“Izbacite uljeza”

 

Najljepše molimo – pogledajte sliku, i izbacite uljeza!

Među sadašnjima, jedan je bivši!

Trebate pomoć?! E pa evo…

Ovo su podaci o sastavu Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja, tijela koje djeluje u Uredu Predsjednika RH, i objavljeni su na web-stranici istog tog Ureda. Pročelnica Predsjednikovog Odjela za informiranje, Danja Šilović Karlović, potvrdila nam je da su objavljeni podaci točni, štoviše – promptno su obnovljeni nakon nedavne smrti predsjednika Povjereništva, generala Imre Agotića. Temeljem članka 26 Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH, predsjednika i članove Povjereništva imenuje Predsjednik RH “iz redova dužnosnika u tijelima državne vlasti, te istaknutih javnih djelatnika RH“. “Sukladno nadležnostima“, pojasnila je Danja Šilović Karlović, “u sastavu Povjereništva su predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH, Ministarstva branitelja, umirovljeni časnici, hrvatski branitelji, te članovi Predsjednikova Savjeta za ratne veterane“.

Na prvi pogled ništa sporno, osim u jednoj sitnici – u imenu Željka Goršića. One zaboravne podsjećamo da se radi o nekadašnjem HDZ-ovom državnom tajniku u MORH-u, puno poznatijem po skandalima koji su pratili njegov dužnosnički mandat – od bespravne gradnje, pa do pustolovina njegova obijesnoga sina, svojedobno izbačenoga iz članstva karlovačke Mladeži HDZ-a. Goršić je u Povjereništvo za odlikovanja očito ušao kao predstavnik Ministarstva obrane, no upitno je kako je i dalje ostao u njegovom sastavu, iako je 21. prosinca 2011. godine (prema vlastitoj izjavi KAportalu) dobio razrješenje u Ministarstvu obrane.

Sasvim je sigurno da se Povjereništvo sastajalo nakon Goršićevog razrješenja, budući je predsjednik Ivo Josipović početkom veljače ove godine odlikovao istaknute branitelje 130. osječke brigade, kao i četvoricu pripadnika 65. samostalnog „R“ bataljuna ZNG, a 04. travnja umirovljenog general bojnika dr. Ivu Prodana. Nerazjašnjena ostaje tek misterija je li Goršić kojim slučajem ostao član Povjereništva jer ga je MORH zaboravio povući, ili temeljem njegovih dubokih uvida stečenih tijekom svog obnašanja dužnosti pomoćnika ministra obrane za upravljanje ljudskim resursima, ili jednostavno nije dolazio na sastanke pa tako nikome nije upao u oči za smjenu. Kako god bilo, sada, šest mjeseci kasnije, u postupku je donošenje odluke o imenovanju dvoje novih članova Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja – a jedan od njih će valjda biti i Goršićev nasljednik, legitimni predstavnik Ministarstva obrane. Drugi će član biti predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova – državnoga tijela koje do sada uopće nije imalo svog zastupnika u Povjereništvu. Nakon što se to tijelo u potpunosti popuni, imenovat će se i novi predsjednik, poručuju s Pantovčaka.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.