Odbor za obranu o rebalansu proračuna

Saborski Odbor za obranu i predstavnici ministarstava financija i obrane o proračunu i njegovom rebalansu

Saborski Odbor za obranu jučer je raspravio Prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna za 2012. godinu, popularno nazvan – rebalans. Riječ je o aktu koji smo promotrili na portalu obris.org – kada ga je Vlada RH predstavila javnosti, na svojoj prošlotjednoj 61. sjednici, održanoj 15. studenog. Jake snage Ministarstva financija, predvođene zamjenikom ministra Borisom Lalovcem, i već uobičajena izvjestiteljica ispred Ministarstva obrane, također zamjenica Višnja Tafra, zastupnicima su ipak više pričali o ovogodišnjim financijskim postignućima i planovima za neposrednu budućnost, negoli o samom rebalansu. Nije nikakva tajna da se ovogodišnji rebalans radi zbog probijanja rashodovne strane proračuna u izdacima za plaće.

Iako je intencija Vlade od njenog stupanja na dužnost bila uvođenje reda u isplatu plaća, i sam zamjenik ministra financija Boris Lalovac priznao je da se to, čak i uz do sada provedenu reorganizaciju, pokazalo – neostvarivim. Drugi su razlog rebalansa kamate na postojeća zaduženja – samo ovogodišnje kamate na dio duga preuzetog od brodogradnje iznose 9,3 milijardi kuna. Prevazi na rashodovnoj strani doprinijele su i subvencije – od 380 milijuna subvencioniranih kuna, dio je otišao za restrukturiranje, odnosno privatizaciju Brodosplita, 150 milijuna kuna za socijalnu skrb, 100 milijuna kuna za umirovljenički fond kako bi se mogla isplatiti posljednja rata duga umirovljenicima, itd.

U nizu loših vijesti gotovo jedina dobra je da je Vlada uspjela smanjiti deficit – koji je s prošlogodišnjih 15 milijardi pao na 10 milijardi kuna, odnosno s prošlogodišnjih 4,2 posto BDP-a na ovogodišnjih 3 posto. Utješno je i to da su za 1,3 posto porasli proračunski prihodi, i to dobrim dijelom zahvaljujući pojačanoj i redovitijoj uplati doprinosa. Zakonskim onemogućavanjem isplate neto-plaća bez bruto-plaća proračun je uprihodio još oko milijardu kuna više od planiranog. No, pred Odborom za obranu  čulo se i dodatnih zanimljivosti!

U startu je nedostajalo više od 100 milijuna kuna

Financijski plan za Ministarstvo obrane u 2012. godini iznosio je 4.828.051.470 kuna, a nakon rebalansa bit će za 20.177.310 kuna siromašniji, odnosno iznosit će 4.807.874.160 kuna. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra pojasnila je da se izmjene i dopune obrambenog financijskog plana sastoje od njegove unutarnje preraspodjele  i dodatnog smanjenja  rashoda od oko 20 milijuna kuna.

Preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva obrane izvršeno je usklađivanje rashoda za zaposlene, budući je još početkom godine bilo jasno da će izdaci za zaposlene biti u minusu od 85 milijuna kuna. Na to se nadovezala i obveza iz Kolektivnog ugovora – isplata božićnica – u iznosu od 25 milijuna kuna. „Zato smo mi već na početku godine znali da smo u manjku za izdatke za zaposlene od 105 do 107 milijuna kuna“, priznala je Tafra. Taj se nedostatak pokušao nadoknaditi mjerama unutar Ministarstva obrane, prije svega smanjivanjem troškova na pravima zaposlenih – dodataka na plaću djelatnim vojnim osobama i ograničavanjem prava na staž s povećanim trajanjem. Na obje ove stavke uštedjelo se oko 32,4 posto, i to na dodacima na plaću 6,7 milijuna kuna mjesečno, a na stažu s povećanim trajanjem (ili beneficiranom stažu) 6,076 milijuna kuna također na mjesečnoj razini.

Rebalans su ispred Ministarstva financija branili Boris Lalovac i Miljenko Fičor, a ispred MORH-a Višnja Tafra

