OOB “Omiš” uspješan na ispitnoj taktičkoj vježbi

 

Kako izgleda, nastavlja se testiranje prototipa OOB-31 „Omiš“. Tako je početkom prošloga tjedna, 18. i 19. ožujka, provedena ispitna taktička vježba za zapovjednika i posadu obalnog ophodnog broda OOB-31 „Omiš“. Na području srednjeg Jadrana, u dnevnim i noćnim uvjetima te u složenim vremenskim uvjetima, ispitivale su se sve zadaće važne za Obalnu stražu traganje i spašavanje ljudskih života na moru, gašenje opožarenog plovila, tegljenje onesposobljenog broda te zaustavljanje, progon, prekrcaj i pregled sumnjivog broda. Uz OOB-31 u vježbi su sudjelovali školski brod ŠB-72 „Andrija Mohorovičić“ i ophodni brod OB-02 „Šolta“.

Uz to, posada broda po prvi put je samostalno izvršila topničko gađanje na površinski cilj s daljinski upravljanim oružnim sustavom „SMASH 30 mm“, zatim gađanje teškom strojnicom 12,7 mm s broda i brze interventne brodice, te gađanje pješačkim naoružanjem. Sve to ne čudi ako imamo na umu izjave zapovjednika HRM-a, komodora Ive Raffanellija od 7. prosinca prošle godine. Tada je Raffanelli najavio početak tzv. „2. faze ispitivanja“, kao i proces obuke posade.

Iskoristit ćemo ovih 5 mjeseci koji po ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva  prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica, da bi potvrdili da li je brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve, tj. da li je u potpunosti realizirano ono što smo tražili. Naime, s obzirom da će se zadaće provoditi u području ZERP-a, tj. na otvorenom moru, ovaj brod biti će na moru kada nitko drugi nije, što znači da mora biti sposoban i u potpunosti spreman – i brod i posada“.

Nakon niza nedavnih aktivnosti, među koje je spadala i objava o sudjelovanju ovog plovila u stvarnoj akciji traganja na moru, ispitno povjerenstvo pozitivno je ocijenilo prošlotjednu provedbu vježbe, a zapovjednika broda pbb Antu Silića oglasilo osposobljenim za samostalno zapovijedanje brodom. Kako izgleda, time je okončan spomenuti postupak obuke posade, budući da na kraju svog priopćenja Oružane snage RH i HRM spominju kako su se uspjehom prošlotjedne vježbe stekli uvjeti za „uvođenje broda OOB-31 ‘Omiš’ u operativnu uporabu i prototipna ispitivanja“.

 

*Photo: HRM/D.Podrug, Obris.org

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.