Odgovori, planovi i najave – temeljita reforma obrambenog sektora?

 

Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane, pred saborskim zastupnicima

Prilikom saborske rasprave o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava,  izazvana nekim opservacijama ili konkretnim pitanjima saborskih zastupnika, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila je neke novosti pokrenute u posljednjih 6 mjeseci u Ministarstvu obrane. Te se novosti odnose kako na izmjene nekih zakonskih i podzakonskih akata, tako i na poboljšanje funkcioniranja Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane. Iz zaista brojnih pojašnjenja izabrali smo dio onih koji najkonkretnije objašnjavaju postojeće stanje i planirane reforme u obrambenom sektoru.

 

 

O sustavu radara Falcon 2 – Enhanced Peregrine:

Istina je da on nije u punoj uporabi. Mi smo već pokrenuli akciju da sa Ministarstvom mora, pomorstva i veza dogovorimo način sufinanciranja kako bi se taj sustav stavio u operativnu uporabu. Za to nam je potrebno 5 milijuna eura.

O neborbenim vozilima:

Iz Izvješća je vidljivo da je njihova starost 21 godinu i da tako ne može ostati. Ovih dana je raspisan natječaj (ili će biti raspisan), a u medijima ste mogli pročitati da je MORH izdvojio 12 milijuna kuna za tu namjenu. No nije riječ o tome da se MORH opskrbljuje samo osobnim automobilima, nego se radi i o vozilima koja su potrebna za Oružane snage, kao što su autobusi, kamioni, opslužna vozila i ostalo.

O obalnim ophodnim brodovima:

Što danas čini Obalnu stražu – 9 brodova: 4 patrolna broda, 1 spasilački, školski brod „Andrija Mohorovičić“, brod za opskrbu vodom, 2 lučka remorkera, 4 helikoptera Mi-8 i 2 aviona PC-9. Istina je da prošle godine, kada smo imali priliku pronaći rješenje za financiranje 4 obalna broda, ta prilika nije iskorištena zbog jednog političkog gafa. Brodarski institut je napravio tehničku studiju – znači, mi znamo što želimo od obalnih ophodnih brodova i njihovih tehničkih zahtjeva. Do kraja ove godine MORH će sigurno raspisati natječaj za 2 obalna ophodna broda. Pokušat ćemo novac pronaći izvan okvira obrambenog proračuna predviđenog za ovu godinu.

O „Faustu Vrančiću“:

Također smo pokrenuli jednu inicijativu sa Ministarstvom zaštite okoliša da brod „Faust Vrančić“ dobije sposobnost koju trenutno nema – na način da postane prvi brod koji će dobiti sposobnost za borbu s onečišćenjem mora.

O tenkovima:

Prije 3 dana razgovarala sam s načelnikom GS OS RH –pribavili smo dijelove i bit će osposobljeno 55 tenkova.

O skladištima UBS-a:

Stanje uistinu nije dobro. Prijavili smo projekt kroz javno-privatno partnerstvo koje je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva za izgradnju novih 20 UBS skladišta, kako bi se eksplozivna sredstva iz sadašnjih skladišta prebacila u ova nova.

O proračunu za modernizaciju:

Ove je godine u proračunu za modernizaciju u OS samo za projekt BOV izdvojeno 755 milijuna kuna – to je iznos koji je nama onemogućio bilo koju drugu vrstu modernizacije u Oružanim snagama. Projekt BOV bi iduće godine trebao završiti i neće više koštati 755 milijuna nego, ako uistinu uspijemo ovo što namjeravamo, za iduće godine to će opterećenje biti maksimalno kada se dogovore oružne stanice od 30 mm. Neki od vas su spominjali da imamo samo 12,7 mm i imamo, ugovorenih na određenu količinu od 126 borbenih oklopnih vozila. Ovih dana će se donijeti odluka o tome na koliko vozila će biti ugrađene oružne stanice od 30 mm.

O HRZ-u:

U viziji za budućnost naglašeno je da će se odluka o tome tek donijeti. Nitko nije rekao niti da će se remontirati Mig-ovi 21, nitko nije rekao ni da će se nabaviti Gripeni, nitko nije rekao ni da će se nabaviti Mig-ovi 29… Ali odluka o jednoj od vrsti nabava – da li novog ili rabljenog zrakoplova – ove će godine sigurno biti donijeta, i donijet će je Vijeće za obranu.

