Hrvatska 2017. u novoj borbenoj skupini EU

 

U ponedjeljak i utorak, 18. i 19. studenog, u Bruxellesu zasjeda Vijeća EU za vanjske poslove u formatu ministara obrane (ili zamjenice ministra obrane u hrvatskom slučaju), te ministara vanjskih poslova. To je tek jedna u nizu priprema i usuglašavanja stajališta za summit Vijeća o europskoj obrambenoj i sigurnosnoj politici, koji će se održati u prosincu ove godine. Europski ministri obrane u utorak će razgovarati o konačnom izvješću o stanju na području Zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike (CSDP), kao i o povećanju učinkovitosti – uključujući tu poboljšanje brzog odgovora i upotrebljivosti borbenih skupina EU.

Obrambeni predstavnici Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske potpisat će pismo namjere u formatu DECI (Defence Cooperation Initiative – Inicijativa za obrambenu suradnju) za sudjelovanje u borbenoj skupini EU u rotaciji od 01. siječnja do 30. lipnja 2017. Kako smo već pisali, takva regionalna borbena skupina na dnevni red hrvatske Vlade došla je još krajem kolovoza ove godine, i prva je u ovakvom sastavu. Hrvatski će doprinos biti maksimalno do 20 pripadnika OS RH.

Inače, osim o borbenim skupinama, u Bruxellesu će se ova dva dana razgovarati i o tijeku priprema Europske pomorske sigurnosne strategije, kao i o stanju u trenutnim operacijama i misijama CSDP-a – posebice na operaciju EU NAVFOR Somalia Atalanta, te obučnu misiju u Maliju (EUTM Mali). Na dnevnom redu sastanka ministara obrane naći će se i izvješće visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton, u kojem se posebno osvrće na razvoj obrambenih sposobnosti i unapređenje obrambene industrije.

U tom završnom izvješću, posljednjem prije prosinačkog summita, naglasak je na daljnoj suradnji s NATO-savezom u jačanju sposobnosti, ali uz izbjegavanje njihovog dupliciranja. Kako bi se povećala učinkovitost zajedničke sigurnosti i obrane kao dijela Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, Ashton smatra da je potrebno jačati horizontalne integracije politika i instrumenata EU na strateškoj i operativnoj razini, kako bi Europska unija nastupala cjelovito i koherentno na globalnoj pozornici. U tom smislu predlaže se uvođenje kontrolnog mehanizma za praćenje provedbe i vođenje procesa, što je od ključne važnosti kada se prelazi s riječi na djela.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.