Najavljen novi Strateški pregled obrane

U četvrtak, 15. ožujka 2012.,  u kompleksu Kovčanje ministar obrane RH Ante Kotromanović predstavit će javnosti novi Strateški pregled obrane (SPO). Radi se o jednom od temeljnih dokumenata obrambenog sektora, koji na svojevrstan način provodi inventuru stanja i daje temelj za predstojeću obnovu temeljnih dokumenata obrane u Hrvatskoj.

Ovakav je dokument po prvi put u Hrvatskoj donesen sredinom 2005. godine, na kraju procesa koji je trajao od jeseni 2003. On je slijedio Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane iz 2002. godine, a predstavljao je temelj za donošenje Dugoročnog plana razvoja OS RH za period 2006-2015 (DPR).

Strateški pregled obrane donesen sredinom 2005. godine

Prije donošenja SPO održane su dvije rasprave – prva, 14. travnja 2005. godine, u uskome krugu državnoga vrha (predstavnici MORH, Sabora, Ureda Predsjednika RH, MVP), i druga, 20. svibnja 2005. godine (koja je u Rakitju okupila ponešto širu stručnu javnost). Kako je donošenje konačnog dokumenta uslijedilo ubrzo nakon održavanja druge, javne rasprave, praktično ništa od njenih rezultata nije završilo uključeno u konačni tekst Strateškog pregleda.

Usprkos očekivanjima kako će izrada Strateškog pregleda obrane postati stvar redovite prakse – na primjer, u četverogodišnjem ritmu, po uzoru na američki Quadrennial Defense Review – to se nije dogodilo.  Ulazak u članstvo NATO saveza 2009. godine Republika Hrvatska dočekala je bez sumiranja stanja i učinka brojnih provedenih ili barem započetih obrambenih reformi.

Iako su se naznake izrade novog Strateškog pregleda obrane naslućivale već godinama, nije bilo javno vidljivih pomaka. Tijekom 2010. godine tadašnji je ministar obrane Branko Vukelić čak pred saborskim Odborom za obranu najavio objavu radne verzije ovoga dokumenta do kraja godine, u paketu s tekstom novog Dugoročnog plana razvoja OS RH. Iako se na web stranicama MORH iz tog doba može naći začudan i nepotpisan dokument “Strateški plan Ministarstva obrane za 2011. – 2013.” (označen kao da potiče iz lipnja 2010. godine, ali postavljen na stranicu tek 10. veljače 2011. godine) – umjesto najavljenih dokumenata, oko Božića 2010.  u javnosti je završilo nešto sasvim drugo – poprilično sporna radna varijanta Strategije nacionalne sigurnosti, dokumenta najviše razine koji je u tom momentu kasnio već godinama i o kojem se tada počela provoditi i  bezuspješna strukturirana rasprava u više krugova.

Jednogodišnji mandat Davora Božinovića na mjestu ministra obrane nije tijekom 2011. donio željno očekivanih promjena po pitanju strateških dokumenata obrane. Dok je tijekom prve polovice 2011. zamro svaki spomen donošenja čak i te, raspravljane Strategije nacionalne sigurnosti, novi SPO i DPR ostali su svojevrsni fantom-dokumenti. Iako se u mnogo navrata moglo od upućenih izvora čuti kako su to praktično već dovršeni materijali – koji navodno čekaju red za raspravu i objavu nakon viših, a politički zaglavljenih, strateških dokumenata – tek je nova vlada RH uspostavljena krajem prosinca 2011. ponovo pokrenula ovu neugodno tihu obrambenu priču.

Ministar Kotromanović je tako 13. ožujka najavio da u četvrtak, 15. ožujka, planira zajedno sa predstavnicima relativno nedavno formiranog novog saziva saborskog Odbora za obranu obići vojarnu Kovčanje na Malom Lošinju, gdje će održati i prezentaciju novog Strateškog pregleda obrane. Dakle, četiri muhe jednim udarcem – prvo predstavljanje novog SPO, i to – i medijima te javnosti, ali i Odboru za obranu, a sve to na mitskom Kovčanju, prošlih godina tako često spominjanom u negativnom kontekstu.

Živi bili pa vidjeli!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.