O strukturi Oružanih snaga:

Netko je spomenuo da je struktura OS preduboka – mi smo toga svjesni i upravo ovih dana načelnik GS uputio je ministru obrane prijedlog o promjeni strukture OS. Taj prijedlog će biti upućen Predsjedniku Republike kao Vrhovnom zapovjedniku. Primjedba da je struktura bila tako duboka jer su neki skupljali činove možda je za neki period i bila točna, ali ja podsjećam da je prošle godine iz sustava OS izašlo 7 generala, a ove godine će izaći 8 generala.

O zakonima:

Mi smo ovih dana u pripremi novog Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, i postojat će mogućnost da se vi sami izjasnite da li ubuduće želite ili ne želite da se neko izvješće Hrvatskom Saboru podnosi unatrag.

O DPR-u:

DPR će do kraja ove godine biti pred vama u Saboru i tada ćete imati prilike razgovarati o budućnosti OS-a.

O mirovnim misijama:

U operacijama UN-a sudjeluje samo 119 pripadnika, od toga ih je najviše na Golanskoj visoravni – njih negdje oko 95. Što se Afganistana tiče, ovaj Hrvatski Sabor imat će priliku za manje od mjesec dana odlučivati o tome koliko će hrvatskih vojnika još ostati u Afganistanu do 2014. godine, kada su saveznici najavili povlačenje. Mi ćemo predložiti broj koji je manji od ovoga do sada, ali moram vam reći da naši ljudi u Afganistanu rade zahtjevnije vojničke poslove koji se odnose na mentoriranje i obučavanje, pa samim time nisu bili izloženi rizicima kao većina pripadnika koji se nalaze u izravnim borbenim djelovanjima.

O interoperabilnosti:

Kako ćemo je postići sa članicama NATO-saveza kad imamo ovako ograničene resurse? Mi saveznicima svake godine deklariramo snage. To znači da vi kažete za što mislite da ste sposobni i kad deklarirate snage saveznici od vas očekuju da to i ispunite. Mi nikad nećemo postići ukupnu interoperabilnost s NATO-savezom, već ćemo imati deklarirane snage i sposobnosti koje saveznici od nas traže. Ono što su saveznici jednako tako uočili, a nazivaju to „smart defence“ – riječ je o tome da će svatko od saveznika dati ono što može dati, jer se to naziva pametna obrana. Svi mi moramo reći – ako ćemo razvijati helikopterske snage, onda će OS RH biti te koje će u sastav NATO-saveza davati helikopterske snage.

O aerodromu Pula:

Vojska odlazi s aerodroma Pula – pregovori oko našeg odlaska ovih su dana u tijeku. Mi napuštamo gotovo sve, ostavljamo samo jedan mali dio. Što se Muzila i Hidrobaze tiče, naša je informacija da su oni ušli u projekt Brijuni Rivijera, a mi ostajemo u samo jednom malom dijelu koji se naziva Vargarola.

O nabavi vojne opreme:

Da li je nabava vojne opreme bila transparentna u proteklim godinama? Moj odgovor je – nije! I svi smo svjedoci toga da nije, jer da jest – mislim da se ni određeni postupci ne bi vodili. Da je ministar obrane odlučio da ona postane transparentna – reći ću vam samo jednu činjenicu: u novom ustroju MORH-a ministar je izdvojio Sektor za nabavu iz upravljanja bilo koga, i pozicionirao ga je od ove godine izravno pod sebe, s načelnikom Sektora, da bismo doslovce mogli pratiti sve što se u nabavi događa i da bi nabava kao takva bila apsolutno transparentna. Revizija koja je ovih dana bila u MORH-u za proteklu godinu čak je pohvalila taj potez kao nešto čime će se postići veća transparentnost.

O ulaganju obrambenog sektora u hrvatsko gospodarstvo:

Ministar obrane je u roku od 7 dana od donošenja proračuna „vratio“ 34 i pol milijuna kuna hrvatskom gospodarstvu na način da je opremio hrvatskog vojnika sa svim hrvatskim proizvodima.

O liječnicima u vojsci:

Jedan od razloga što ne uspijevamo zadržati liječnike je taj što već godinama od Ministarstva zdravstva ne dobivamo odobrenje da unutar OS imamo zdravstvenu ustanovu. Jedan MUP ima zdravstvenu ustanovu za pregled policajaca, ali MORH već godinama ne dobiva mogućnost da unutar sustava OS-a i MORH-a formira zdravstvenu ustanovu u kojoj bi naši liječnici radili i mogli se specijalizirati. Ove godine pokrenuli smo razgovor i sa ministrom zdravstva i imamo obećanje da će se naš centar, koji mi zovemo Centar za zrakoplovstvo… da ćemo vidjeti mogućnost što trebamo zakonski ispuniti da bi se i taj prostor otvorio, kako bi liječnici unutar OS mogli napredovati.

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.