Izrael pokušava oživjeti prodaju F-16 Hrvatskoj

 

Upravo traje još jedna runda pokušaja ne bi li se riješilo problem koji je prošle godine potkopao posao prodaje rabljenih borbenih aviona F-16 iz Izraelskog ratnog zrakoplovstva (Israeli Air Force – IAF) Hrvatskoj. “U ovoj fazi posrednici razgovaraju sa svim bitnim stranama ne bi li utrli put za novu rundu pregovora“, izjavio je jedan vrlo visoko pozicionirani izvor u obrambenom resoru. Tijekom 2019. (zapravo 2018., op.prev.) Izrael je ponudio i počeo pregovore s Hrvatskom o poslu koji je uključivao prodaju unaprijeđenih F-16C, zrakoplova koje se povlačilo iz službe pri IAF ne bi li se njima zamijenilo MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pa ipak, u vrlo uznapredovaloj fazi pregovora, Washington je uložio veto na ovaj posao (kojeg se procjenjivalo na 500 milijuna USD za 12 aviona), tvrdeći kako nisu bili obaviješteni o detaljima ugovora te tražeći da svi izraelski sustavi instalirani u te avione budu uklonjeni.

Zrakoplovi F-16 ACE verzije opremljeni su sa IAI/Elta EL/M-2032 radarom za upravljanjem vatrom sposobnim i za mod sintetičkog stvaranja radarske slike (Synthetic Aperture Radar – SAR), dajući time poboljšani zrak-zrak i zrak-zemlja učinak, gdje je tu dogradnju trebala provesti Israel Aerospace Industries (IAI) u suradnji s još nekim izraelskim poduzećima. Taj paket dogradnje također uključuje Elbitov sustav Helmet Mounted Display, gdje se ciljevi i razni bitni podaci također prikazuju i na 3 zaslona o boji veličine 5*7 palaca (oko 12,7 *17.,8 cm) u zrakoplovu F-16 ACE.

F-16 ACE može biti opremljen širokom paletom oružnih sustava i senzora, uključujući tu, ako taj posao bude sklopljen, još neke izraelske sustave kao što su to Rafael Python-5 rakete zrak-zrak.

 

*tekst autora Ariea Egozija objavljen je 14. svibnja 2020. na web-stranici časopisa European Security & Defence (https://euro-sd.com/), a u originalnom obliku dostupan je na adresi: https://euro-sd.com/2020/05/news/17264/attempts-to-revive-croatia-f16-deal/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.