Konačno – nacrt novog DPR-a!

 

Aleluja, stigao je i taj dan – nakon višegodišnjih najava, nacrt novog Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015.-2024. ugledao je svjetlo dana. Ministarstvo obrane RH objavilo ga je na svojim web-stranicama, i time otvorilo javnu raspravu zainteresirane šire i stručne javnosti, koja će trajati do 15. listopada. Kako u svom priopćenju piše MORH, Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2015. – 2024. razrađuje sposobnosti koje će Oružane snage Republike Hrvatske razvijati i održavati u sljedećem desetgodišnjem razdoblju te financijske okvire i dinamiku njihova punog dostizanja. Dokument, tvrdi dalje MORH, sadrži viziju i detaljnu razradu načina na koji će se izgrađivati moderne i učinkovite Oružane snage koje će biti primjerene izazovima predstojećeg dugoročnog razdoblja, odnosno snage koje će biti respektabilne u pogledu izvršavanja svoje temeljne ustavne uloge, ali koje će svojom spremnošću, obučenošću i opremljenošću biti u mogućnosti i dalje sudjelovati u zajedničkim operacijama sa saveznicima te biti na raspolaganju civilnoj zajednici u kriznim situacijama.

Ovaj dokument predstavlja ključni rezultat predviđenih reformi obrambenog sektora u 2013. i 2014. godini koji, zajedno sa Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama RH te Strateškim pregledom obrane, predstavljaju set ključnih dokumenata koji će omogućiti novi zamah u transformaciji obrane i razvoju profesionalnih i učinkovitih Oružanih snaga. Tako je Strateški pregled obrane, koji je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 25. srpnja 2013. godine, sadržavao glavne strateške smjernice razvoja Oružanih snaga, a koje su predstavljale okvir za izradu Dugoročnog plana razvoja. Slijedeći nalaze i preporuke Strateškog pregleda obrane, sposobnosti Oružanih snaga RH razvijat će se kako bi bile spremne odgovoriti na sigurnosne izazove u sadašnjosti i budućnosti, u skladu s raspoloživim resursima.

Proces obrambenog planiranja, unutar kojeg se izrađivao ovaj Dugoročni plan razvoja, usklađen je vremenski i metodološki s procesom obrambenog planiranja u NATO-u, te obuhvaća sve potrebe i zahtjeve obrane u provedbi misija i zadaća Oružanih snagama.

Dok se u narednim danima detaljnije ne pozabavimo novim prijedlogom DPR-a, recimo još samo to da je to jedan je od temeljnih dokumenata u području obrane kojim se utvrđuje dugoročna projekcija razvoja potrebnih vojnih sposobnosti i definiraju resursi za njihovu realizaciju. Živi bili pa vidjeli!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.