Obrađuju se primjedbe na nacrt DPR-a

Nepuna dva tjedna nakon okončanja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću po pitanju nacrta Dugoročnog plana razvoja 2015.-2024., u MORH-u rade punom parom. Tijekom trotjedne javne rasprave i otvorenog internetskog savjetovanja, MORH je zaprimio 11 prijedloga i primjedbi, poslane od strane institucija, skupina i pojedinaca. Prijedlozi, primjedbe i komentari odnose se na različita područja DPR-a – neki samo na jedno područje, dok drugi zahvaćaju cjelinu dokumenta, odnosno više različitih područja. Trenutno se obrađuju svi pristigli prijedlozi i primjedbe, koji će nakon obrade biti javno objavljeni. Javno će biti objavljeni i odgovori i obrazloženja Ministarstva obrane, iz kojih će se vidjeti koji prijedlozi su prihvaćeni, a koji nisu. Prihvaćene primjedbe trebale bi biti inkorporirane u konačni prijedlog Dugoročnog plana najkasnije do 31. listopada, odnosno do kraja ovog tjedna.

Ovako provedena javna rasprava o jednom od strateških dokumenata obrambenog sustava je način kako prikupiti što više relevantnih ideja i prijedloga, a u cilju postizanja što kvalitetnijeg konačnog rješenja, drže u MORH-ovoj Samostalnoj službi za odnose s javnošću. Ministarstvo obrane javnu je raspravu organiziralo i vodilo u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata („Narodne novine“ 40/09), koji ističe: „Očitovanja zainteresirane javnosti, kao i sažeto objedinjeno obrazloženje neprihvaćenih primjedbi na određene odredbe nacrta, javno se objavljuju na internetskoj stranici tijela nadležnog za njegovu izradu ili na drugi odgovarajući način, kako bi se vidio učinak savjetovanja u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.“

U Ministarstvu obrane nadaju se da će u idućih 20-ak dana Vlada RH usvojiti nacrt prijedloga DPR-a, kako bi potom ušao i u saborsku proceduru. Cilj je da se do kraja ove godine usvoji novi DPR, ne bi li stupio na snagu početkom 2015., kako mu piše već i u samom naslovu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.