Hrvatski promatrači u političkim grupacijama i parlamentarnim odborima

Uoči početka nove sjednice Europskog parlamenta, hrvatski su se promatrači trebali prije svega opredijeliti kojoj će se europskoj parlamentarnoj političkoj grupaciji (od njih 7) prikloniti i pod čijim će okriljem raditi. Budući da dvije najveće stranke – pozicijski SDP i opozicijski HDZ već dugo njeguju dobre odnose sa sebi srodnim Socijalistima, odnosno Pučanima, tu nekih većih iznenađenja nema. SDP-ovi promatrači, dakle, djelovat će u sklopu S&D grupacije (Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament), a HDZ-ovi pod okriljem PPE – Group of the European People’s Party (Christian Democrats). S&D, odnosno Socijalistima i Demokratima, pridružit će se i SDSS-ov Milorad Pupovac, koji u Europski Parlament ulazi u kvoti SDP-a. HNS-ovac Jozo Radoš solirat će u liberalno-demokratskoj grupaciji ALDE (Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe). Laburista Nikola Vuljanić još uvijek dvoji – priključiti se Socijalistima (S&D) ili Ujedinjenoj ljevici – GUE/NGL (Confederal Group of the European United Left – Nordic Green Left). Trenutno je bliži Socijalistima, ali konačnu odluku donijet će u srijedu, nakon sastanka s Hannesom Swobodom (inače iz S&D). Najveća nepoznanica je HDSSB-ovac Boro Grubišić, koji se još nije opredijelio ni za jednu političku grupaciju ni parlamentarni odbor, pa je put Bruxellesa krenuo već u ponedjeljak, ne bi li mu stvari valjda postale jasnije tijekom tog popodneva, dan prije početka zasjedanja Parlamenta, u utorak 17. travnja.

Pripadnost političkim grupacijama presudna je i za izbor odbora u čijem će radu hrvatski promatrači sudjelovati. Svih 12 izabranih već su ranije izrazili određene preference – koja im tematika bolje leži, pa bi, sukladno tome, i u članstvo nadležnog odbora. No konačnu odluku donosi politička grupacija kojoj pojedini promatrač pripada, tako da je u roku od samo 5-6 dana nekim promatračima i izmakao željeni odbor. Najeklatantniji primjer toga je Milorad Pupovac koji je, umjesto u Odboru za vanjsku politiku, završio u Odboru za proračun (BUDG – Committee on Budgets). Društvo će mu u tom Odboru raditi HDZ-ovac Andrej Plenković, koji je tamo završio po vlastitoj želji, smatrajući da će kroz taj Odbor dobiti dugoročan uvid u prioritete Europske unije, uključujući i one koje je Hrvatska ispregovarala u pretpristupnom procesu. Tonino Picula, Davor Božinović i Jozo Radoš sjedit će u Odboru za vanjsku politiku (AFET – Committee on Foreign Affairs), koji ima dva pododbora – jedan za Ljudska prava i drugi za Obranu i sigurnost, pa nije isključeno da dva bivša ministra obrane – Radoš i Božinović – budu aktivnije uključeni i u rad ovog posljednjeg pododbora. Ingrid Antičević Marinović dobila je Odbor za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove (LIBE – Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs), a Tanja Vrbat – Odbor za ustavna pitanja (AFCO – Committee on Constitutional Affairs), u kojem je Pupovac zamjenik člana. Biljana Borzan članica je Odbor za promet i turizam (TRAN – Committee on Transport and Tourism), a Romana Jerković – Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI – Committee on Environment, Public Health and Food Safety). HDZ-ovac Frano Matušić i laburist Nikola Vuljanić su, u skladu s vlastitom željom, dobili Odbor za kulturu i obrazovanje (CULT – Committee on Culture and Education).

Inače, Jozo Radoš najavio je da namjerava ozbiljno pratiti rad još dva odbora – onog za regionalni razvoj (REGI – Committee on Regional Development) i Odbora za industriju, razvoj i energiju (ITRE – Committee on Industry, Research and Energy). U praćenju drugih odbora (pored onog matičnog) nema nikakvih pravila ni restrikcija, naročito kada su promatrači u pitanju, pa svaki promatrač može pratiti rad bilo kojeg odbora, ukoliko mu to druge obaveze dopuštaju.

Europarlamentarci će hrvatskim promatračima svečano izraziti dobrodošlicu u utorak kasnije popodne, oko 16:45, a osim aplauza u velikoj dvorani predviđen je i mali koktel kao zaslada prvog pravog radnog dana hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.