Kod Josipovića o NATO summitu

 

U srijedu, 16. srpnja, kod Predsjednika RH okupilo se probrano društvo – visoki dužnosnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te Ministarstva obrane i GS OS RH, saborski zastupnici – predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, te predsjednik i članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, kao i predstavnici Savjeta za vanjsku politiku i međunarodnu sigurnost – a sve to uoči NATO summita u Walesu, Velika Britanija, 4. i 5. rujna ove godine.

Na kavi s Predsjednikom

Na kavi s Predsjednikom

Kako priopćuje Ured Predsjednika, na predstojećem NATO summitu govorit će se o bitnim sigurnosnim ciljevima NATO-a u različitim područjima, od Afganistana i dosadašnjih postignuća NATO vođene misije ISAF do planova za buduće angažiranje NATO-a u Afganistanu, preko kriznih događanja u Iraku i Libiji, Bliskom Istoku, pa do krize u Ukrajini. Posebno je ukazano kako će središnje teme na NATO sastanku na vrhu u Walesu biti vezane uz daljnji razvoj obrambenih i vojnih sposobnosti Saveza u cilju djelotvornog odgovora na klasične i asimetrične sigurnosne i vojne prijetnje, suradnju Saveza s brojnim partnerskim državama, jačanje transatlantske poveznice, ujednačeno izdvajanje za obranu svih članica Saveza te izgradnju cjelovitog sustava odgovora na krize. Tijekom stručne rasprave rečeno je kako smo svjesni naših gospodarskih i razvojnih problema, te da je stoga ključno na maksimalno racionalan način sagledati naše mogućnosti na planu izgradnje sigurnosnog i obrambenog sustava, te realno planirati izdvajanja za obranu. U tom kontekstu naglašeno je kako je potrebno značajno podržati održavanje i razvoj sustava proizvodnje vojne opreme i naoružanja, ali i sustava školovanja i obuke našeg vojnog osoblja te osoblja usmjerenog radu u sigurnosnom sektoru.

U zaključnom dijelu sastanka naglašeno je kako će Hrvatska i nadalje biti odgovorna članica NATO saveza, nastaviti sudjelovati u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru te, što je najvažnije, nastaviti suradnju sa zemljama Saveza u cilju ujednačavanja i jačanja zajedničkih sposobnosti. Države aspirantice za članstvo u NATO savezu imat će našu maksimalnu podršku uz, dakako, naglašavanje nužnosti zadovoljavanja kriterija potrebnih za primanje u punopravno članstvo.

 

Sva sreća da je predizborna kampanja za predsjedničke izbore u punom jeku, pa Predsjednik kojeg obrana do sada nije nimalo zanimala treba pokazati da se može po tom pitanju nositi sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a. To je najavio i početkom ovoga mjeseca, kada je u jeku afere Barbika Josipović najavio da će “njegova kampanja biti usmjerena na realne teme“, podsjetivši da se do sada bavio “ekonomijom, međunarodnim položajem Hrvatske, oružanim snagama, nacionalnom sigurnošću“. Pri tome se ipak teško oteti dojmu da već i samo inzistiranje na izrazima tipa “svjesni problema“, “na racionalan način” i “realno planirati izdvajanja” više zapravo ni ne prikriva mirenje s daljnjim kretanjem vojnih financija na način koji baš i nije spojiv s ikakvim preporukama koje put Zagreba odašilje NATO savez.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.