Marin Domijan, satnik Alen Petrov, satnica Nataša Sambolec, časnički namjesnik Krešimir Franjić, časnički namjesnik Josip Dalić, časnički namjesnik Joso Kardum, časnički namjesnik Ante Bilić, te stožerni narednik Anđelko Lipovac.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je te nagradio 33 osobe iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio ukupno 46 pripadnika Hrvatske vojske. Zamjenik načelnika Glavnog stožera pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio osam djelatnika Oružanih snaga. Direktor Glavnog stožera OS RH za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio šest djelatnika Hrvatske vojske.

 

Photo by MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.