Napad na HRVCON UNDOF u Damasku

 

Na kraju današnjeg Vladinog obrambenog bloka, Vlada je amenovala slanje jednog dodatnog pripadnika OS RH u mirovnu misiju UN-a na Golanskoj visoravni, UNDOF. Ante Kotromanović to je obrazložio zahtjevom UN-a da Hrvatska u UNDOF pošalje još jednog stožernog časnika, uz mandat od godinu dana, što je Ministarstvo obrane prihvatilo, a Vlada RH potvrdila. Odlazak časnika put Golana predviđen je za prosinac ove godine.

Drama u Damasku

Međunarodna zračna luka u Damasku

Dok je Vlada jutros bez rasprave, ali i bez posebnog interesa, glasala za pojačanje UN-ovoj misiji UNDOF na Golanu, 2 tisuće kilometara od Zagreba događala se prava drama s dijelom pripadnika 9. hrvatskog kontingenta. Oko 15 sati po lokalnom vremenu (oko 14 po zagrebačkom) u blizini zračne luke u Damasku (Sirija) napadnut je konvoj koji je u povratku prevozio drugi dio 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) zajedno s dijelom austrijskog kontingenta. Pritom su ranjena četiri pripadnika austrijskih Oružanih snaga, koji se ne nalaze u životnoj opasnosti, dok od hrvatskih vojnika nitko nije ozlijeđen. Austrijski “Der Standard” navodi da su dva austrijska vojnika nastrijeljena (jedan u ruku, a drugi u rame), dok je još nekoliko Austrijanaca zadobilo posjekotine. Svi su se oni u zračnoj luci u Damasku trebali ukrcati na avione za Beč i Zagreb, a nakon uspješnog završetka službe na Golanskoj visoravni. 

Osim toga, jutros oko 10 sati, iz Zagreba je poletio zrakoplov s drugim dijelom 10. HRVCON UNDOF, zajedno s drugim dijelom austrijskog kontingenta. Zrakoplov je sigurno sletio u zračnu luku u Damasku. Trenutno se, javlja MORH, oba dijela kontingenata nalaze u zračnoj luci u Damasku. Austrijsko Ministarstvo obrane potvrdilo je da se na međunarodnom aerodromu u Damasku trenutno nalazi 170 austrijskih vojnika, od čega se dio vraća u Austriju, a drugi dio odlazi put Golana.

Za sada je zapovjednik misije donio odluku da se stari kontingenti vrate u matične zemlje kako je planirano, tako da se povratak drugog dijela 9. HRVCON-a u Zagreb očekuje se u noćnim satima. Novi kontingenti ostat će na aerodromu u Damasku dok se sigurnosna situacija ne poboljša. Ozlijeđene austrijske vojnike mogao bi evakuirati austrijski vojni transportni zrakoplov tipa C-130 Hercules, opremljen medicinskim logističkim modulom. Ta je letjelica trenutno na Cipru, a u Beču se razmišlja o njegovom interventnom slanju u Siriju – sve to taman u trenutku kada se čuje da takvi zrakoplovni kapaciteti hrvatskim Oružanim snagama navodno ne trebaju.

Sukobi oko aerodroma u Damasku

U blizini međunarodnog aerodroma u Damasku danas je došlo do žestokih borbi, naročito u četvrti Babbila, koja je na glasu kao uporište pobunjenika. Međutim, ne može se sa sigurnošću utvrditi jesu li na konvoj pucali pobunjenici ili Vladine snage. Borbe se trenutno vode na 3 do 4 kilometra udaljenosti od zračne luke, kojoj se pobunjenici pokušavaju približiti. Zbog žestine borbi danas je i zrakoplovna kompanija Emirates otkazala sve svoje letove za Damask, a sutra na liniji Kairo-Damask neće letjeti ni Egypt Air. 

Austrija će zbog napada na svoje vojnike protestirati pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Ministarstvo vanjskih poslova u Beču još danas pozvat će na razgovor sirijskog veleposlanika u Austriji. Tijekom dana će i austrijski veleposlanik u Damasku tamošnjoj vladi uručiti najoštriji prosvjed, budući da Beč smatra kako vlasti Bashara al-Assada imaju dužnost garantirati sigurnost osoblju UN-a u toj zemlji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.