Kako napreduje izrada nove Strategije nacionalne sigurnosti RH?

 

Posljednjih mjeseci Republika Hrvatska aktivno radi na novome pokušaju obnove Strategije nacionalne sigurnosti – nakon 2010., kada se to neuspješno radilo u okviru Ministarstva obrane, i 2012., kada se taj posao prebacio u Ministarstvo vanjskih poslova, da bi onda nacrt dokumenta tiho nestao s pozornice. U aktualnom pokušaju donošenja SNS, od kraja 2016. godine, taj je posao  u rukama Vlade RH. No, kako je Damir Krstičević potpredsjednik Vlade RH zadužen za pitanja nacionalne sigurnosti ujedno i aktualni ministar obrane – u praksi se posao u neku ruku vratio na vrata MORH-a.

U tu je svrhu 3. studenog 2016. osnovano “Povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti”, koje se po prvi puta sastalo 21. studenog 2016. u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu. Sastav ovoga službenog tijela uglavnom je bio popunjen predstavnicima niza službenih tijela Republike Hrvatske, a njegov je posao definiran kroz nadzor rada radnih skupina za obavljanje dva navedena posla: (1) izrade nove Strategije nacionalne sigurnosti, i (2) spomenutog prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Voditeljem radnih skupina za oba posla imenovan je posebni savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc, koji je taj posao obavljao do veljače 2017. godine, kada ga je na tom mjestu zamijenio brigadir Anto Zelić.

Kako izgleda, transparentni dio čitavog ovog posla se od kraja studenog 2016. koncentrirao na Strategiju nacionalne sigurnosti – čija je radna skupina tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine održala niz tematskih radnih sastanaka diskusijskoga tipa, u relativno širokom sastavu pozvanih stručnjaka. Tu je bilo uključeno ukupno oko 150 osoba – od ministara, savjetnika, pomoćnika ministara, državnih tajnika, ravnatelja agencija, sveučilišnih profesora, novinara i drugih stručnjaka. Nakon toga se u užem sastavu radne skupine tijekom veljače 2017. pristupilo i izradi osnove teksta same nove Strategije nacionalne sigurnosti – čija je prva verzija stručnoj javnosti predstavljena 7. ožujka 2017. godine, u okviru događanja nazvanog “3. sjednica Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti”, opet u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Kao i ukupno svim sjednicama Povjerenstva, tom je skupu predsjedao nositelj izrade nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

U nastavku je taj prvi tekst budućeg dokumenta raspravljan u ponešto zatvorenijim stručnim krugovima sve do 27. ožujka ove godine, do kada je sakupljeno ukupno 24 kompleta tematskih primjedbi i prijedloga pozvanih stručnjaka – materijala koji su onda iskorišteni za izradu druge, poprilično unaprijeđene verzije teksta buduće Strategije nacionalne sigurnosti RH. Ona je opet službeno predstavljena na 4. sjednici Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti u ponedjeljak, 10. travnja 2017. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu. Plan je taj tekst dalje unapređivati u zatvorenom sustavu do 19. travnja, ne bi li se onda 25. travnja priredilo i 5. sjednicu spomenutog Povjerenstva – na kojoj će biti predstavljen treći nacrt Strategije nacionalne sigurnosti, dokument koji bi po prvi put trebao ići i u širu javnu raspravu.

Ta javna rasprava prvenstveno će se održavati u svibnju ove godine, s jedne strane kroz sustav e-savjetovanja, ali s druge strane i putem održavanja niza diskusijskih okruglih stolova s pojedinim segmentima zainteresirane javnosti u Republici Hrvatskoj. Spomenuto Povjerenstvo za izradu nacrta Prijedloga SNS tu posebno navodi sastanke s (1) braniteljskim udrugama, (2) Generalskim zborom, (3) vojnim izaslanstvima zemalja partnera, (4) udrugama građana, (5) zainteresiranim predstavnicima medija, (6) znanstvenom zajednicom, (7) Vojnim ordinarijatom, i (8) udrugama poslodavaca. Za sudjelovanje na ovim sastancima treba se prijaviti na internetskim stranicama Ministarstva obrane RH.

Plan je da se temeljem rezultata iz takve široke javne diskusije onda doradi i spomenuta treća verzija teksta SNS, ne bi li četvrta dorađena verzija bila prezentirana javnosti 12. lipnja ove godine kao “Završni nacrt prijedloga SNS”, na 6. sjednici za Povjerenstva. To je tekst kojeg se onda planira uputiti prema Vladi RH, a potom pustiti i u parlamentarnu proceduru, ne bi li nova Strategija nacionalne sigurnosti bila konačno u Hrvatskome saboru i usvojena do 15. srpnja i saborske ljetne stanke. Za sada izgleda da se ovaj planirani raspored poslova odvija u skladu s planovima, i njegova uspješna provedba ne izgleda nerealno.

Za kraj napomenimo i da stručnjaci udruge “OBRIS – Obrana i sigurnost” aktivno surađuju u ovome postupku, jednako kao što su svoj doprinos tijekom 2014. godine dali i nastajanju Dugoročnog plana razvoja OS RH, još jednog od ključnih strateških dokumenata za sektor obrane u Republici Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.