Hrvatski promatrači premijerno u EP

Zastupnici u Europskom parlamentu ovoga tjedna počinju s pripremama za plenarno zasjedanje, koje će se u Strasbourgu održati od 17. do 20. travnja ove godine. Pripreme se odnose i na 12 novoizabranih hrvatskih promatrača, koji se moraju doći poslikati za iskaznice, smjestiti u radne prostorije i (po želji) sudjelovati u radu odbora. Službeni poziv za dolazak na predstojeću sjednicu Parlamenta poslan im je u tjednu prije Uskrsa.

Iako su sjednice odbora i pododbora EP-a zakazane za četvrtak, već u srijedu će se održati zanimljiva javna rasprava u organizaciji Odbora za vanjsku politiku, pod nazivom “Budućnost financiranja proširenja: novi instrument za pretpristupnu pomoć – IPA2”.  Predviđeno je da izlaganje o Hrvatskoj i njenom iskustvu s IPA-programima održi Dubravka Flinta, načelnica Nacionalnog fonda Ministarstva financija.

Na dnevnome redu odbora i pododbora naći će se dosta zanimljivih stvari – već u četvrtak prije podne na Pododboru za ljudska prava raspravljat će se o stanju ljudskih prava u Libiji, a glavna atrakcija bit će javna rasprava pod nazivom “Praksa tajnih izručenja i zatvaranja – kako zaštititi ljudska prava dok traje borba protiv terorizma?”. Istodobno će zasjedati Odbor za ekonomska i monetarna pitanja, potom Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, te Odbor za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove. Na dnevnom redu ovog posljednjeg tijela naći će se 2 amandmana koja se tiču EU-pristupa kaznenom zakonu te Unutarnje strategije sigurnosti EU. Aktivni će biti i pregovarači iz Odbora za promet, koji će u neformalnom i možda konačnom krugu razgovora s Vijećem Europske unije zatražiti proširenje ovlasti Europske agencije za pomorsku sigurnost u smislu uvođenja mjera za prevenciju naftnih mrlja i sličnih nezgoda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.