Ništa od F-35 za Hrvatsku!

 

Nemalu pomutnju izazvala je jučer novinska agencija Reuters citiranjem Grega Ulmera, izvršnog potpredsjednika Lockheed Martin Aeronautics, o tome da je Hrvatska pokazala interes za nabavu aviona F-35. Ulmer je ovo navodno izrekao govoreći o narudžbama za avione F-16 i F-35 na temelju postojećih i budućih ugovora koje je Lockheed Martin zaprimio, ili tek očekuje zaprimiti. Reuters u istome tekstu citira i izjavu anonimnog predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu: „Mi procjenjujemo ponudu novog aviona F-16 Blok 70/72, zajedno s još nekim ponudama na našem natječaju za višenamjenski borbeni avion, bilo novi ili rabljeni“. Predstavnik Veleposlanstva RH u SAD nije spomenuo F-35, navodi Reuters.

Tu je vijest – koliko god ona bila nevjerojatna – danas prenio dio hrvatskih medija, koji su još malo nakitili Ulmerovu izjavu tvrdnjom da je „Hrvatska ipak najviše zainteresirana za njihove (Lockheed Martinove, op.a.) najnovije lovce F-35“, no malo nakon podneva stigla je i službena izjava Johna Neilsona, direktora Lockheed Martinovih odnosa s javnošću za Europu. Neilson je tek kratko rekao:

„Hrvatska se zaista u jednom trenutku raspitivala o F-35, no Lockheed Martin sada nudi F-16 u njenom natječaju“.

U eventualnom hrvatskom interesu za F-35,  avion 5. generacije, nedavno je u intervjuu za portal Obris.org govorila i Monique Brown, regionalna direktorica Lockheed Martin Aeronauticsa. Na naše pitanje: „Lockheed Martin preko Vlade SAD nudi nove, ispod čekića aviona F-16 Blok 70. Da li je takva ponuda bila plod američke odluke, ili je to bilo nešto što je Hrvatska tražila?“, direktorica Brown je odgovorila:

„Koliko ja shvaćam, a da ponovim – nisam dio američke Vlade – Hrvatska je objavila RfP usmjeren prema svim NATO saveznicima za što god su mogli ponuditi, a da ispunjava zahtjeve navedene u tom RfP. Iako je inicijalno Vlada SAD odgovorila nudeći razne avione, neki od njih nisu baš do kraja ispunili te navedene zahtjeve, i zato… Npr., tražila se i letjelica dvosjed. F-35 proizvodi se samo u konfiguracijama s jednim sjedalom. Dakle, to je bio zahtjev i oni su zato izbačeni iz daljnjeg razmatranja. To je razlog zašto je Vlada SAD-a odlučila odgovoriti s ponudom F-16 Blok 70“.

To je i osnovni razlog zašto Hrvatska od SAD-a uopće nije dobila ponudu za F-35 – prvenstveno zato što je Hrvatska u svojim zahtjevima tražila i dvosjede kako bi mogla sama obučavati svoje pilote.

U ovome vjerojatno leži i razlog krivo shvaćene ili protumačene izjave Grega Ulmera o hrvatskom interesu za F-35.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.