Ministarstvu obrane novac za vozila i novi pomoćnik ministra

 

Budući je Ministarstvo obrane ove godine bilo jaaaako dobro (čitaj: štedljivo), Vladin Sveti Nikola, u javnosti znan kao Slavko Linić, MORH-u je u čizmicu dao nešto novaca. Ne baš konkretnih, onako – na ruke, već u vidu suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2013. do 2019. godine. Bila je to 33. točka jučerašnje Vladine 65. sjednice, zahvaljujući čijem će izglasavanju MORH konačno početi nabavljati nešto vozila za potrebe Oružanih snaga.

Kao što smo već pisali, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila je da će u 2013. MORH nabavljati terenska vozila, i to na dva načina – kupovinom i najmom na operativni leasing. Putem leasinga planira se nabaviti ukupno 247 vozila (bilo terenskih, bilo opće namjene). Za najam 131 vozila već je tijekom ove godine proveden natječaj. To je na jučerašnjoj Vladinoj sjednici potvrdio i ministar financija Slavko Linić: „Ministarstvo obrane provelo je postupak javne nabave i odabralo tvrtku s kojom bi trebalo zaključiti ugovor za leasing terenskih vozila plus autobusa za prijevoz Oružanih snaga“.

MORH nabavlja još ovakvih autobusa za pripadnike OS RH

Budući se ugovor zaključuje na razdoblje od 4 do 7 godina (ovisno o vrsti vozila), sukladno tome i Vlada treba odobriti opterećenje proračuna za 4 do 7 godina, što je ona po kratkom postupku, te bez rasprave, i učinila. Tako je ukupni iznos za operativni leasing vozila, koji će u razdoblju od 2013. do 2019. ići na teret državnog proračuna – određen na 29.414.051 kn, ali je po godinama podijeljen nejednako. Konkretno – iz državnog proračuna za 2013., 2014., 2015. i 2016. izdvojit će se po 6.698.952 kn godišnje, 2017. – 1.022.273 kn, te 2018. i 2019. po 797.985 kn godišnje. MORH je već za istu stvar – najam vozila na operativni leasing – u svom proračunu za 2013. godinu izdvojio 19,1 milijun kuna.

Zoran Drča – novi pomoćnik ministra obrane 

Na zatvorenom dijelu 65. sjednice Vlada se ponovno bavila kadrovskim križaljkama. Mjesec i pol nakon što je s mjesta pomoćnika ministra obrane otišao Dragan Lozančić, Ministarstvo obrane i Vlada RH popunili su tu poziciju. Novi pomoćnik ministra dosadašnji je načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost Uprave za obrambenu politiku MORH-a, Zoran Drča. Radi se zapravo o svojevrsnom kontinuitetu, budući je novoimenovani pomoćnik Drča u Ministarstvu obrane bio blizak suradnik današnjeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Novi pomoćnik ministra Zoran Drča, inače Zadranin, rođen je 15. veljače 1978. godine. Diplomirao je 2003. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i iste se godine zaposlio u MORH-u. Od dodatnog obrazovanja 2008. završio je i jednogodišnji Stručni diplomatski studij. Obrambenom politikom bavi se već neko vrijeme – pa i s pozicija načelnika Službe za NATO i Partnerstvo za mir Uprave za obrambenu politiku, te načelnika Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost Uprave za obrambenu politiku MORH-a.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.