Krstičević primljen u Kuću slavnih Ratne škole US Army

 

U utorak, 22. svibnja 2018. godine, ministar obrane RH Damir Krstičević svečano je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College).

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle Barracks, savezna država Pennsylvania, u kasnim popodnevnim satima po hrvatskom vremenu, a prisustvovali  su joj novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen, zapovjednik US Army War Collega brigadir Kenneth Adgie, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers, strani polaznici US Army War Collega, polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Davor Dabo, te nastavno osoblje ove vojno-obrazovne institucije.

Na svečanoj ceremoniji Krstičević je istaknuo:

„Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu. Čast mi je predstavljati svoju Hrvatsku, malu zemlju koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Na ovaj poseban dan želim zahvaliti svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, mojim suradnicima koji su zaslužni za ovo priznanje. Iskustvo u tri karijere pokazalo je da su ključ uspjeha ljudi, tim koji ti pomaže ostvariti ciljeve.  

Također, upućujem zahvalu US Army War Collegu na izuzetnom iskustvu koje mi je pružio u profesionalnom razvoju kao mladom hrvatskom časniku. Školovanje na US Army War Collegu puno mi je pomoglo u strateškom planiranju i donošenju odluka.

Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život“.

Vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država, brigadir Robert Mathers, čestitao je Krstičeviću i objasnio kako je US Army War College dolaskom ministra Krstičevića na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH prepoznao izniman uspjeh koji je on kao njihov bivši polaznik ostvario.

Kako bi netko postao kandidatom za ulazak u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, taj se pojedinac, između ostalog, mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi, te se zalagati za suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića“, rekao je Mathers, dodavši: „Ja sam vojnik i u ministru Krstičeviću vidim drugog vojnika. Nikada nije izgubio taj vojnički duh, kao što ga je imao i za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme pohađanja ove Ratne škole – ima ga i danas“.

U prostorijama Ratne škole izložene su fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i  ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje od Američke kopnene vojske za svoja profesionalna postignuća.

Damir Krstičević prvi je hrvatski visoki časnik primljen u Kuću slavnih Ratne škole Kopnene vojske SAD-a (US Army War College), koji je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine. Ujedno je i prvi časnik OS RH koji je završio ovakvu vrstu školovanja na toj prestižnoj ratnoj školi koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja. Nakon njega, Ratnu školu Kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo još 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske – brigadir Davor Dabo.

Ova škola je zaista izuzetna i trenutno ima 385 polaznika, što je zapravo jedno veliko međunarodno okružje. Školovanje će svakako doprinijeti mome profesionalnom razvoju i ovdje, iako izučavamo fenomen rata, učimo zapravo kako ga spriječiti bez sukoba i tako sačuvati, obraniti i ostvariti nacionalne interese“, rekao je brigadir Dabo.

Kopnena vojska osnovala je Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi odala prestižno i vidljivo priznanje svojim najboljim međunarodnim polaznicima. Postupak primanja u Hall of Fame precizno je propisan procedurom koju je odredila Ratna škola. Sastoji se od nominacije, postupka odobravanja i svečanog prijema, odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.

Postupak nominacije u Hall of Fame u nadležnosti je američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva.

Pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a, čime se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe te njegovoj dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a. Postupak odobravanja provodi se unutar Kopnene vojske, a uključuje suglasnost i odobrenje Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Hall of Fame.

Do sada je takvo priznanje primilo šezdeset šest međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a, danski general Knud Bartels, te sadašnji ili bivši načelnici glavnih stožera OS Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja.

———————-

———————-

Photo/video: MORH

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.