“Mohorovičić” u pripremama, “Triton” neznatno ojačan

 

Uplovljavanjem u luku Lora, posada broda „Andrija Mohorovičić“ započela je prije nekoliko dana s pripremama za „Triton“, operaciju nadzora mora i spašavanja ilegalnih imigranata u Mediteranu. Nakon prošlotjedne izvanredne sjednice Europskog vijeća u Bruxellesu, sada je hrvatska ponuda za sudjelovanje u operaciji postala i službena. Kako su novinarima potvrdili i zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović i zapovjednik Obalne straže kbb Ivo Raffanelli, brod bi se mogao prema Mediteranu uputiti već sredinom svibnja, a najkasnije početkom lipnja. No da bi se to dogodilo, potrebno je da o tome najprije odluči Vlada RH, i to što skorije, možda već i na prvoj sljedećoj sjednici. Kako smo već pisali prošloga tjedna, na„Andriju Mohorovičića“ će se uz standardnu posadu ukrcati i medicinski tim, kako bi sve bilo spremno za prihvat najviše 250 do 300 izbjeglica.

Ilegalni imigranti na brodu talijanske Obalne straže

Ilegalni imigranti na brodu talijanske Obalne straže

„Mohorovičiću“ će društvo u Mediteranu raditi i brodovi iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao i nekih drugih europskih zemalja. Za sada je poznato da će Velika Britanija poslati HMS Bulwark čije djelovanje, prema nekim izvorima, neće biti ograničeno samo na Tritonov domet od 30 nautičkih milja od talijanske obale. HMS Bulwark će biti spreman za Mediteran već krajem ovoga tjedna, kao i dva britanska patrolna broda i 3 helikoptera. Osim ovoga, Velika Britanija je obećala povećati udio s kojim sudjeluje u financiranju Tritona“, pa će sada za tu operaciju izdvajati milijun eura godišnje. Njemačka je za poboljšanje djelovanja na Mediteranu obećala upregnuti 10 brodova i jedno, za sada neidentificirano plovilo. Francuska će pridonijeti u vidu 3 stručnjaka, zrakoplova za nadzor F-406 (ali samo tijekom 15 dana u rujnu), te patrolnim čamcem u studenom ove godine (s ukupno 30 dana angažmana u operaciji). Nama susjedna Slovenija ponudila je svoj brod „Triglav“ (koji je već sudjelovao u Tritonovoj prethodnici „Mare Nostrum“), koji je raspoloživ tek od jeseni, nakon što se vrati s remonta. Po prvi puta će u ovakvom tipu operacija u Mediteranu sudjelovati i Norveška, i to s jednim civilnim plovilom, koje će biti spremno oko 01. kolovoza i na raspolaganju narednih 6 mjeseci, te će djelovati u skladu s potrebama agencije Frontex. Svoj obol „Tritonu“ dat će i Litva, Latvija, Mađarska, Švedska, odnosno oko pola od ukupnog broja zemalja-članica EU.

Usporedba operacija "Mare nostrum" i "Triton" (izvor: Amnesty International)

Usporedba operacija “Mare nostrum” i “Triton” (izvor: Amnesty International)

No ovi „dobrovoljni prilozi“ nikako ne mogu sakriti razočaranje zbog nespremnosti Europske unije da operaciji „Triton“ udahne novi život, proširivši njen mandat i na „traganje i spašavanje“, umjesto dosadašnjeg fokusa na nadzor prostora i limitirano patroliranje (uglavnom) talijanskih brodova, kao i proširenje geografskog područja nadležnosti. Kako bi se „Triton“ barem donekle približio ranijoj operaciji „Mare nostrum“, Europsko je vijeće odlučilo utrostručiti proračun operacije, pa će se tako iz europskog proračuna do kraja ove godine i tijekom 2016. za „Triton“ izdvajati oko 9 milijuna eura mjesečno. Organizacije koje se bave izbjeglicama i migrantima, kao i euro-parlamentarci, ovakvim rješenjem nisu zadovoljni, a Amnesty International europski je odgovor na krizu u Mediteranu proglasio „spašavanjem obraza, a ne spašavanjem ljudskih života“.

Ilegalni prelasci granice na ruti Središnjeg Mediterana

Ilegalni prelasci granice na ruti Središnjeg Mediterana (izvor: FRONTEX)

"Andrija Mohorovičić" u vodama ispred Komiže

“Andrija Mohorovičić” u vodama ispred Komiže

Čelnici Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže svjesni su da odlaze u operaciju koja nije nimalo laka. Štoviše, nosi sa sobom i neprestane prijetnje oružjem sve agresivnijih krijumčara ljudi. Zbog sve učestalijih oružanih prijetnji talijanska Obalna straža zatražila je od Senata dozvolu da njeni pripadnici u operaciji budu naoružani i osobnim naoružanjem, kojeg bi smjeli i upotrijebiti u kritičnim situacijama. Uz standardno naoružanje samoga broda „Andrija Mohorovičić“, osobnim je naoružanjem naoružana i posada. Trenutno se procjenjuje, kažu u HRM-u, treba li brodu dodatnog naoružanja, kako bi do isplovljavanje Mohorovičića i taj segment bio pripravan.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.