MORH: Danas plaća za studeni

 

Temeljem brojnih upita zbog još uvijek neisplaćenih plaća za studeni (a što je situacija koja se dogodila i prošlog mjeseca), pitali smo Ministarstvo obrane hoće li i kada biti isplaćena plaća za prošli mjesec. Dobra je vijest da je danas dan isplate, ali evo i punog odgovora Službe za odnose s javnošću MORH-a:

“Člankom 84. stavak 3. Zakona  o radu (NN, 149/09, 61/11, 82/12, 73/13), propisano je da se plaća i naknada plaće za prethodni mjesec isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike (NN 104/13) u članku 42. stavak 2. propisuje da od jedne do druge isplate plaće ne smije proći više od 30 dana. 
Slijedom navedenog isplata plaće zaposlenicima Ministarstva obrane za mjesec studeni ne kasni, a za istu su osigurana dostatna financijska sredstva. 
Radi se o tome da je u studenom, zbog obračuna i isplate plaća djelatnicima Ministarstva obrane RH preko sustava Centraliziranog obračuna plaća (COP), plaća za mjesec listopad bila isplaćena 15. studenoga, a ne između 5. i 10. u mjesecu, kako je to bilo uobičajeno.
Također, za mjesec studeni putem COP-a će biti isplaćene plaće svim djelatnicima MORH-a i pripadnicima Oružanih snaga RH. 
Kako je pri isplati plaće za mjesec studeni  MORH, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, obvezan provesti konačni obračun poreza i prireza porezu na dohodak, a koji se sada prvi put provodi putem sustava COP, planirani rok isplate plaća je danas, 13. prosinac 2013.”

Kao što smo već pisali, zbog ulaska u COP plaća više neće sjedati na račune između 05. i 10. u mjesecu, već najkasnije 15., odnosno u roku od 30 dana od posljednje isplate. Unatoč sve učestalijim glasinama kako neki drugi resori nisu u stanju osigurati plaće za naredne mjesece, u obrani je, tvrde u Ministarstvu, sve pod kontrolom, samo se treba naviknuti na novi tempo isplate. Predstojeći blagdani tu ne idu baš na ruku, jer svi vole imati koju kunu u novčaniku prije blagdanske groznice. Posebno je pitanje zašto ovaj tempo isplate osobnih dohodaka ne prate mjere prilagodbe i drugih financijskih, ponajprije kreditnih obveza zaposlenika (kojima bez obzira na državne izmjene ritma isplata plaća, banke obračunavaju zatezne kamate kao da je kašnjenje propust svakog pojedinog zaposlenika) – no to je problem koji bi trebalo riješiti Ministarstvo financija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.