Ma koga još zanima Državna revizija?!

 

Potpuno neprimjereno i ignorantski ponio se Hrvatski sabor prema Izvješću o radu Državnog ureda za revziju u 2014. godini. Jučer je taj dokument raspravljen na plenarnoj sjednici Sabora, a danas će se o njemu i glasati (te, po staroj dobroj navici uvaženih dizača ruku, i usvojiti) bez da je prošlo iole širu raspravu. Što se saborskih radnih tijela tiče, Izvješće Državne revizije bilo je na raspravi na matičnom Odboru za financije i državni proračun, te na Odboru za poljoprivredu. Niti jedno drugo radno tijelo – uključujući i Odbor za obranu – nije našao za shodno raspraviti nalaz Revizije po ministarstvima i resorima.

Kriv je tu uobičajeno rupičast Poslovnik Hrvatskog sabora, koji u svom 73. članku kaže da je za Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju relevantno tek matično radno tijelo – već spomenuti Odbor za financije i državni proračun, dok ostali odbori MOGU, ali i NE MORAJU, ovo izvješće staviti na dnevni red svojih sjednica (čl. 47 i 179 Poslovnika Hrvatskog sabora). Tako je po prvi puta u posljednjih nekoliko godina iskorištena ova nadasve glupa mogućnosti, jer kada se ne mora – pa zašto bi?! To što se radi o kontroli poslovanja državnog aparata, kao i parlamentarnoj kontroli kako revizije, tako i ostatka sustava – očito nikome nije bitno. Zorno to prikazuje i jučerašnja rasprava na plenarnoj sjednici Sabora – osim što je sabornica bila više nego poluprazna, o Izvješću revizije uglavnom su raspravljali – bez uvrede – po političkoj snazi drugorazredni i trećerazredni zastupnici: Branko Vukšić, Jadranka Kosor, Slavko Linić, Dragutin Lesar, Vesna Škare Ožbolt, Damir Kajin…

Kuda ide to Izvješće?

Ivan Klešić, glavni državni revizor

Ivan Klešić, glavni državni revizor

A nije da nije bilo vremena tijekom kojeg su svi odbori, uključujući i Odbor za obranu, mogli raspraviti nalaz Revizije! Portal Obris.org o tome je pisao još u studenom prošle godine, nakon što je Državni ured za reviziju svoj nalaz otposlalo u Vladu i Sabor. No Revizija i Sabor čak se ni tu ne mogu složiti oko toga kada je Izvješće započelo svoj put od Tkalčićeve ulice (gdje je sjedište Ureda za državnu reviziju) do Markovog trga (sjedišta Vlade i Hrvatskog sabora). Dok Ured za reviziju na svojoj web-stranici kaže da je Izvješće poslano Saboru na razmatranje 03. studenog 2014., u dostavljenom nam očitovanju Hrvatskog sabora piše da je „Državni ured za reviziju svoje Izvješće o radu za 2014. godinu dostavio predsjedniku Hrvatskog sabora 15.12.2014. godine, kada je po Ustavu završilo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora i kada je nastupila ustavna stanka u radu Sabora, koja traje od 15. prosinca do 15. siječnja“.

Tako ispada da je zbog zimskog odmora uvaženih dizača ruku Izvješću Revizije trebalo gotovo mjesec i pol da prevali put od 100 metara zračne udaljenosti! No, zbog istog tog zimskog odmora Izvješće je tek sredinom siječnja uvršteno na dnevni red prve iduće plenarne sjednice, sazvane za 21. siječnja 2015. godine, da bi kroz naredna dva mjeseca, dakle do danas, kroz taj dokument prošla tek dva saborska odbora. A u izvješćima Revizije, kao i svake godine, ima svakakvih zanimljivosti, koje se više-manje svode na dva pitanja: što vodeći ljudi ministarstava ne rade dobro, te kroz koje konkretne rupe curi državni novac.

Koji su to MORH-ovi problemi?

Pleterov specijalitet: juha s limunom

Pleterov specijalitet: juha s limunom

Podsjetimo – kod Ministarstva obrane to su stare boljke – nedostatak pojedinih profila stručnjaka, nedostatak adekvatnih informatičkih sustava, kaos u evidenciji popisa imovine i obveza, te neusklađenost u tijelima koja provode javnu nabavu. Pritom je Revizija ustanovila kako je Ministarstvo obrane izravno prekršilo odredbe Uredbe o Registru državne imovine, ne prijavljujući stvarne podatke o stjecanju i raspolaganju nekretninama, već primjenjujući tek podatke iz analitičkih evidencija.

Posljednje Izvješće Revizije zanimljivo je iz još nekoliko razloga – revizorima je, naime, sumnjiv ugovor MORH-a s trgovačkim društvom Pleter-usluge d.o.o., pa su predložili preispitivanje cijena Pleterovih usluga, posebno imajući u vidu da MORH Pleteru i dalje plaća komunalne i režijske troškove, kao i troškove investicijskog održavanja, dok je istodobno kvaliteta Pleterovih usluga sve slabija.

Zanimljiv je i nalaz Revizije o stanju i vrijednosti zaliha Ministarstva obrane i OS RH – revizori su ustanovili da u Ministarstvu obrane ne postoji Strategija upravljanja zalihama, da je skladištenje organizirano na više lokacija među kojima nema adekvatnog međusobnog usklađivanja, te da zbog toga nabava i skladištenje materijala nisu usklađeni s realnim potrebama. Isto tako, ustanovljeno je da se na zalihama nalazi roba značajnijih vrijednosti (uglavnom nabavljana u ranijim razdobljima), pri čemu je revizorima posebno upala u oči zaliha tkanine za kapute časnika u vrijednosti od čak 12 milijuna kuna!

To je samo dio problema zbog kojeg je Ministarstvo obrane ponovno dobilo uvjetno mišljenje Državne revizije. No zašto bi o tome raspravljali uvaženi dizači ruku i članovi nadležnog saborskog Odbora za obranu, koje ove godine, uzgred budi rečeno, nije održalo još niti jednu jedinu sjednicu!? Prema dosadašnjoj praksi, nije nemoguće da se do kraja mandata ovog saziva Sabora Odbor za obranu uopće više ne sastane. Plaće im, međutim, uredno pristižu, baš kao i naknade za vanjske članove Odbora, koje se na posao ne saziva!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.