Ministarstvo poljoprivrede nabavilo plovila za Obalnu stražu

 

Potpisivanjem primopredajnog zapisnika između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede od danas je Obalna straža, odnosno HRM, bogatija za dvije brze brodice tipa VHB M-46. Riječ je o drugoj po redu međuresornoj suradnji ovoga tipa – nakon uspješne nabave bespilotnih letjelica Orbiter, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane u srpnju prošle godine potpisali su Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a. Nabavu ovih brodica MORH je ove godine uvrstio i među glavne projekte nabave za HRM. „Zajedničkim i združenim naporima istovremeno su ostvarena dva cilja – ojačane su nacionalne sposobnosti za nadzor morskog ribarstva, jedne od značajnih gospodarskih grana vezanih za more te sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Jedna od zadaća Hrvatske ratne mornarice, a sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH, jest nadzor morskog ribarstva“, rekao je na današnjoj primopredaji održanoj u vojarni „Admiral Sveto Letica-Barba“ u Splitu načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj. Pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura najavio je da HRM može računati na još dva takva plovila, jer je potpisan i dodatni Sporazum o nabavi još dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a i za potrebe Obalne straže RH, budući je interes cijele države da se zaštiti morsko područje, a posebno područje ZERP-a.

Prva plovidba “Modrulja” pod oznakama Obalne straže (Photo: HRM/D. Mišić)

Prva brodica pod imenom “MODRULJ 1” raspoređena je u 2. divizijun Obalne straže RH u Puli, dok je “MODRULJ 2” raspoređen u 1. divizijun Obalne straže RH u Splitu. Tijekom iduće godine očekuje se isporuka još dvije brodice, od kojih bi jedna bila opremljena za provedbu roniteljskih zadaća. Ministarstvo obrane RH već je u vrijeme ministra Ante Kotromanovića bilo zainteresirano za M-46, kao plovilo za prijevoz pripadnika specijalnih snaga i diverzanata – obavljena su bila i brojna testiranja, no ocijenjeno je kako je ono preskupo za nabavu. Ovisno o opremi, cijena se 2014. godine kretala oko 400 do 500 tisuća eura, što je bilo ipak previše za tadašnji obrambeni proračun. Od ove godine plovilo M-46 posjeduje riječki Područni carinski ured Carinske uprave RH.

Potpisivanje Sporazuma u Splitu 2019. godine (Photo: MORH/M.Čobanović)

Kako smo već pisali, ova dva plovila nabavljena su temeljem „Sporazuma o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a“, kojeg su prošle godine u srpnju potpisali tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ministarstvo poljoprivrede ta je plovila nabavljalo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020., a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi najviše 13.000.000,00 kn s PDV-om. Brodice su financirane 70 posto sredstvima Europske unije. dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. MORH i OS RH osigurali su posadu i svu potrebnu logističku potporu. Prema Sporazumu, plovila su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, koje ih materijalno i financijski zadužuje u razdoblju od 5 godine od datuma primopredaje. Kao i u slučaju nabave bespilotnih letjelica Orbiter, korištenje ova dva plovila raspoređeno je između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede – plovila će se koristiti za kontrolu ribarstva najmanje 60 posto vremena, dok je preostalo godišnje korištenje namijenjeno za potrebe Ministarstva obrane RH. Sporazum je definirao i da prva brodica stigne do kraja veljače, a druga do kraja ožujka ove godine, no očito je – i bez epidemije koronavirusa – došlo do nekih problema pa su obje brodice isporučene tek sada.

Brze brodice VHB M-46, osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za druge zadaće, kao što je traganje te spašavanje na moru i slično. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, te infracrvenom i TV kamerom za motrenje ili dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima. Pogonski sustav omogućuje im brzinu od 40 čvorova, a zalihe goriva doplov od 250 nautičkih milja pri opterećenju motora od 80 posto. Smještajni kapacitet osigurava višednevni boravak na moru za 4 člana posade, dok je ukupni kapacitet brodice dvanaest osoba, s najvećim dopuštenim teretom na palubi od 2.427,5 kg. Treba imati na umu da je 2019. godine M-46 bio upisan u Hrvatski registar brodova kao „brodica na napuhavanje sa krutim dnom“, duljine trupa 13,72 m, širine trupa 4,157 m, visine 2,135 m i nadvođa od 1,020 m.

Brodice VHB M-46 izgrađene su u privatnom brodogradilištu „Olimp-Nautica“ iz Galižane kod Pule, uz pomoć još 4 domaće tvrtke – SCAM Marine, Uljanik Vodnjan, Belcom Rijeka i Adriatic Zadar. Temeljem suradnje s Brodarskim institutom iz Zagreba, pulsko brodogradilište izgradilo je 2010. prototip koji je točno na Uskrs te godine porinut u more. U razvoj je uloženo oko 4 milijuna eura domaćeg kapitala, a napravljena su dva tipa ovog plovila – jedan s krovom i drugi bez njega. Proizvođač ga je reklamirao kao pogodnog za vojne i policijske potrebe, kao i za brzi prijevoz unesrećenih osoba. Na vojnom sajmu IDEX u Abu Dhabiju, odnosno njegovom segmentu za pomorstvo NAVDEX, 2017. i 2019. godine „Olimp-Nautica“ izlagala je svoj super brzi presretač M-46, uz napomenu da može biti naoružan strojnicom od 7,62 mm i topom od 20 mm, što je potom urodilo i jednim prodanim primjerkom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.