Novi mandat – nova Koordinacija sustava domovinske sigurnosti

 

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, u petak, 09. listopada, održana je konstituirajuća i radna sjednica nove Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Na sjednici je istaknuto kako su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti učinkovito djelovale u odgovoru na epidemiju COVID-19 i posljedice potresa na području Zagreba. Razmatrano je stanje kibernetičke sigurnosti i sigurnosti informacija, te su definirane obveze i dinamika izrade Godišnjeg plan rada Koordinacije za 2021. godinu.

Tomo Medved na čelu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti (Photo: MORH/F. Klen)

Zbog izmjena nadležnosti tijela državne uprave, nastalih temeljem novog Zakona o djelokrugu i ustrojstvu tijela državne vlasti, došlo i do promjene sastava Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Po novome, sastav ove Koordinacije čine: potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja kao predsjednik Koordinacije, savjetnik za nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike Hrvatske, potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija, ministri obrane, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa i uprave, mora, prometa i infrastrukture, gospodarstva i održivog razvoja, te zdravstva, kao i glavni ravnatelj policije, načelnik Glavnog stožera OSRH, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, te Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. Osim njih, a imajući u vidu nadležnosti Ministarstva poljoprivrede važne sa stajališta nacionalne sigurnosti, na prijedlog predsjednika Koordinacije odlučeno je da članica bude i ministrica poljoprivrede, kao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade, sveprisutni Zvonimir Frka Petešić.

Na sjednici Vlade RH održanoj 8. listopada 2020. potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved imenovan je članom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost, a koji ujedno obavlja dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. U prošlom mandatu na čelu ove Koordinacije bio je potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević. No kako je novi ministar obrane Mario Banožić razvlašten od ostalih funkcija, a novi potpredsjednik za nacionalnu sigurnost postao je ministar branitelja, Koordinaciju je preuzeo Tomo Medved.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.