Novi OOB u Brodotrogirovom doku

 

U subotu, 21. siječnja, glasnogovornik “Brodosplita” Josip Jurišić izjavio je za RTL kako je baš tog dana budući MORH-ov Obalni ophodni brod “ušao u dok” radi čišćenja, pjeskarenja i premazivanja, što je dokaz da je brod konačno u zadnjoj fazi izgradnje. Jučer, u ponedjeljak, 22. siječnja, brodogradilište “Brodotrogir” u vlasništvu tvrtke “Kermas Energija d.o.o.” Danka Končara kratko je priopćilo da je počelo raditi na spomenutoj “Brodosplitovoj” problematičnoj novogradnji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Brodosplitova Novogradnja 540 trenutno se nalazi u malom Doku 4 gdje se obavljaju planirani radovi na vanjskoj oplati, odnosno njezino bojanje i postavljanje cink protektora.
Naime, radi se o prvom od pet naručenih ophodnih brodova za potrebe Ministarstva obrane odnosno Obalne straže koji će se koristiti za kontrolu i zaštitu našeg mora, sprečavanje krijumčarenja, kontrolu brodova i ribarskih alata te akcije potrage i spašavanja.
Ophodni brod dužine 43 metra elektronički se dobro opremio, što će posadi u budućem radu omogućiti brzu i djelotvornu akciju na moru.”

Očekuje se da će ovi radovi trajati najviše do mjesec dana, nakon čega se očekuje da bi OOB trebao pristupiti prijemnim ispitivanjima. Prođu li ona dobro, MORH i Oružane snage RH bi prvi od 5 zamišljenih OOB-ova navodno mogli zaprimiti u službu negdje oko polovice ove godine.

Photo: Brodotrogir

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.