HRZ na vježbi u Mađarskoj

 

Od 22. svibnja Mađarske zračne snage domaćini su združene vojne vježbe pod nazivom „Load Diffuser 17“. Radi se o vježbi interoperabilnosti i združene spremnosti NATO saveznika i europskih partnera, u kojoj sudjeluju oružane snage Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Češke i SAD-a. Pritom SAD sudjeluju s oko 150 ljudi, uključujući i osoblje za potporu šest zrakoplova F-16C Fighting Falcona iz 180. Fighter Wing jedinice iz Swantona (Toledo Air National Guard Base, savezna država Ohio) i 2 zrakoplova C-130H Hercules iz 179. Airlift Wing jedinice iz Mansfielda (Mansfield Lahm ANG Base, također Ohio). Naime, Nacionalna garda američke savezne države Ohio i Mađarska imaju više od 2 desetljeća dugu suradnju kroz program „National Guard State Partnership“, pa ni ne čudi ovakva prisutnost na vježbi u zrakoplovnoj bazi Mađarskih zračnih snaga u Kecskemétu.

Iako je prvotno bilo planirano sudjelovanje osam američkih F-16, 2 su iz „tehničkih rzaloga“ otpala, pa ih je u Mađarsku došlo samo šest. Osim američkih zrakoplova F-16C, iz baze u Kecskemétu djeluju još zrakoplovi JAS-39 Gripen mađarskog i češkog Ratnog zrakoplovstva, kao i slovenski zrakoplovi PC-9s. Ostali zrakoplovi na vježbi sudjeluju iz svojih matičnih baza. Prema raznim lokalnim izvorima, na vježbi sudjeluju i helikopteri Mi-8 i Mi-171 Sh iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, iako je na brojnim fotografijama vidljiv tek jedan Mi-8 MTV1, evidencijske oznake 213. S jednim ili više helikoptera (što nije sasvim jasno, budući da se s web-stranice OS RH o ovoj vježbi ništa ne može saznati!), HRZ sudjeluje u onom dijelu vježbe u kojem se uvježbavaju tehnike i procedure u provedbi zadaća potrage i spašavanja, kao i medicinske evakuacije. Osim posade, u vježbi „Load Diffuser 17“ sudjeluju i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga. Češke zračne snage, osim sa zrakoplovima JAS-39, sudjeluju i sa zrakoplovima L-159s, dok slovačke Zračne snage sudjeluju sa zrakoplovima MiG-29, L-39 i helikopterima Mi-8. Prema planu, vježba završava 09. lipnja.

„Load Diffuser 17“ je najveća ovogodišnja vježba za Mađarske zračne snage, a kulminacija vježbe bit će istodobni zračni angažman više od 30 različitih vojnih zrakoplova. Dva puta tjedno podršku vježbi pružaju i zrakoplovi AWACS, koji u Mađarsku dolaze iz svoje zrakoplovne baze u Njemačkoj. U trećem i posljednjem tjednu vježbe sudjelovat će i zrakoplovi Eurofighter britanskog RAF-a, trenutno stacionirani u Rumunjskoj. Ovo je treći puta da se vježba „Load Diffuser“ održava u zrakoplovnoj bazi u Kecskemétu – u dosadašnjim vježbama 2008. i 2010. godine uvježbavali su se isključivo mađarski piloti sa svojim američkim kolegama, dok su ove godine prvi puta na vježbu pozvani i partneri iz Mađarskoj susjednih NATO-zemalja. Svi sudionici složili su se da se u sličnom opsegu vježba „Load Diffuser“ ubuduće održava u mađarskom Kecskemétu svake 3. godine.

 

*Izvor fotografija: www.mh59.hu (autor: Dr. Toperczer István) i www.honvedelem.hu (zadnja fotografija, autor: Sándor Galambos)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.