Nova runda održavanja brodova HRM-a

 

Nešto više od 100 milijuna kuna Ministarstvo obrane namjerava uložiti u održavanje metalnih brodova i raketnih topovnjača HRM-a tijekom naredne 4 godine. No nije riječ o nekakvom spektakularnom remontu i modernizaciji, već tek o redovnom održavanju koje se ugovara kroz višegodišnje okvirne sporazume. Za njihovo zanavljanje – a s obzirom na cjelokupnu vrijednost posla – mišljenje je trebao dati i nadležni saborski Odbor za obranu, što je prošlog četvrtka, 08. srpnja 2021. godine, jednoglasno i učinio. U sklopu prve točke dnevnog reda – „Provedba postupaka javne nabave u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske“, održavanje plovila HRM-a bilo je podijeljeno na dvije podtočke – (1) „Održavanje metalnih brodova i plovila HRM“, te (2) „Održavanje raketnih topovnjača HRM“. Zahtjev je ispred Ministarstva obrane obrazlagao državni tajnik Zdravko Jakop, koji je članovima saborskog Odbora objasnio da se u oba slučaja radi o zahtjevu za nabavu Uprave za logistiku GS OS RH, poslanom još 11. studenog 2020. godine, kojim se traži sklapanje višegodišnjeg okvirnog sporazuma.

Ovaj puta se radi o 4-godišnjem okvirnom sporazumu i ugovoru za održavanje brodova i plovila HRM koji su metalni, u vrijednosti – sveukupno, znači, u ove 4 godine nešto više od 59 milijuna. Sredstva su osigurana u Financijskom planu Ministarstva obrane za 2021. godinu negdje u visini 8,9 milijuna kuna. U biti, mi održavamo ih sve ove godine, ali evo – praktički izašli su nam postojeći ugovori, moramo zanoviti, i molimo vas za razumijevanje da se to napravi kao višegodišnji… da u biti ne pokrećemo svaku godinu…“,

rekao je Jakop, naglasivši kako prioritet u održavanju tehničko-materijalnih sredstava HRM-a imaju upravo brodovi:

HRM za izvršenje dodijeljenih zadaća koristi različite klase metalnih brodova – radi se o ukupno 13 brodova (ja imam ovdje popis). Ono što nam je sve skupa daleko veći izazov to je starost tih brodova, zato je i pokrenut postupak, na neki način, da se to sustavno riješi. U postupku je… praktički završen prototip obalnog ophodnog broda, naša intencija je da se što prije riješi i serija – ovaj puta u projektu je 4 obalna ophodna broda. Znači, jer… prosječna starost ovih brodova za koje ovdje tražimo suglasnost za održavanje za višegodišnje ugovore je nešto više od 44 godine“.

Morska voda, nastavio je Jakop, djeluje vrlo agresivno na oplatu broda, zbog čega je potrebno na godišnjoj razini održavati podvodni dio broda, zajedno s pripadajućim oplatnim ventilima, uz periodično korektivno održavanje ostalih brodskih sustava.

Slično je i s održavanjem raketnih topovnjača, s time što je njihova prosječna starost ipak nešto manja:

Isto tako je zatraženo sklapanje 4-godišnjih okvirnih sporazuma i ugovora za održavanje brodova i plovila HRM, znači raketnih topovnjača, negdje u visini oko 45 milijuna kuna za razdoblje isto višegodišnje, od 2021.-2024. godine. Sredstva su, normalno, osigurana za ovu godinu u Financijskom planu, a isto tako su i projekcije za naredne godine. (…) Mi imamo na raspolaganju ovoga trenutka 5 takvih plovila i prosječna starost je ovdje nešto manja – sve je manje ako usporedimo s ostalim brodovima – negdje oko 33 godine. Isto tako zbog agresivnog djelovanja morske vode potrebno je na godišnjoj razini raditi preglede i korekcije, isto tako je i cilj onda sklopiti okvirni sporazum s gospodarskim subjektima koji dokažu sposobnost kako bi se te zadaće mogle odraditi“.

Posljednjih godina raketne su topovnjače svako malo dolazile u žižu interesa javnosti – što po svojedobno brojnim angažmanima na Mediteranu (operacije „Triton“, „Sea Guardian“, vježbe „Adrion“), ali i po problemima u održavanju – prije svega se to odnosi na požar na RTOP-41 „Vukovar“, te na nabavu ruskih motora za raketne topovnjače, prije svega za RTOP-11 i RTOP-12. Iako su prema najavama motori trebali biti ugrađeni zaključno s prošlom godinom, kada su i za Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza prošle godine topovnjače s novim motorima trebale zaploviti Jadranom, to se ipak nije dogodilo. Brodovi RTOP-11 i RTOP-12 ovo su proljeće proveli na vezu u šibenskom remontnom brodogradilištu, gdje im je neko vrijeme društvo radila i RTOP-21 „Šibenik“, što čini bitno manju raspoloživost od na Odboru za obranu spomenutih 5 topovnjača. No prema Jakopovim riječima, i remotorizaciji je konačno došao kraj.

Gužva na vezu šibenskog brodogradilišta (Photo: Domagoj Babić)

Što se tiče raketnih topovnjača i ovog predmeta nabave, ovdje je specificirano što se podrazumijeva pod tim – znači, preventivni i korektivni prije svega pregledi. Remotorizacija je nešto drugo – to je postupak koji je bio pokrenut prije nekog vremena i, evo, koristim priliku reći vam da je uspješno završen, tako da smo zanovili motore koje je bilo potrebno zanoviti kako bi naše topovnjače mogle ići brzinom kojom je predviđeno da idu. (…)  Nije bilo lako, to mogu tako pred Odborom reć’, budući da se to radilo u vrijeme korone, smanjene mogućnosti kretanja ljudi i pregleda, testiranja, kontrole aktivnosti, da ne kažem radova, ali evo… Hvala Bogu, i to smo uspjeli privesti kraju“,

odgovorio je državni tajnik Jakop na pitanje što se događa s topovnjačama na vezu u Šibeniku. Pritom je još jednom naglasio kako je ovom nabavom predviđeno održavanje isključivo trupa broda, a ne i održavanje naoružanja, te da nabava novog naoružanja, prije svega novih raketnih sustava, nije u planu za 2021. godinu.

Riječni ophodni brod “Šokadija” – na čekanju do daljnjeg (Photo:MORH)

No da ne bi bilo da samo HRM ima problema s održavanjem brodova, spomenimo da i HKoV muku muči sa svojim brodom 0B-93 „Šokadija“. Za ovaj metalni brod oglašena je u travnju ove godine nabava godišnjeg korektivnog održavanja u vrijednosti od 272.000,00 kuna bez PDV-a, ali je samo mjesec dana kasnije ista i poništena. Glavni razlog poništenja je taj da „u postupku nabave nije dostavljen niti jedan zahtjev za sudjelovanje“. Ova će se nabava ponoviti, najavio je državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, uz nadu u obostrano zadovoljstvo izvršenim poslom:

Događa se da nije prošao… nije prošla nabava i bit će druga… Tako dugo dok ne osiguramo sve potrebne uvjete da bi naša postrojba mogla raditi, ali moramo voditi uvijek računa o raspoloživim sredstvima i nekako voditi o tome brigu da imamo neku garanciju da ono što će nam netko raditi da to u konačnici i napravi“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.