Višegodišnji uteg sudskih presuda

Prilikom unutarnje preraspodjele, povećali su se neki rashodi, prvenstveno oni za podmirenje obveza proizašlih iz sudskih presuda i ovrha. Prvotni za to namijenjeni rashod od 27,8 milijuna kuna morao se povećati za 43,5 milijuna kuna, što u konačnici predstavlja iznos od 71,3 milijuna kuna. Taj se novac namaknuo preraspodjelom sredstava prvotno namijenjenih za materijal, energiju i usluge. Sudske presude na štetu MORH-a tiču se procesa za kaznena djela počinjena u Domovinskom ratu, ali i tužbi dijela zaposlenika MORH-a i OS RH zbog nepoštivanja prava iz radnopravnog statusa. Raskorak je nastao u različitim tumačenjima radnih prava za djelatne vojne osobe, budući da Zakon o službi u OS RH iz 2002. godine sadrži odredbu o subsidijarnoj primjeni Kolektivnog ugovora (u slučaju kada ne postoji odgovarajući podzakonski propis). Prije otprilike 6 godina započela je praksa masovnih tužbi od strane djelatnih vojnih osoba, koje su tražile poštivanje prava iz Kolektivnog ugovora. Najviše su tužbi tu podignuli vojnici na ugovoru, budući da smatraju kako nakon okončanja ugovora nema nikakvih posljedica za njihov radni odnos. Potom su se tužbama masovnije priključili i vojnici iz mirovnih operacija, posebice u Afganistanu, koji se tražili da im se temeljem Kolektivnog ugovora isplati naknada za terenski rad, za prekovremeni rad, za rad vikendom.

Sudovi smatraju da DVO imaju ista prava kao i bilo koji državni službenici

Nakon što se s vojnicima koji idu u mirovne operacije počeo sklapati poseban ugovor (bez obzira što su te osobe već u radnom odnosu u Ministarstvu obrane ili Oružanim snagama), tužbe su se prorijedile, a sudovi za sada nisu donijeli niti jednu presudu njima u korist. MORH je ovih dana napravio analizu strukture tužitelja, i ustanovio da se među njima često nalaze isti ljudi, koji nakon jedne završene mirovne operacije odlaze u drugu, a u međuvremenu tuže poslodavca za kršenje radnih prava. Tom skupinom ljudi, najavila je Tafra, MORH će se posebno pozabaviti. Iako se novim prijedlogom Zakona o službi u OS namjerava suzbiti mogućnost tužbi za npr. prekovremeni rad djelatnih vojnih osoba, sasvim je izgledno da će se rashodi za sudske presude morati planirati još naredne 3 godine. Inače, Tafra se nada da će se novi prijedlog Zakona o službi u OS na saborskim klupama naći do početka zimskog odmora, 15. prosinca, dok bi do kraja godine konačno trebao biti raspisan i natječaj za izgradnju ophodnog broda.

Ostale uštede u iznosu od 20 milijuna kuna odnose se na smanjenje rashoda za odjeću i obuću, kao i na smanjenje rashoda za vojnu opremu (12,2 milijuna kuna). MORH je privremeno odustao od obnove zgrade Zapovjedništva za obuku na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), a dvije financijske obaveze – za operativni leasing vozila i BOV – prebacit će u slijedeću godinu. Naime, natječaj za leasing trebao bi biti završen relativno kasno, zbog čega će prva rata otplate sjesti početkom iduće godine, dok je plaćanje posljednjih 300 milijuna kuna za BOV tvornici Đuro Đaković prebačeno za siječanj 2013.

Utjerivači dugova iz Sarajevske ceste

Osim što je ove godine MORH maksimalno racionalno trošio sredstva, uspio je naplatiti i neke do sada nenaplative stvari. Tako se Tafra pohvalila da je Ministarstvo konačno uspjelo (1) teleoperaterima naplatiti korištenje MORH-ove infrastrukture, a s gradom Splitom sklopljen je ugovor prema kojem (2) Split obročno vraća novac za to što su godinama splitski sportski bazeni grijani ilegalnim priključenjem na vojni kompleks Duilovo. Ugovorom s Ministarstvom zdravlja (3) počeo se naplaćivati dio troškova Oružanih snaga pri pomoći civilnim institucijama, a s Ministarstvom branitelja sklopljen je (4) ugovor o refundiranju troškova za participaciju pripadnika OS na pogrebima hrvatskih branitelja. Samo prošle godine 22 tisuće pripadnika OS RH bilo je angažirano na pogrebima, za što je MORH potrošio 8 milijuna kuna (na troškove dnevnica i sudjelovanja, prijevoz, prekovremeni rad, itd).  Iako su ta plaćanja zakonska obveza Ministarstva branitelja, MORH se tu pokazao kao izuzetno dobra krava muzara.

Predsjednik Odbora za obranuTomislav Ivić (HDZ) protiv, a potpredsjednik Zdravko Ronko (SDP) za rebalans

Na samom kraju rasprave, članovi saborskog Odbora za obranu iz redova SDP-a pohvalili su MORH za racionalno trošenje državnog novca, kao i za to da im proračun za 2013. namjenjuje vrlo slična sredstva. Zato su oni glasali ZA to da Odbor prihvati prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, dok su zastupnici HDZ-a (Tomislav Ivić i Zvonko Milas) i HDSSB-a (Dražen Đurović) bili „protiv“. Omjer glasova 4:3 pokazuje ponešto i o tome kako će se očito glasati i na plenarnoj sjednici, kada rebalans dođe na dnevni red.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.